Pak sluipverbruik in en om je huis aan!

Veel apparatuur in huis verbruikt nog steeds stroom, zelfs als je denkt dat je deze hebt uitgezet. Het gaat dan om elektriciteit waar je geen voordeel aan hebt. Sluipverbruik noemen we dat. Bij het ene apparaat is dit wat opvallender dan bij het andere.

Denk bijvoorbeeld aan een televisie, waarvan je het lampje nog kunt zien branden. Maar bij veel apparatuur, zoals bijvoorbeeld een eenvoudig koffiezetapparaat, zie je dit niet. En dat is jammer!

Want door sluipverbruik stijgt jouw energierekening en het is ook nog eens slecht voor het klimaat en milieu. Er komen namelijk bij het verbruiken van energie meer schadelijke stoffen in ons milieu terecht dan alleen CO2. Hoe meer we dus kunnen besparen op sluipverbruik, hoe beter!

Pak sluipverbruik in en om je huis aan!
Lees hieronder de tips over hoe je sluipverbruik voorkomt!
Minder sluipverbruik

Daarom hebben we hier wat tips voor je op een rijtje gezet om sluipverbruik tegen te gaan!

Trek de stekker eruit Gebruik je bepaalde apparaten amper, zoals een printer of een al wat oudere dvd speler? Trek dan liever de stekker uit het stopcontact. Deze verbruiken namelijk 24 uur per dag, 365 dagen per jaar stroom. Dat is natuurlijk zonde, wanneer je deze apparaten maar een aantal keren per jaar gebruikt. Even de stekker erin steken en eruit trekken, is dan een kleine moeite. Zo voorkom je sluipverbruik!

Ga voor hulpmiddelen Voor veel apparatuur is het natuurlijk niet handig om steeds de stekker erin en eruit te halen, zeker wanneer je deze vaak gebruikt. Dan kan een simpele drukschakelaar of een stekkerdoos met een aan/uit-schakelaar een prima oplossing zijn. Sluit deze laatste aan op een groep apparaten, zoals een tv, dvd-speler en radio. Dan kun je deze in een keer uitzetten. Weet dat er ook schakelaars zijn die te bedienen zijn met een afstandsbediening, handig voor moeilijk bereikbare plekken!

Gebruik de fysieke knop Heeft je apparatuur zowel een standy knop als een fysieke aan/uit knop? Kies dan altijd voor deze laatste om het apparaat ook écht uit te schakelen. Zo weet je namelijk zeker dat je apparaat geen extra stroom meer verbruikt.

Wees je mobiel de baas Je mobiel opladen, is een dagelijks ritueel. Maar wanneer deze volledig opgeladen is, dan kun je hem beter niet langer in het stopcontact laten zitten. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld eens een simpele tijdschakelaar. Als je weet dat jouw mobiel zo’n 2 uur nodig heeft om op te laden, dan kun je op deze manier instellen dat het opladen vanzelf stopt.

Deze stappen gevolgd? Als je al deze stappen hebt opgevolgd, dan kan dit je flink wat euro’s per jaar schelen op je energierekening! Wil je nou nog meer gas besparen? Deel dan je om | ambassadeurscode met vrienden, familie, kennissen, etc. Wanneer iemand zich als klant aanmeldt met jouw code, dan krijg jij van ons een bedrag terug van €20!

Gebruik een bespaarstekker
Bespaarstekkers gebruiken zelf ook energie, maar erg weinig. Het vermogen is 0,1 tot 0,3 watt

Gebruik een bespaarstekker

Het is niet altijd mogelijk of makkelijk om een apparaat helemaal uit te zetten. Dan is het handiger om een bespaarstekker te gebruiken, tussen het apparaat en het stopcontact. Die schakelt de standby stand volledig uit.

Er zijn verschillende soorten bespaarstekkers. Voor uw televisie, computer met randapparatuur of uw keukenapparaten, maar ook voor grotere apparaten. De bespaarstekkers werken op verschillende manieren, het is dus handig om onderzoek te doen naar een goede bespaarstekker. Zo bespaart u op tijd en sluipverbruik.

De bespaarstekkers gebruiken zelf ook energie, maar erg weinig. Het vermogen is 0,1 tot 0,3 watt. 

Ongeveer 90% van de huishoudens is aangesloten op gas
Zelfs wanneer de verwarming uit is en je geen warm water gebruikt, kan je ketel gas verbruiken.

Kan ik ook sluipverbruik van gas hebben?

Ook bij gas kan er sprake zijn van sluipverbruik. Het volgende kan dan aan de hand zijn:

Comfort stand cv-ketel: Veel ketels hebben een comfort stand die een bepaalde hoeveelheid water op temperatuur houdt. Zo hoef je namelijk bij het opendraaien van de kraan niet te lang op warm water te wachten. Wil je liever niet dat het water continue wordt warm gehouden, dan kun je vaak kiezen voor de eco-stand. Houd er dan wel rekening mee dat het langer duurt voordat er warm water uit de kraan komt en je dus meer water zal verbruiken.

Defecte meter of gaslek: Staat je ketel uit en wordt er alsnog gas verbruikt? Dan kan er een probleem zijn met de meter zelf. Neem hiervoor contact op met je netbeheerder.

Ook kan er sprake zijn van een gaslek. In Nederland wordt er een specifieke geur toegevoegd aan het gas, zodat je snel doorhebt dat er een lek is. In goed geventileerde ruimtes kan het echter voorkomen dat je dit lek niet direct ruikt.

Twijfel je aan een gaslek? Neem dan contact op met het nationale storingsnummer 0800 – 9009.