Ga naar de hoofdinhoud

10 tips om jouw CO2 footprint te verlagen!

Geschreven door Patrick Gouw

26 februari 2020 2 min. leestijd
CO2
  • Was op een lagere temperatuur.

Het is niet altijd nodig om op hoge temperaturen te wassen. Was de kleding die je normaal gesproken op 40 ⁰C wast op 30 ⁰C. De was wordt even schoon en je bespaart energie!

  • Laat eten eerst afkoelen, voordat je het in de koelkast zet.

Voordat je warm eten in de koelkast zet, is het belangrijk om het eerst goed af te laten koelen. Door de warmte van het eten wordt de temperatuur in de koelkast hoger. De koelkast moet hierdoor harder werken om de lage temperatuur te behouden en verbruikt daardoor meer energie.

  • Zet de afzuigkap tijdig uit.

Naast dat een afzuigkap etensgeuren afvoert, voert het ook warmte af. Laat de afzuigkap daarom niet onnodig aan staan, want naast het energieverbruik van de afzuigkap zelf verliest je huis ook warmte.

  • Gebruik een waterbesparende douchekop.

Iedereen vindt een warme douche lekker en kan hier dan ook extra lang onder staan. Douchen verbruikt helaas een hoop energie. Met een waterbesparende douchekop verbruik je een stuk minder water en dus ook energie, terwijl de straal hetzelfde blijft!

  • Was af met een teiltje sop.

Afwassen met een teiltje sop in plaats van het warme water laten lopen, scheelt heel veel water en dus energie!

  • Douche korter.

5 minuten douchen in plaats van de gemiddelde douchetijd van 9 minuten bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 15.000 liter warm water en 60 m3 gas (samen 70 euro, prijspeil 2020).

  • Ontsluit zo veel mogelijk apparatuur van het stopcontact als je weg gaat.

Om sluipverbruik te voorkomen, is het goed om apparaten die we niet gebruiken uit het stopcontact te halen.

  • Kopje thee zetten? Kook niet meer water dan nodig.

Als je een kopje thee zet, kook je gauw meer water dan er in je kopje past. Dit water wordt voor niets gekookt, maar kost wel veel energie.

  • Gebruik radiatorfolie.

De meeste radiatoren staan tegen een muur en stralen veel warmte uit richting de muur. Door het plaatsen van radiatorfolie achter de radiator wordt de warmte weerkaatst en niet in de muur opgenomen.

  • Zet de verwarming laag als je niet thuis bent.

Laat de verwarming niet aanstaan als je niet thuis bent, zonde van de energie!

Met deze tips kan je al een aardig begin maken met het verminderen van jouw CO2 footprint, meer weten over CO2 in het algemeen? Bekijk dan onze CO2 pagina! Op zoek naar meer bespaartips? Zo kan je gas besparen!