Elektrische bestelauto’s vergelijken en ervaren in Zutphen

Geschreven door control

18 mei 2022 3 min. leestijd

Op zaterdag 18 juni kunnen in Zutphen meer dan 15 elektrische bestelauto’s worden bekeken, vergeleken en er kunnen mini proefritten worden gemaakt. Voor deze Experience Day kunnen ondernemers zich van tevoren inschrijven om zich van een plaats te verzekeren. Ook zijn er 25 elektrische personenauto’s om te bekijken en te beproeven.

Het evenement is van 9.45 tot 16.00 uur op de parkeerplaats van het sportcomplex van FC Zutphen, Meijerinkweg 1 in Zutphen. De toegang is gratis. Dit is de tweede keer dat energiecoöperatie ZutphenEnergie | om dit evenement organiseert. In tegenstelling tot de eerste editie zijn er nu ook elektrische bestelauto’s, waarmee het een uniek evenement is voor Oost Nederland.

Omslagpunt

Nu veel binnensteden binnen afzienbare tijd ‘op slot’ gaan voor bestelauto’s met een verbrandingsmotor, gaan ondernemers zich breder oriënteren. De nieuwprijs van een elektrische bus is op het eerste oog stevig, maar door subsidies, lage onderhoudskosten en lagere ‘brandstofkosten’ is de total cost of ownership (TCO) vrijwel gelijk aan die van een reguliere bus. Zo blijkt uit recent onderzoek naar elektrisch goederenvervoer.

Door een groeiend aanbod aan modellen, toegenomen actieradius, verbeterde laadinfrastructuur en groeiende bewustzijn bij klanten en publiek, is voor steeds meer ondernemers het omslagpunt bereikt. Nu deze randvoorwaarden zijn verbeterd, is de tijd rijp voor een grootschalig evenement.

Ervaar het zelf

Tijdens de Experience Day kunnen bezoekers hun hart ophalen aan een breed assortiment van elektrische bestelauto’s en personenauto’s. Bijna alle merken zijn vertegenwoordigd. Lokale dealers stellen hun auto ’s beschikbaar zodat iedereen ze kan bekijken, vergelijken én erin rijden. Belangstellenden die zich van tevoren inschrijven zijn verzekerd van een mini proefrit. Op de dag zelf zijn er ook nog mogelijkheden, maar vol is vol! Dubbel interessant is het als er ook interesse is voor een elektrische personenauto. Ook daarvoor kan worden ingeschreven op de website

Informatieavond

Voor ondernemers met belangstelling voor bestelauto’s is er een speciale informatieavond. Dit is op donderdag 9 juni vanaf 19.30 uur in de Energiewinkel, Overwelving 10 in Zutphen. Het huidige aanbod aan modellen, subsidies, kosten bij leasen/kopen en de ervaringen van gebruikers komen aan bod. Ook de leveranciers van duurzaam opgewekte stroom komen ter sprake.

Energiebesparing

De energiecoöperatie ZutphenEnergie | om richt zich op het opwekken, leveren en besparen van energie. Een elektrisch bus verbruikt tijdens het rijden veel minder energie. Dat scheelt een factor drie ten opzichte van een bestelbus die op diesel of benzine rijdt. Dat komt omdat een elektromotor veel efficiënter is, zeker in een stedelijke omgeving. Er gaat geen energie verloren via het koelsysteem en de uitlaat.

Maar dat heeft ook een nadeel. De verwarming van de cabine verbruikt óók stroom en daardoor is de actieradius in de winter veel kleiner dan in de zomer. Dat betekent meer aandacht voor het plannen en voor goede laadvoorzieningen bij het bedrijf of bij de berijder thuis. Ook die facetten komen aan bod tijdens de informatieavond.

Aanmelden voor de Experience Day én voor een informatieavond kan via www.zutphenenergie.nl/inschrijven.