4 vakantie-alternatieven, zodat je duurzamer kunt reizen

Geschreven door control

2 mei 2023 3 min. leestijd

Zodra de zon schijnt denkt waarschijnlijk iedereen hetzelfde: “Tijd om de zomervakantie te boeken”. Echter zijn niet alle reisopties even duurzaam. Om je te inspireren om je reis te verduurzamen, bieden we hieronder een aantal alternatieven aan voor populaire reisopties. Zo kan iedereen, ook tijdens de zomervakantie, nog een steentje bijdragen aan het reduceren van hun impact op het milieu.  

Alternatief 1: Reizen met de trein

Het wordt vaak genoemd, maar het is ook echt waar: reizen met de trein is groener dan reizen met het vliegtuig. Voor bestemmingen binnen Europa is er vaak een (directe) trein beschikbaar. Dit duurt misschien langer dan vliegen, maar is vaak goedkoper en gegarandeerd minder vervuilend.
Een treinkaartje kun je bijvoorbeeld kopen via de NS site. Deze kunnen vanaf 120 dagen voor de vertrekdatum worden aangeschaft. Hoe eerder, hoe goedkoper! Kaartjes naar Parijs in juli gaan al vanaf €48 per persoon. Hier is bagage ook bij inbegrepen. Het hoeft dus niet duur te zijn om te switchen naar een groen reisalternatief.

Alternatief 2: Reizen in eigen land

Het wordt vaak vergeten, maar Nederland is een prachtig divers land. We hebben alles van stranden tot natuurgebieden, en van toeristische steden tot rustige vakantieparken. Om zoveel mogelijk vervuiling door reizen te voorkomen, kun je dus prima in eigen land op vakantie gaan! Denk bijvoorbeeld aan het mooie uitzicht van de Veluwe, of een lekkere strandvakantie in Scheveningen. Zo kun je op websites zoals Airbnb al boeken voor een week met twee volwassenen in een huisje op de Veluwe vanaf €70 per nacht.

Alternatief 3: Kamperen in plaats van een hotel  

Of je nou van écht primitief houdt, of toch liever gaat “Glampen”; het is hoe dan ook duurzamer dan verblijven in een hotel. Bij een hotel wordt er veel meer water verbruikt en worden alle lakens en dekens meestal al na 1 keer vervangen. Deze luxe is misschien fijn, maar niet heel duurzaam. De luxe accommodatie verruilen voor een tent kan dus enorm veel vervuiling schelen. Als slapen in een tent je nog een stapje te ver gaat, kun je ook altijd kiezen voor accommodatie met een milieukeurmerk. Kijk hier voor een overzicht van accommodaties met een groen kenmerk.

Alternatief 4: Je reis compenseren 

Het handigst met duurzaam reizen is natuurlijk om eerst te kijken hoe je zo veel mogelijk CO2 kunt minderen. Maar als bijvoorbeeld de bovengenoemde stappen niet bij je passen, of wanner de reis al helemaal vast staat, kun je er ook voor kiezen om de reis te compenseren. Dit houdt in dat je de CO2-uitstsoot van je reis berekent en deze doormiddel van een betaling compenseert. Dit kan bij veel stichtingen, zoals bijvoorbeeld Trees for All, die het geld gebruiken om bomen te planten ter CO2-compensatie. Kijk op de website om te zien hoe je kunt beginnen met het compenseren van jouw reis.