Duurzaam een dagje uit
Het is mooi weer en dat vraagt om leuke uitjes. Het is heel makkelijk om op uitjes te verduurzamen, omdat er super veel leuke activiteiten in Nederland zijn. We geven in dit artikel een aantal voorbeelden.
Wandelingen
Wandelingen zijn leuke en duurzame uitjes. Is er bijvoorbeeld een bos bij jou in de buurt? Kijk dan of er mooie wandelroutes zijn om met je vrienden of familie te lopen. Er zijn daarnaast ook andere variaties die je tijdens een wandeling kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende activiteiten:
- Een walking dinner: Met deze activiteit plan je een wandeling door je eigen dorp of stad, waarbij je voor het voor- hoofd- en nagerecht bij een ander restaurant gaat eten. Kijk bijvoorbeeld eens naar lokale duurzame restaurants in jouw buurt om een wandeling langs te maken.
- Een wandeling naar een boerderij: Een boerderij is altijd een leuk uitje. Je kunt er vaak kijken naar de dieren, maar er zijn tegenwoordig ook veel boerderijen die arrangementen aanbieden, zoals een high tea of vers fruit plukken. Kijk of er bij jou in de buurt een leuke plek is die zoiets organiseert en maak er een mooie wandeling van!
- Een bosspeurtocht: Er zijn genoeg openbare plekken die gratis activiteiten beschikbaar stellen. Zo kun je bijvoorbeeld via de website van Natuurmonumenten een speurtocht uitzoeken voor een bos bij jou in de buurt. Daarnaast kun je er altijd zelf eentje maken. Een top gezinsuitje!
Musea
In Nederland zijn veel musea te vinden. Dit zijn vaak duurzame uitjes die ook niet zoveel hoeven te kosten; er zit er immers altijd eentje in de buurt die je kunt verkennen. Daarnaast zijn er ook initiatieven als de museumkaart, waarmee je in veel verschillende Nederlandse musea goedkoop of zelfs gratis naar binnen kunt. Dat maakt het ook aantrekkelijker om voor dit duurzame uitje te kiezen. Vind je het ook interessant om tentoonstellingen te bezoeken waarbij het thema duurzaamheid centraal staat? Kijk dan bij deze duurzame tentoonstellingen.
Pretparken
Pretparken verbruiken enorm veel stroom en produceren veel afval. Over het algemeen zijn pretparken dus niet zo duurzaam. Er zijn echter wel veel pretparken die initiatieven nemen om duurzamer te zijn. Hier noemen we een aantal voorbeelden:
- De Waarbeek is een pretpark in Hengelo die al sinds 2015 voor 100% op groene stroom draait. Hiermee wordt er heel veel CO2-uitstoot verminderd.
- Toverland streeft ernaar om een derde van hun energieverbruik zelf op te wekken, door te investeren in ruim 3800 zonnepanelen. Daarnaast wil het pretpark de indoor plekken gasloos verwarmen, waardoor het gasverbruik tot 75% op jaarbasis vermindert.
- De Efteling streeft ernaar om in 2030 energie-neutraal te worden. De eerste stappen zijn hiervoor al gezet, met welgeteld 800 zonnepanelen op het dak van Symbolica.
- Ook Walibi zet zich in voor duurzaamheid. Zo hebben ze al langere tijd papieren disposables, zodat er geen wegwerpplastic meer is in de restaurants. Daarnaast zijn ze gestart met elektrische voertuigen om het afval in het park op te halen.
Duurzaam als bezoeker
Hoe duurzaam een plek wel niet is, neemt niet weg dat de reis ernaartoe vaak alsnog een grote impact heeft op CO2-uitstoot. Daarom, als je er duurzamer op uit wil trekken, kun je beter kiezen voor uitjes in de buurt. Deze kun je dan te voet bereiken, of met de fiets of bus. Ga je wel ver weg? Kijk dan of er speciale aanbiedingen zijn voor treinreizigers. Zo heeft bijvoorbeeld de NS een samenwerking met de Efteling en bieden zij goedkopere treintickets aan voor bezoekers van het pretpark. Zo heb je minder uitstoot door autogebruik.
Daarnaast kun je als bezoeker bewuster naar een pretpark gaan door bijvoorbeeld je eigen lunch mee te nemen. Hiermee voorkom je onder andere dat je gebruik moet maken van wegwerpartikelen. Je kunt er ook voor kiezen om een hervulbare beker of lunchtrommel mee te nemen.
Tot slot zijn er altijd kleine dingen waar je als bezoeker rekening mee kunt houden die een groot verschil maken. Het maakt bijvoorbeeld al een groot verschil om al je afval weg te gooien in de desbetreffende prullenbakken. Zo heeft de Efteling sinds kort zelfs inzamelpunten voor statiegeldflessen en –blikken. Vind je geen prullenbak of zit deze al vol? Houd dan je afval vast tot je het wel kunt weggooien. Dit voorkomt een hoop vervuiling. Daarnaast kun je ervoor kiezen om je eventuele souvenirs tweedehands te kopen. Zo voorkom je dat er extra geproduceerd moet worden en hou je dus in omloop wat al gemaakt is. Kortom, probeer duurzaam te zijn waar je kunt en geniet van je dagje uit!