Ga naar de hoofdinhoud

Warmtelevering Duijnwijck

Sinds oktober 2022 wordt de Vlielandse woonwijk Duinwijck verwarmd met zonnewarmte. Een nieuw, innovatief en vooral duurzaam systeem. Door de warmte van de zon ondergronds op te slaan, kan die ‘s winters worden gebruikt om alle 39 huishoudens in de wijk te verwarmen. Zonder dat daar nog gas voor nodig is.

Op deze pagina leest u meer over het warmtesysteem, de organisatie, de tarieven en hoe de warmtelevering in rekening wordt gebracht.

Aanmelden en afmelden

Via de volgende knoppen kun je je aan- of afmelden voor de warmtelevering.

Aan de rand van de Duinwijck staat groepsaccommodatie De Vliehorst. Het dak van dat gebouw ligt tegenwoordig vol met zogeheten heatpipes. Die vangen de warmte van de zon op. Onder de grond liggen twee enorme waterbuffers met samen bijna 2 miljoen liter water.

De zonnewarmte gaat naar de buffers toe, waardoor het water opwarmt tot zo’n 90 graden Celsius. Dat is genoeg om alle huizen in de wijk het hele jaar door van verwarming, warm kraanwater en warm douchewater te voorzien.

Elke woning heeft een eigen meter die bijhoudt hoeveel warmte er wordt gebruikt. Net als bij huizen die met gas worden verwarmd, betaalt u elke maand een voorschot. Dit bedrag is gebaseerd op een schatting van hoeveel warmte u ongeveer zult verbruiken. Na een jaar worden uw voorschotten verrekend met de hoeveelheid warmte die u daadwerkelijk hebt verbruikt.

Omdat er sprake is van een collectief warmtenet, kunt u niet voor een andere warmteleverancier kiezen. Net als bij bijvoorbeeld stadswarmte.

Het systeem is letterlijk ván en vóór de inwoners van Duinwijck. Alle bewoners kunnen gratis lid worden van VlieWaCo: de Vlielandse Warmte Coöperatie. Samen hebben zij dit project op poten gezet en beslissen ze over de toekomst van het systeem, zoals over het onderhoud.

VlieWaCo is de enige aandeelhouder van Duinwijck Warmte B.V. Ook die coöperatie is opgericht door de buurt en is nodig om bijvoorbeeld het warmtesysteem te kunnen laten bouwen en de financiering te regelen. Ook Duinwijck Warmte B.V. wordt gerund door de bewoners zelf. Het doel van het hele project is géén winst maken, maar simpelweg zorgen voor een goede, gasloze warmtevoorziening voor de hele wijk.

Van de inkomsten uit de voorziening worden bijvoorbeeld belastingen, het onderhoud en reparaties aan het warmtesysteem betaald. Maar ook de elektra die nodig is om de warmte vanuit de buffers naar de huizen te pompen.

Een groot voordeel is dat het systeem niet op gas werkt en dus niet afhankelijk is van de sterk schommelende gasprijzen. Wel heeft de hoogte van de elektriciteitskosten invloed op het warmtetarief.

VlieWaCo heeft  om | nieuwe energie ingeschakeld om de klantenservice en -administratie van het warmtesysteem te regelen. om | nieuwe energie is het grootste Nederlandse collectief van energiecoöperaties en de énige landelijke non-profit leverancier.

Elke maand betaalt u uw voorschot aan om | nieuwe energie en jaarlijks sturen zij u de jaarafrekening. Ook voor vragen en andere praktische zaken kunt u bij hen terecht, zoals vragen over uw termijnbedrag. Zo kunnen de leden van VlieWaCo zich focussen op de grote lijnen: het warmtesysteem en de toekomst daarvan.

Over om | nieuwe energie

  • Wij wekken onze energie 100% duurzaam en lokaal op
  • Omdat we een coöperatie zijn, hebben we geen winstoogmerk
  • Samen met klanten stimuleren we de lokale economie
  • Winst gaat naar nieuwe projecten en structurele tariefverlaging
  • Sinds 2015 een rapportcijfer 10 van de Consumentenbond
  • Best beoordeelde energieleverancier op Trustpilot

Tarieven en voorwaarden warmtelevering

Hieronder vind u de tarieven en voorwaarden van de warmtelevering.

Extra informatie

Maandelijkse factuur
Maandelijks betaalt u aan om | nieuwe energie een voorschot voor het gebruik van warmte. Dit voorschot is bepaald aan de hand van het te verwachten verbruik in uw woning en wordt in de eerste helft van de maand geïncasseerd.

Water
Nieuwe bewoners van de Duinwijck kunnen contact opnemen met waterbedrijf Vitens voor de wateraansluiting in hun huis. Via hun website kunt u een verhuizing doorgeven of u aanmelden als nieuwe klant.

Elektriciteit
Al het bovenstaande gaat alleen over warmte, niet over elektriciteit. Nieuwe bewoners van Duinwijck moeten dus zelf nog een energieleverancier zoeken voor hun stroomaansluiting in huis. U mag zelf bepalen welke dit is. Naast de grote, landelijke leveranciers kunt u bijvoorbeeld ook kiezen voor groene stroom die op Vlieland zelf wordt opgewekt. Hiermee draagt u direct bij aan het verduurzamen van uw omgeving en het verlagen van de tarieven. De stroom wordt opgewekt aan de westkant van het eiland, in een veld vol zonnepanelen. Deze zonne-akker is opgericht door Energie Coöperatie Vlieland | om. Ook hier geldt dat u voor bijvoorbeeld klantenservice dan bij om | nieuwe energie terechtkomt.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op 
Voor vragen over rekeningen, uw termijnbedrag en storingen: om | nieuwe energie warmteservice@samenom.nl / 085-7604771

Voor algemene vragen over het warmtesysteem en de toekomst ervan: bewonerscoöperatie VlieWaCo, duinwijck.gasvrij@gmail.com (of vraag in de wijk naar Liliane, Martijn of Kim)