Op deze pagina vind je of curtailment voor jouw project(en) geschikt is en kun je berekenen hoeveel voordeel het je oplevert. Of bezoek onze FAQ-pagina voor antwoorden op je vragen.
Bij om | nieuwe energie vinden we curtailment een belangrijke stap voor de energietransitie en daarom faciliteren wij deze service volledig.
Wanneer pas je curtailment toe?
Op het energienet wordt continue de productie en afname van energie gebalanceerd. Op piekmomenten van productie, wanneer de zon volop schijnt of er een sterke wind is, wordt er veel groene energie geproduceerd. Er wordt echter niet altijd evenveel energie afgenomen op deze momenten. Hierdoor dalen de prijzen van stroom of kunnen ze zelfs negatief worden. In dat geval moeten energieproducenten betalen voor het opwekken van hun eigen energie.
Curtailment wordt ingezet om dit tegen te gaan. Door producenten de optie te geven om tijdelijk te stoppen met de productie van energie, wordt er minder energie het net op gestuurd en hoeven de prijzen niet negatief te worden. Dit helpt niet alleen met het besparen van kosten, maar ook met het stabiliseren van het energienet door balans te brengen in vraag en aanbod op de markt.
Hoe meld ik me aan voor curtailment?
Heb je nog onbeantwoorde vragen? Kijk dan eerst eens even op onze FAQ-pagina of jouw vraag hiertussen staat.
Overweeg je curtailment voor jouw project(en)? Neem dan contact met ons op via zakelijk@samenom.nl om de mogelijkheden te bespreken.
ValleiEnergie | om en curtailment
Op dit moment maken meerdere coöperaties via ons al gebruik van curtailment.
Yvonne Kleefkens, lid van het managementteam en projectleider van opwek bij ValleiEnergie | om, vertelt over het succes van curtailment voor hun project:
“Onze zonnecentrale Meikade heeft geen traditionele PPA, maar levert de opgewekte stroom rechtstreeks aan de gemeente Ede, via het EnergieWEB volgens het Zelfleveringsmodel van om | nieuwe energie. Op momenten met een overschot aan energie – dus bij lage of mogelijk zelfs negatieve stroomprijzen – wordt curtailment toegepast, ofwel de productie van de centrale wordt dan tijdelijk teruggeschroefd. Dit alles wordt automatisch geregeld, dankzij de hard- en software op locatie, verzorgd door om | nieuwe energie. Zo hebben gemeente noch wij er omkijken naar en zijn wij altijd verzekerd van een goede kostprijs+ voor onze opgewekte energie. Onze volgende stap, die we nu onderzoeken, is om het overschot aan energie op te slaan.”