6 manieren om je verhuizing te verduurzamen

Geschreven door control

2 mei 2023 3 min. leestijd

Verhuizen brengt veel geregel met zich mee. Het uitzoeken van je verhuizing kan al vrij overweldigend aanvoelen, laat staan het verduurzamen van je verhuizing. Hier hebben we een checklist voor je om simpel en snel je verhuizing wat duurzamer te maken.

Tip 1: Verzamel grote dozen en tassen
Al je spullen verhuizen gaat het makkelijkst als je deze kunt transporteren in grote hoeveelheden. Dozen en grote tassen zijn hiervoor dus uiterst geschikt, maar het kan vrij prijzig en niet duurzaam zijn om deze allemaal nieuw aan te schaffen. Bewaar daarom dus dozen die je al hebt die als verhuisdoos kunnen dienen. Daarnaast zijn er ook plekken als supermarkten en andere grote winkels die vaak verpakkingsdozen en –materiaal gratis aanbieden. Zo kun je makkelijk, duurzaam en veilig je spullen vervoeren.

Tip 2: Neem spullen van elkaar over
Om een huis bewoonbaar te maken en karakter te geven, heb je niet enkel nieuwe meubels nodig. Zo kun je bijvoorbeeld met de verkoper overleggen of er spullen of meubels zijn die er van elkaar overgenomen kunnen worden. Ook kun je bijvoorbeeld vloeren of gordijnen van elkaar overnemen. Zo geef je meubels een tweede leven en creëer je een duurzame start in je nieuwe huis.

Tip 3: Geef spullen een circulair leven
Soms wil je bepaalde spullen of meubels niet meenemen naar het nieuwe adres. Dan kan het makkelijk zijn om alles wat niet meer bruikbaar lijkt in een container bij het grofvuil te storten. De meeste milieustraten zijn echter niet optimaal ingesteld op het recyclen van onderdelen, omdat er te weinig onderscheid gemaakt wordt in de staat waarin spullen zich verkeren. Het is daarom duurzamer om je spullen te doneren of om lokale ondernemers te benaderen. Dit kan bijvoorbeeld door naar een kringloopwinkel te gaan met je spullen, of sites als Marktplaats of Facebook Marketplace te gebruiken. Wanneer iets niet meer goed genoeg is om naar de kringloopwinkel te brengen, kunnen lokale ondernemers het wellicht nog gebruiken voor onderdelen.

Tip 4: Vind een duurzaam verhuisbedrijf
Tegenwoordig zijn er steeds meer bedrijven die duurzamere verhuisservices aanbieden. Zo kunnen ze rekening houden met duurzaam verpakkingsmateriaal of zelfs rijden met elektrische verhuiswagens. Zo wordt de impact op het milieu verminderd. Kijk dus of er bij jou in de buurt een verhuisbedrijf is die deze service aanbiedt.

Tip 5: Milieuvriendelijk je huis achterlaten
Oude huishoudelijke apparaten kunnen gedoneerd of verkocht worden wanneer deze nog werken. Maar wat kun je doen met huishoudelijke apparaten die niet meer werken? Deze kun je vaak helemaal gratis inleveren bij verschillende instanties. Zo kun je terecht bij de gemeente of de milieustraat, winkelketens met een inzamelpunt of de winkel waar de apparaten aangeschaft zijn. Deze kunnen dan gebruikt worden voor onderdelen. Wanneer deze apparaten opgeruimd zijn en het huis de grote schoonmaak krijgt, is het duurzamer om biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen te gebruiken. Denk hier aan natuurazijn of groene zeep. Zo ontstaat er ook geen watervervuiling!

Tip 6: Check of je huidige energiecontract nog bij je past
Verhuizen is ook een goed moment om stil te staan bij je huidige aansluitingen. Je kunt er bijvoorbeeld in je nieuwe woning voor kiezen om over te stappen op een lokaal energiecontract. Zo ben je verzekerd van 100% groene stroom uit jouw eigen buurt. Doe de check op onze site om te bekijken wat je voor je energie moet regelen wanneer je verhuist en hoe je kiest voor écht groen!