6 Tips om energie te besparen in de zomer

Geschreven door control

27 juni 2023 3 min. leestijd

In de zomer hoeft de verwarming niet aan, wat een hoop verbruik scheelt. Daarentegen kan het energieverbruik wel omhooggaan, doordat je meer gebruik maakt van ventilatie en andere stroomvreters. Om je energieverbruik wat te verduurzamen, hebben wij hier een aantal tips: 

1. Preventieve maatregelen 

Door preventief maatregelen te treffen, kun je al een hoop energieverbruik voorkomen. Om te zorgen dat je je huis minder hoeft te koelen met behulp van stroom kun je het volgende doen. Start vroeg met het openen van ramen en deuren als het buiten nog koel is. Wanneer het overdag opwarmt, sluit je de ramen en deuren weer. Dit zorgt ervoor dat er geen warme lucht naar binnen komt. Dit kun je bevorderen door ook de gordijnen te sluiten, want dan schijnt de zon niet naar binnen en warmt het dus niet op. Zet zoveel mogelijk apparaten uit als je ze niet gebruikt. Zo gebruik je echt alleen energie als het nodig is. Tot slot kun je aan het einde van de dag alles weer openzetten, zodat er weer frisse lucht naar binnen stroomt. En dan kan het allemaal de volgende dag opnieuw! Je zult merken dat het dan minder snel warm wordt in huis.  

2. Ventilator vs. Airco 

Wanneer het wel flink warm is in huis en het met preventieve maatregelen niet direct is opgelost, kun je ervoor kiezen om extra te verkoelen. Het meest duurzame is om een ventilator boven een airco te verkiezen, omdat dit minder stroom verbruikt. Om het verkoelen daarnaast sneller te laten verlopen, kun je gebruikmaken van een bevroren waterfles. Wanneer je deze voor de ventilator zet, komt er extra koude lucht vanaf.  

3. Was buiten drogen 

Het spreekt misschien voor zich, maar de zomer leent zich perfect om de was buiten te laten drogen. Als je buiten de was laat drogen, heb je dus heel de droger niet nodig. Dit bespaart een hoop energie. Wanneer je ook je spullen wat kouder wast, verbruik je écht alleen het minimale.  

4. Besparen met koken 

Ook met koken kun je energie besparen. Kook bijvoorbeeld wat meer koude gerechten. Dit is niet alleen heerlijk met het warme weer, maar bespaart ook nog eens veel energie. Je hoeft dan namelijk niet je fornuis en afzuigkap aan te zetten. Alle beetjes helpen. Daarnaast zorgen koude gerechten als salade er ook voor dat je minder vaat hebt, omdat je geen pannen hoeft te gebruiken. Dan hoeft ook de vaatwasser niet zo snel gebruikt te worden.  

5. Kouder douchen 

Het warme weer is ook een mooie kans om de douche wat kouder te zetten. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de douche-duur te verkorten. Alle beetjes helpen, want een minuut korter douchen kan ruim 7 liter (warm) water schelen. Wanneer je dus koud en/of kort doucht, verbruik je aanzienlijk minder energie, maar ook water.  

6. Energieverbruik verspreiden  

Je energiegebruik verspreiden kan ook significant bijdragen aan het verminderen van je verbruik. Zet bijvoorbeeld alleen de vaatwasser aan als deze helemaal vol zit. Zo voorkom je dat je onnodig stroom en water verbruikt. Daarnaast is het handig om de eco-stand te gebruiken. Dit duurt misschien wat langer dan de reguliere stand op de vaatwasser, maar het verbruikt wel aanzienlijk minder stroom.

Wil je verder verduurzamen? Dan kun je ervoor zorgen dat je niet allerlei verschillende stroomverbruikers tegelijk aan hebt staan. Dit zorgt ervoor dat er geen hoge pieken in het verbruik komen. Zet dus niet tegelijkertijd de wasmachine of vaatwasser aan, terwijl ook de elektrische auto opgeladen wordt, bijvoorbeeld.