Duurzame alternatieven voor populaire moederdagcadeaus

Geschreven door control

11 mei 2023 3 min. leestijd

14 mei is de dag om eens extra stil te staan bij alle moederfiguren om ons heen. Een dag voor moeders, oma’s, zussen, of misschien zelfs de buurvrouw die altijd voor je klaarstaat. Mensen worden deze dag verwend met populaire cadeaus als bijvoorbeeld bloemen, etentjes, sieraden of cadeaubonnen om te shoppen.

Is het echter wel duurzaam om dat cadeau te doen? Moederdag is geen feestdag die groots gevierd wordt, wat ervoor kan zorgen dat cadeautjes snel worden gekocht en men wat minder stilstaat bij de duurzaamheid van de presentjes. In deze blogpost zullen we duurzamere alternatieven geven voor deze veel-gekochte cadeaus, zodat je nog op tijd je belangrijkste moederfiguren duurzaam kunt verrassen. 

Bloemen in een pot 

Bloemen zijn altijd een mooi en makkelijk cadeautje om te geven op moederdag. Veel boeketbloemen zijn echter niet heel duurzaam, aangezien ze vaak vanuit andere landen gescheept moeten worden en niet lang meegaan. Een bosje bloemen kan binnen twee weken alweer uitgebloeid zijn en dan gooi je het weer weg. Overweeg dit jaar dus het kopen van een bloem in een pot. Nog mooier zou zijn als het een inheemse Nederlandse bloem is (denk hierbij bijvoorbeeld aan korenbloemen, klaprozen of vergeet-mij-nietjes). Zo gaat de bloem lang mee en kan er nog lang (en duurzaam) van genoten worden. 

Een duurzame high tea 

Een populair uitje voor moederdag is de high-tea. Een heerlijk feestmaal boordevol zoetige en hartige snacks. Helaas zijn soms je ogen groter dan je maag en wordt er uiteindelijk een hoop weggegooid. Overweeg daarom eens een high-tea thuis. In eerste instantie kun je werken met wat je nog in de koelkast of voorraadkast hebt staan. Er zijn veel makkelijke recepten te vinden, zoals deze simpele cake. Koop dan alleen nog wat je mist. Zo weet je zeker dat je een goede hoeveelheid eten hebt en je uiteindelijk de kliekjes nog makkelijk kunt bewaren. Zo voorkom je zo veel mogelijk onnodig afval. Daarnaast kan het zelfs extra leuk zijn om de high tea al samen met je moeder voor te bereiden. Het bakken en opzetten op zich is al een leuke moederdagactiviteit!  

Tweedehands sieraden 

Een leuk kettinkje of een mooie ring: het is een simpel en mooi cadeau én het gaat lang mee. Het meest duurzame om te doen is in omloop houden wat al is gemaakt. Wil je dus graag sieraden cadeau doen aan een speciaal persoon voor moederdag, overweeg dan het kopen van tweedehands sieraden. Ga bijvoorbeeld eens langs bij een kringloopwinkel om te kijken of er iets moois ligt om te geven en pak dit leuk in. Het kan ook leuk zijn dit samen met elkaar te doen als uitje voor moederdag! 

Cadeaubonnen  

Hoewel feestdagen een mooi moment zijn om waardering aan elkaar te laten zien, zit er ook een nadeel aan. Het kopen van cadeaus blijkt belangrijk en er worden elk jaar weer veel nieuwe spullen aangeschaft voor deze speciale momenten. Jaarlijks gooien Nederlanders gemiddeld 490 kilo aan spullen als textiel en andere gebruiksvoorwerpen weg. Het lijkt wel alsof we dus eigenlijk niet alle spullen nodig hebben die we wel blijken aan te schaffen. Cadeaubonnen dragen hier uiteraard aan bij. Overweeg daarom om moederdag duurzaam te vieren door niks nieuws te kopen. Ga in plaats daarvan bijvoorbeeld een dagje uit naar het bos of ga met elkaar een lekkere maaltijd voorbereiden. Alle kleine stappen tot verduurzaming helpen.  

Ook interessant

Bekijk alle nieuws