Ga naar de hoofdinhoud

Lokale stroom opnieuw de groenste in de Stroomranking

Geschreven door Patrick Gouw

14 december 2021 4 min. leestijd
doe mee collectief

Voor het 7de jaar op rij is het om | nieuwe energie collectief, waarbij inmiddels duizenden klanten zich hebben verenigd in 60 lokale energiecoöperaties, uitgeroepen tot groenste leverancier van Nederland. Dat maakten de organisaties de Consumentenbond, WISE en Natuur & Milieu zojuist bekend in de Stroomranking 2021. Het collectief scoort daarin opnieuw een rapportcijfer 10 op de onderdelen investeringen, inkoop en levering. om | nieuwe energie is niet de enige met dit cijfer, maar wel de enige landelijke leverancier waarbij het de consumenten zelf zijn die deze mijlpaal hebben bereikt.

“Coöperatieve energie heeft in de laatste jaren een enorme vlucht genomen”

De afgelopen jaren is het collectief enorm gegroeid. Directeur van om | nieuwe energie, André Dippell, over de Stroomranking: “We hebben de laatste jaren gezien dat steeds meer mensen bewust afstappen van commerciële energie en zich aansluiten bij onze lokale energiebeweging. Veel leveranciers blijven namelijk op de oude voet doorgaan, terwijl er behoefte is aan eigen inbreng, winstdeling en verduurzaming voor mensen met lagere inkomens. Het is daarom fantastisch dat ons collectief al jaren wordt benoemd als groenste energieleverancier. Ieder jaar kijken we weer uit naar dit moment, omdat het voor de consument één van de belangrijkste onderzoeken is om erachter te komen hoe duurzaam jouw leverancier écht is. Die transparantie vinden we bij om | nieuwe energie heel erg belangrijk, juist omdat er zoveel misstanden in deze sector zijn. En dit is het bewijs dat het ontwikkelen en leveren van 100% groene stroom écht mogelijk is, wanneer we dit samen met burgers op lokaal niveau doen.”

Sinds 2015 eindigt om | nieuwe energie steevast op de hoogste plaats binnen de Stroomranking. Het collectief laat daarmee veel grote leveranciers achter zich door uitsluitend groene stroom op lokaal niveau in Nederland op te wekken.

De enige landelijke leverancier die volledig wordt bestuurd door haar klanten

Bij het om | nieuwe energie collectief bepalen de klanten de koers. Dat zit zo: om | nieuwe energie is niet zomaar een leverancier, maar een coöperatie zonder winstoogmerk. En als coöperatie wordt zij bestuurd door haar leden, in dit geval tientallen kleinere energiecoöperaties in Nederland. Dit zijn lokale initiatieven van burgers en klanten die er samen voor zorgen dat er duurzame projecten worden ontwikkeld in hun eigen buurt, zoals collectieve zonnedaken en windparken. Omdat de klanten de basis vormen van deze lokale coöperaties en deze op hun beurt de basis van het hele collectief, wordt om | nieuwe energie dus bestuurd door een landelijk netwerk van haar eigen klanten.

Daar komt nog bij dat de winst ook weer naar hen terugvloeit, waarmee zij binnen het collectief al meer dan 100 lokale projecten hebben kunnen realiseren variërend van gratis zonnestroom tot buurtbatterijen en windparken.

“Omdat we een coöperatie zijn, functioneren we totaal anders dan de traditionele leveranciers. Dit wordt nu steeds bekender bij het grote publiek. Je zult geen grote campagnes van ons voorbij zien komen of acties met welkomstkortingen en -cadeaus. Want we hebben maar één gezamenlijk doel: meer duurzame energie voor een betere toekomst en lagere prijzen voor al onze klanten, zodat iedereen mee kan doen. Daar hoort geen dure sponsoring bij of een tijdelijke kortingsactie die alleen voor nieuwe klanten is bedoeld. Dat wij het structureel en écht samen met en voor onze klanten doen, begint bij steeds meer consumenten te landen.”

Nog steeds een onvoldoende voor veel leveranciers

Het onderzoek vergeleek alle bekende energieleveranciers in Nederland. In totaal werd van 27 leveranciers voor de consumentenmarkt onderzocht hoe duurzaam zij zijn op het gebied van investering, inkoop en levering van energie. Veel leveranciers scoren nog steeds erg mager en dragen gering bij aan de verduurzaming van Nederland. In totaal kregen 12 leveranciers een onvoldoende.