De cv-ketel bijvullen is een belangrijk onderdeel om ervoor te zorgen dat het verwarmingssysteem optimaal functioneert. Zodra de waterdruk in de cv-ketel laag is, kan de verwarming minder efficiënt werken of zelfs helemaal stoppen met werken.
Wanneer moet je de cv-ketel bijvullen?
Wanneer de druk onder de aanbevolen waarde zakt, moet de cv-ketel bijgevuld worden. De aanbevolen waterdruk ligt tussen de 1,5 en 2,0 bar. De waterdruk is af te lezen op de drukmeter op de cv-ketel.
Stappenplan cv-ketel bijvullen
In onderstaand stappenplan nemen we je mee in hoe je de cv-ketel kunt bijvullen.
Controleer de waterdruk
Begin met het controleren van de waterdruk. Dit kun je aflezen op de drukmeter. Als de waterdruk onder de 1,5 bar ligt, moet de cv-ketel bijgevuld worden.
De cv-ketel uitzetten
Het is van belang dat de cv-ketel wordt uitgeschakeld. De thermostaat moet op de laagste stand worden gezet. Hierdoor koelt het water dat in de ketel zit af. Wanneer je een analoge drukmeter hebt, moet je ook nog de stekker uit het stopcontact halen. Wanneer je een digitale meter hebt, kun je dit via het bedieningspaneel uitzetten. Laat de ketel minimaal een half uur afkoelen voordat je verder gaat.
Slang op de waterkraan aansluiten
Wanneer je een digitaal drukdisplay hebt, is dit het moment om deze weer aan te zetten. Dan kan je de druk weer aflezen. Vervolgens sluit je een slang aan op een waterkraan. Pak een emmer om knoeien te voorkomen. Zet de waterkraan open en laat het water tot het uiteinde van de slang komen. Dit doe je om te zorgen dat er geen lucht meer in de slang zit. Sluit nu de waterkraan weer.
Cv-ketel bijvullen
Sluit de vulslang aan op de vulkraan van de cv-installatie. Open vervolgens eerst de waterkraan en daarna de vulkraan van de cv-ketel. Wanneer de waterdruk bijna op 2 bar staat, sluit je eerst de vulkraan van de cv-ketel en daarna de waterkraan. Maak de vulslang los en laat het overgebleven water in de emmer lopen.
Radiatoren ontluchten
Aangezien er altijd een beetje lucht komt bij het bijvullen van de cv-ketel, is het verstandig om de radiatoren te ontluchten. Ook hiermee helpen wij je graag verder met een apart stappenplan over een radiator ontluchten.
Automatisch bijvulsysteem
Het is mogelijk om een automatisch bijvulsysteem te laten installeren. Dit zorgt ervoor dat de waterdruk automatisch op peil wordt gehouden. Dit zou een goed alternatief kunnen zijn als je vaak van huis bent of als je de behoefte hebt om deze taak helemaal uit handen te geven.
Niet elk systeem is geschikt voor automatische bijvulling, afhankelijk van de ouderdom en specificaties van de ketel.
Cv-ketel bijvullen door professional
Je kunt het bijvullen van de cv-ketel ook aan iemand anders overlaten. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een installateur of een loodgieter inschakelen. Dit kan een goede optie zijn als je niet vertrouwd bent met de techniek of als er problemen zijn met het systeem.
Veelgestelde vragen over de cv-ketel bijvullen
Voordat je begint, moet de cv-ketel volledig uitgeschakeld en afgekoeld zijn. Vervolgens sluit je de vulslang aan op de waterkraan en vulkraan van de cv-ketel. Wanneer de waterdruk tussen de 1,5 en 2,0 bar ligt, kun je de vulkraan en de waterkraan dicht draaien. Koppel de vulslang los en ontlucht tot slot de radiatoren.
De cv-ketel moet bijgevuld worden als de waterdruk onder de 1,5 bar zakt. Dit kun je aflezen op de drukmeter.
Vul de cv-ketel bij totdat de waterdruk stijgt tussen de 1,5 en 2,0 bar.
Het laten bijvullen van de cv-ketel kost tussen de €75 en €100.
Cv-installatie onderhouden
De cv-ketel bijvullen is een essentieel onderdeel van het onderhoud van een cv-installatie. Zo zorgt het voor een goed werkend verwarmingssysteem en voorkomt storingen. Een cv-ketel bijvullen kun je zelf doen, maar je kunt er ook voor kiezen om een automatisch bijvulsysteem te laten installeren of het door een professional te laten doen.