Elektrisch rijden duurzamer met de juiste energieleverancier

Geschreven door control

8 juni 2021 4 min. leestijd

Dankzij de elektrische auto kunnen we duurzaam de weg op zonder de nadelige uitstoot van schadelijke stoffen en fijnstof. Maar wat nou als je diezelfde auto oplaadt met grijze energie? Dan draag je bij iedere oplaadbeurt dus nog steeds bij aan het gebruik van fossiele brandstoffen en is jouw elektrische auto ineens niet zo duurzaam meer. om | nieuwe energie, EVBox en Laadpunt Nederland gaan daarom een samenwerking aan om elektrisch rijden écht duurzaam te maken.

Elektrisch rijden is een stuk milieuvriendelijker dat rijden in een brandstofauto. Toch valt ook hier nog winst te behalen. Elektrische rijders die hun voertuig opladen met grijze stroom stoten namelijk 8 keer zoveel CO2 uit als de rijders die hun auto opladen met groene stroom. Om duurzaam te kunnen rijden, is het daarom van belang om te kiezen voor stroom van een duurzame energieleverancier.

Dat blijkt niet altijd even gemakkelijk. Veel consumenten denken namelijk groene stroom af te nemen, maar uit onafhankelijk onderzoek van de Consumentenbond, WISE en Natuur & Milieu blijkt dat twee derde van de Nederlandse energieleveranciers nog steeds aan greenwashing doet: grijze energie doorverkopen onder het label ‘groen.’ Meer dan de helft van de energieleveranciers scoort dan ook nog steeds een onvoldoende op het gebied van duurzame inkoop, levering en investering.

Elektrisch rijden wordt steeds populairder en gezien als een milieu- en klimaatvriendelijke manier van autorijden. Nu het aantal elektrische voertuigen stevig toeneemt, wordt het des te belangrijker om de elektrische rijder te wijzen op het gebruik van energie die echt groen wordt opgewekt.

Wanneer dit niet gebeurt, verplaatsen we namelijk gedeeltelijk het probleem van directe uitstoot via de auto naar uitstoot via grijze energie en gaan we onze fossiele brandstoffen dus alsnog voor het autorijden inzetten.

om | nieuwe energie, EVBox en Laadpunt Nederland slaan daarom de handen ineen om het gebruik van lokale, duurzame energie onder elektrische rijders te stimuleren.

Het doel van de samenwerking is om het thuisladen onder elektrische rijders te stimuleren en om het gebruik van lokale, duurzame, coöperatieve energie door elektrische rijders te stimuleren. Door thuis op te laden met 100% groene energie, weet men namelijk zeker dat er altijd duurzaam gereden wordt. Via het om | nieuwe energie collectief kunnen klanten daarom nu een EVBox aanschaffen en die thuis laten installeren door Laadpunt Nederland. Andersom kunnen klanten van EVBox de korting direct claimen wanneer zij voor hun energie overstappen naar het collectief.

André Dippell, directeur van het om | nieuwe energie collectief: “Wij gaan ontzettend graag de uitdaging aan met EVBox en Laadpunt Nederland om thuisladen 100% duurzaam te maken. Onze doelgroep wordt gekenmerkt door consumenten die zeer bewust omgaan met het milieu en klimaat.

Op lokaal niveau investeren we samen met coöperaties daarom al in de aanleg van openbare laadpunten. Die worden via ons collectief voorzien van 100% lokale energie, maar niet alle openbare laadpunten leveren duurzame energie.

Daarnaast hebben we als groene leverancier de verantwoordelijkheid om goed te kijken naar de effecten van het vergroten van het net. Daarom vinden we het belangrijk om thuisladen te stimuleren, zodat mensen duurzaam en goedkoper op kunnen laden en daarmee ook bijdragen aan een betere balancering van het energienet.

Verder zullen EVBox en Laadpunt Nederland ons ondersteunen door hun klanten te stimuleren om te kiezen voor écht duurzame energie. Wij zullen daarvoor bijdragen aan het OneChargerOneTree programma en een boom laten planten voor elke klant die naar ons overstapt.”

Joke van der Eerden, Regional Director EVBox Benelux: “Met Laadpunt Nederland en om | nieuwe energie gaan wij een stap verder met de verduurzaming van Nederland. Niet alleen de auto’s duurzaam, maar ook de stroom! om | nieuwe energie levert 100% groene energie en Laadpunt Nederland is een betrouwbare installatiepartij. Samen bieden wij slimme laadinfrastructuur en services aan voor particulieren en bedrijven.”

Paul Kleinenbroich, Account Manager Laadpunt Nederland: “Laadpunt Nederland is al tien jaar dé specialist op het gebied van laadinfra. Ons doel is de klant volledig te ontzorgen met een veilige en duurzame laadoplossing. Samen met de slimme laadoplossingen van EVBox en de 100% groene stroom van om | nieuwe energie helpen wij de leden met de transitie naar volledig duurzame energiebronnen en daar zijn wij ontzettend trots op.”