Handige bespaartips

Je energieverbruik verduurzamen betekent niet alleen 100% groene stroom afnemen, maar ook besparen op je energie.

Wist je dat we door energie te besparen minder afhankelijk zijn van kolencentrales?

Pak sluipverbruik in en om je huis aan!

Veel apparatuur in huis verbruikt nog steeds stroom, zelfs als je denkt dat je deze hebt uitgezet. Sluipverbruik noemen we dat. Bij het ene apparaat is dit wat opvallender dan bij het andere. Denk bijvoorbeeld aan een televisie waarvan je het lampje nog kunt zien branden. Maar bij veel apparatuur, zoals bijvoorbeeld een eenvoudig koffiezetapparaat, zie je dit niet. En dat is jammer! Want hierdoor stijgt jouw energierekening en het is ook nog eens slecht voor het klimaat en milieu. Daarom willen wij jou helpen op dit sluipverbruik te besparen met deze tips.

Bespaar geld met deze tips

Wanneer het kouder wordt, ben je al vlug geneigd om de verwarming een paar graden hoger te zetten. Wanneer je huis een aangename temperatuur heeft bereikt, dan wil je dit natuurlijk behouden, zonder dat je continue hoeft bij te stoken.

Met een aantal simpele tools kun je ervoor zorgen dat de warmte langer binnen blijft en de kou van buiten niet naar binnen komt. Zo maak je het warm houden van je huis een stapje efficiënter.

Misschien denk je bij energie besparen in je woning niet direct aan je keuken. Bedenk je echter eens hoeveel apparatuur hier aanwezig is. Door op een slimme manier om te gaan met al je apparaten maak je optimaal gebruik van de besparingsmogelijkheden die hier liggen.

Daarom hebben we wat tips voor je op een rijtje gezet, zodat je precies weet wat je kunt aanpakken.

De meeste cv-ketels zijn standaard ingesteld op 80 graden, terwijl 60 graden even efficiënt, maar wel een stuk duurzamer en goedkoper is. Zonde dus om dit niet even in te stellen, want het kost je maar een minuutje van je tijd.

Op www.zetmop60.nl vind je handige video’s voor verschillende type ketels. Zo kun je eenvoudig zien hoe je de temperatuur van jouw cv-ketel kunt aanpassen.

Wist je dat we van de helft van het plastic dat we gebruiken, we het meeste slechts 1 keer gebruiken? Plastic speelt in ons dagelijks leven een erg grote rol, maar het zorgt voor een enorme hoeveelheid afval.

Ongeveer een derde van al het plastic dat wordt geproduceerd, belandt uiteindelijk in het milieu. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven om te zorgen dat we minder plastic gaan gebruiken, maar er is nog genoeg wat we zelf kunnen doen om het gebruik van plastic tegen te gaan.

Bij energie besparen denk je misschien al gauw aan allerlei maatregelen die je thuis kunt uitvoeren. Maar je gebruikt natuurlijk ook energie op de weg! Wist je dat ruim 60% van de automobilisten rijdt met een te lage bandenspanning! Zonde, want een correcte spanning levert jou veel voordelen op.

Wanneer je met een te lage bandenspanning rijdt, dan verbruik je namelijk meer brandstof. Door de juiste spanning te hanteren, bespaar je zo’n 2 tot 5% op je brandstofverbruik. Dat scheelt je bij een middenklasse auto tot wel enkele tientjes per jaar aan brandstofkosten!

Ziet jouw vriezer er inmiddels ook zo uit? Dan wordt het tijd om te gaan ontdooien! Want hoe dikker de ijslaag, hoe meer energie je verbruikt.

Zelfs een dun laagje ijs zorgt al voor een hoger verbruik. Door alle ijsvorming verbruikt een vriezer veel meer energie dan normaal, doordat het apparaat door het ijs moeilijk een constante temperatuur kan aanhouden.

Ok, misschien geen directe besparing op jouw eigen energierekening, maar wel goed om de gehele CO2 uitstoot te verminderen. Een volwassene die 1 week geen vlees eet bespaard gemiddeld 7 maanden douchewater en 114 km autorijden.

Vlees heeft zoveel impact omdat voor de productie van 1 kilo vlees ongeveer 5 kilo plantaardig voer nodig is.  Daarnaast wordt veel water verbruikt, heeft het wereldwijd veel ruimte nodig voor de verbouw van veevoer en kan een mestprobleem veroorzaken.

Minder vlees eten is de effectiefste manier om dat tegen te gaan.

Gebruik je je open haard niet? Laat dan je schoorsteenluik sluiten. Zo voorkom je onnodig warmte verlies en verlaag je je energierekening.

Let daarnaast op de vrijkomende fijnstof, zoals benzeen en dioxine, koolmonoxide en zware metalen. Dat zorgt voor ongezonde lucht.

Stook alleen onbewerkt, droog en schoon hout. Vochtig hout brandt niet goed en dat geeft extra veel rook en fijnstof. Gebruik nooit geverfd of geïmpregneerd hout, papier, karton of plastic.

Was je altijd op een hoge temperatuur? Dat is nergens voor nodig! Was die niet ontzettend vuil is, wordt namelijk net zo schoon als je wast op 30 ⁰C of 40 ⁰C. Er zijn al meerdere merken wasmiddel op de markt die ook dan zorgen dat je was schoon is. Goed voor je wasgoed en goed voor je portemonnee!

Daarnaast kun je het beste altijd met een volle trommel wassen. Dat is de zuinigste manier van wassen- en drogen. Bij een katoenwas kun je de wasmachine helemaal volstoppen. Bij een fijne of kreukherstellende was kan je beter wassen met iets minder in de trommel.

Heb je hulp nodig?

Bellen

We zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar tussen 08:00 en 16:00 uur.

0222 - 760 044

Mailen

We beantwoorden je email binnen 5 werkdagen.

Meestgestelde vragen

Vind de antwoorden op je vragen tussen de meestgestelde vragen.

Naar de meestgestelde vragen