stopcontact
Wist je dat we door energie te besparen minder afhankelijk zijn van kolencentrales?

Pak sluipverbruik in en om je huis aan!

Veel apparatuur in huis verbruikt nog steeds stroom, zelfs als je denkt dat je deze hebt uitgezet. Sluipverbruik noemen we dat. Bij het ene apparaat is dit wat opvallender dan bij het andere. Denk bijvoorbeeld aan een televisie waarvan je het lampje nog kunt zien branden. Maar bij veel apparatuur, zoals bijvoorbeeld een eenvoudig koffiezetapparaat, zie je dit niet. En dat is jammer! Want hierdoor stijgt jouw energierekening en het is ook nog eens slecht voor het klimaat en milieu.

 

Energie besparen tijdens het rijden?

Bij energie besparen denk je misschien al gauw aan allerlei maatregelen die je thuis kunt uitvoeren. Maar je gebruikt natuurlijk ook energie op de weg! Wist je dat ruim 60% van de automobilisten rijdt met een te lage bandenspanning! Zonde, want een correcte spanning levert jou veel voordelen op.

Wanneer je met een te lage bandenspanning rijdt, dan verbruik je namelijk meer brandstof. Door de juiste spanning te hanteren, bespaar je zo’n 2 tot 5% op je brandstofverbruik. Dat scheelt je bij een middenklasse auto tot wel enkele tientjes per jaar aan brandstofkosten!

bandopspanning
Ruim 60% van de automobilisten rijdt met een te lage bandenspanning.
Trouble of refrigerator
Vergeet niet om kritisch naar de inhoud van je vriezer te kijken voor je die weer terug legt.

Genoeg ruimte in je vriezer?

Ziet jouw vriezer er inmiddels ook zo uit? Dan wordt het tijd om te gaan ontdooien! Want hoe dikker de ijslaag, hoe meer energie je verbruikt. Zelfs een dun laagje ijs zorgt al voor een hoger verbruik. Door alle ijsvorming verbruikt een vriezer veel meer energie dan normaal, doordat het apparaat door het ijs moeilijk een constante temperatuur kan aanhouden.

Eet iets minder vlees..

Ok, misschien geen directe besparing op jouw eigen energierekening, maar wel goed om de gehele CO2 uitstoot te verminderen. Een volwassene die 1 week geen vlees eet bespaard gemiddeld 7 maanden douchewater en 114 km autorijden.

Vlees heeft zoveel impact omdat voor de productie van 1 kilo vlees ongeveer 5 kilo plantaardig voer nodig is.  Daarnaast wordt veel water verbruikt, heeft het wereldwijd veel ruimte nodig voor de verbouw van veevoer en kan een mestprobleem veroorzaken. Minder vlees eten is de effectiefste manier om dat tegen te gaan.

Bespaartip minder vlees
Vlees veroorzaakt 40% van de klimaatbelasting door voedsel van de gemiddelde Nederlander.
Bespaartip open haard
Bij een brandende open haard vervliegt 90 procent van de warmte via de schoorsteen.

Hoe ga je slimmer om met je schoorsteen?

Gebruik je je open haard niet? Laat dan je schoorsteenluik sluiten. Zo voorkom je onnodig warmte verlies en verlaag je je energierekening.

Let daarnaast op de vrijkomende fijnstof, zoals benzeen en dioxine, koolmonoxide en zware metalen. Dat zorgt voor ongezonde lucht. Stook alleen onbewerkt, droog en schoon hout. Vochtig hout brandt niet goed en dat geeft extra veel rook en fijnstof. Gebruik nooit geverfd of geïmpregneerd hout, papier, karton of plastic.

 

 

Was op lagere temperatuur...

Was je altijd op een hoge temperatuur? Dat is nergens voor nodig! Was die niet ontzettend vuil is, wordt namelijk net zo schoon als je wast op 30 ⁰C of 40 ⁰C. Er zijn al meerdere merken wasmiddel op de markt die ook dan zorgen dat je was schoon is. Goed voor je wasgoed en goed voor je portemonnee!

Daarnaast kun je het beste altijd met een volle trommel wassen. Dat is de zuinigste manier van wassen- en drogen. Bij een katoenwas kun je de wasmachine helemaal volstoppen. Bij een fijne of kreukherstellende was kan je beter wassen met iets minder in de trommel.

Bespaartip wasmachine
Een wasmachine is gemiddeld verantwoordelijk voor 4% van de energierekening.