Decathlon zet in op lokale groene stroom voor medewerkers
Sportwinkelketen Decathlon investeert al jaren in nieuwe technieken om bestaande bedrijfsprocessen verder te verduurzamen. Het bedrijf heeft als doel om in 2026 de gemiddelde uitstoot per product met 40% te laten dalen. Om ook buiten de deuren van het bedrijf impact te kunnen maken, is het van oorsprong Franse bedrijf een samenwerking aangegaan met het oer-Nederlandse om | nieuwe energie collectief om medewerkers aan de groene stroom te krijgen.
Centraal voor Decathlon staat dat de sportproducten die worden ontwikkeld een zo laag mogelijke impact op het milieu hebben. Van productie van grondstoffen tot aan levering van producten bij de klant. Daarvoor wordt onder meer de energielevering verduurzaamd, worden duurzamere grondstoffen gebruikt en worden nieuwe producten vanaf 2021 ontworpen volgens het Ecodesign principe.
Om de duurzame filosofie ook buiten het bedrijf door te voeren, stimuleert Decathlon haar medewerkers voortaan om thuis te kiezen voor een nieuwe vorm van energie die 100% duurzaam, lokaal en coöperatief is. Daarmee maken zij hun energierekening in één klap CO2 neutraal, worden ze mede-eigenaar van het om | nieuwe energie collectief en bouwen ze mee aan de energietransitie. Daarnaast laten Decathlon en om | nieuwe energie bij iedere medewerker die overstapt vier bomen planten via Trees for All.
Energie vanuit de burger, niet vanuit de commercie
Het om | nieuwe energie collectief hanteert een beleid dat compleet verschilt van andere spelers binnen de energiewereld. De winst van het bedrijf gaat niet naar aandeelhouders of grootverdienende directeuren, maar naar tariefverlaging voor de consument en nieuwe lokale en duurzame projecten. De groene stroom wordt bij de consumenten in hun eigen buurt opgewekt, via bijvoorbeeld zonnecentrales op schooldaken. Het zijn de klanten die aan het roer staan: zij bepalen waar, voor wie en hoe er duurzame energie wordt opgewekt.
Nederland kan hierdoor sneller verduurzamen, zonder dat de consument daarvoor op de kosten wordt gejaagd. Omdat het collectief samen met de consument beslist en profiteert, wordt er draagvlak onder inwoners gecreëerd om duurzame projecten te ontwikkelen. Bovendien zorgt de opwek van lokale stroom voor extra economische kansen binnen de regio en voor meer autonomie.
Door samen te werken, geven Decathlon en om | nieuwe energie een extra impuls aan de omslag naar deze nieuwe en duurzame vorm van energielevering. Er wordt door om | nieuwe energie niet geïnvesteerd in dure marketingcampagnes, zodat de consument optimaal kan profiteren van de gemaakte winst. Door samen met Decathlon bereik te creëren, wordt een nieuwe doelgroep aangespoord om actief mee te helpen aan een duurzaam Nederland.