Top of Atmosphere
Wist je dat zonder CO2 de temperatuur op aarde gemiddeld -18℃ zou zijn?
CO2 komt van nature voor op onze aarde

Wat is CO2?

Je kiest bewust voor een energieleverancier van écht groene stroom. Want zo weet je dat je goed bezig bent voor het milieu en het klimaat, doordat je via jouw energierekening geen CO2 meer uitstoot. Maar wat is CO2 eigenlijk?

CO2 – oftewel koolstofdioxide – is een onzichtbaar, reukloos en niet giftig gas dat ontstaat door verbrandingsprocessen en verrotting van planten. Het komt van nature voor in onze atmosfeer en is zelfs noodzakelijk voor de temperatuurregulatie op aarde. Vroeger bleef de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer constant, maar doordat we in onze recente geschiedenis fossiele brandstoffen zijn gaan gebruiken, is er een overschot aan CO2 ontstaan: Het broeikaseffect. Ons klimaat en de aarde verandert hierdoor, maar daar kunnen we wat aan doen.

Duurzame stroomopwek geeft geen extra CO2

CO2 en elektriciteit

Elektriciteit kan op veel verschillende manieren worden opgewekt; verbranding van fossiele brandstoffen, kernenergie, zonne-energie, biomassa, waterkracht en windenergie. Grofweg kunnen we hierin 2 groepen onderscheiden met een verschillend effect op het ontstaan van CO2: Groene en grijze stroom.

Fossiele brandstoffen, zoals aardolie, steenkolen en aardgas bevatten opgeslagen hoeveelheden koolstof. Wanneer deze worden verbrandt om elektriciteit te produceren, komt de CO2 vrij in de lucht. Deze elektriciteit noemen we grijze stroom.

Zonne- en windenergie maken elektriciteit zonder gebruik van verbranding. Een windmolen doet dit, doordat de bewegende delen worden omgezet in stroom. Een zonnepaneel doet dit, doordat er vrije elektronen ontstaan in het silicium in de zonnepaneelcellen. Hierbij komt geen CO2 vrij, waardoor we deze elektriciteit duurzame of groene stroom noemen.

 

renewable
Met groene stroom bespaart een gemiddeld gezin zo’n 1.900 kg CO2 per jaar.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nederland is na Noorwegen de grootste aardgasproducent van Europa!
Ongeveer 90% van de huishoudens is aangesloten op gas

CO2 en gas

De meeste Nederlandse huishoudens maken nog steeds gebruik van een gasketel. Daarvoor maken we gebruik van aardgas dat we uit de Nederlandse bodem halen en importeren uit het buitenland. In de gasketel wordt het aardgas verbrandt, waarbij de hitte zorgt voor opwarming van ons water. De CO2 die daarbij ontstaat, verlaat jouw huis en komt daarmee in de lucht terecht. Slecht voor het milieu en de aarde, maar er kleven meerdere problemen aan, zoals het uitgeput raken van onze wereldwijde voorraad aardgas en het ontstaan van aardbevingen in Groningen.

Nog nooit was er zoveel CO2 in onze atmosfeer

CO2 tot 800.000 jaren geleden gemeten

De hoeveelheid CO2 in de lucht wordt al vele jaren nauwkeurig gemeten. In de afgelopen 800.000 jaren is de concentratie nog nooit zo hoog geweest als deze nu is.

Gemiddeld lag het niveau tijdens dit bereik tussen de 170 en 280 ppm, maar sinds 2013 ligt dit gehalte op 400 ppm.

graph
Al sinds 2015 krijgen wij van de Consumentenbond het rapportcijfer 10!
CO2 reductie hoeft niet moeilijk te zijn

Wat kan ik zelf doen?

Ons doel is om de CO2 uitstoot en de temperatuurstijging die daarmee gepaard gaat, zoveel mogelijk tot een halt te roepen.

Een van de makkelijkste stappen die je daarvoor kunt zetten, is overstappen op een leverancier van 100% duurzame energie. om | nieuwe energie wekt uitsluitend 100% duurzame en lokale stroom op in Nederland. Daarnaast gaan we steeds meer van het gas af, maar kunnen we helaas nog niet volledig zonder. Ons gas vergroenen we daarom door de CO2 uitstoot te compenseren.

Maak het verschil!

  • Verruil je auto eens voor de fiets of de trein
  • Eet vaker plantaardig
  • Maak je huis energiezuinig
  • Ga voor tweedehands producten