Iedereen kan deze winter wel wat tips gebruiken bij het verlagen van de energierekening. Wist je dat je met onze bespaartips heel wat geld per jaar kan besparen? Van het plaatsen van tochtstrips tot het verstellen van de CV ketel: alle beetjes helpen. Lees hieronder hoe grote tot kleine veranderingen een waardevolle impact kunnen hebben op je energierekening.
Tip 1: Verwarm slim
Sluit tussendeuren in huis en verwarm alleen de kamers die je daadwerkelijk gebruikt. De radiator kun je dus uitdraaien in kamers waar je niet bent. Is het lastig om de deur te sluiten? Plaats dan deurdrangers. Zo blijft de warmte in de ruimtes waar het nodig is.
Tip 2: Zet de thermostaat ‘s nachts op 15 graden
Zeker bij slechter geïsoleerde huizen levert dit een flinke besparing op. Doe het daarnaast een uur voor je naar bed gaat en bespaar extra. Heb je vloerverwarming? Zet dan je thermostaat ‘s nachts op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen heel lang.
Tip 3: Zet de thermostaat op 15 graden als er niemand thuis is
Op deze manier hoeft je huis in de ochtend niet verwarmd te worden. Als je dit 4 dagen in de week zou doen, kun je een flink bedrag op je gasrekening besparen. De vloerverwarming laat je wel weer op 17 à 18 graden staan.
Tip 4: Zet de thermostaat één graad lager
Als je in huis bezig bent, is een graadje minder vaak warm genoeg. Je kunt altijd als eerste een warme trui en een deken op de bank gebruiken voor je eventueel de verwarming weer aanzet.
Tip 5: Stop sluipverbruik
Zorg dat apparaten écht uitstaan en niet onnodig energie verbruiken doordat ze in standby-stand staan. Kijk bijvoorbeeld of je televisie een uitknop heeft achter het scherm, nadat je de uitknop op de afstandsbediening hebt ingedrukt. Vergeet ook niet sluipverbruikers als de oplader van je telefoon. Door een stekkerblok met schakelaar te gebruiken, kun je alles gemakkelijk in één keer uitzetten.
Tip 6: Geef tocht geen ruimte
Plaats tochtstrips in deuren en ramen. Vergeet ook niet de tochtborstel voor de brievenbus en isoleer ook het luik van je kruipruimte.
Tip 7: Gebruik een wasrek
Kies voor het drogen van je was aan een droogrek, in plaats van de wasdroger. Als je weinig ruimte hebt, kun je er ook voor kiezen om maar de helft van je was in de droger te doen. Ook kun je kijken naar opvourbare droogrekken die je aan de muur kunt hangen; zo heb je bijna geen ruimte nodig om je was te drogen.
Tip 8: Douche korter
Douche 5 minuten, een graad lager en gebruik een zachtere straal en bespaar flink op je energierekening.
Tip 9: Doe een tweede koelkast weg of zet deze uit
1 op de 5 huishoudens in Nederland heeft een tweede koelkast in de berging of schuur staan. Dit is een echte energieslurper en kan dus beter weggedaan of (tijdelijk) uitgezet worden.
Tip 10: Plak radiatorfolie
Plaats radiatorfolie achter je radiatoren die tegen een niet-geïsoleerde buitenmuur staan. Dit houdt de warmte van de radiator binnen.
Tip 11: Doe gordijnen dicht
Door de ramen gaat veel warmte verloren. Niet alleen bij enkel glas, maar ook bij dubbel glas. Ook door de kieren gaat er warmte verloren. Doe de gordijnen daarom ‘s avonds dicht om de warmte beter te laten hangen. Hangen de gordijnen voor de radiator? Maak ze dan korter of leg ze op de vensterbank. Zo kan de warmte goed de kamer in.
Tip 12: Waterbesparende douchekop
Een waterbesparende douchekop is in bijna iedere bouwmarkt te koop en is gemakkelijk op te hangen. Als twee personen één keer per dag 9 minuten douchen, bespaar je al snel 75 m3 water per jaar.
Tip 13: Zet je ketel op 60 graden
Een CV-ketel staat vaak afgesteld op 80 graden, terwijl deze met 60 graden net zo goed werkt. Aanpassen is heel eenvoudig. Daarnaast kun je soms ook de CV-ketel op eco-stand zetten. Tot slot kun je voor de beste werking het stof en de spinnenwebben verwijderen uit de radiator en een radiatorventilator gebruiken.
Tip 14: Eco-stand van vaatwasser
Het lijkt misschien alsof de eco-stand meer geld kost, omdat deze er langer over doet dan de normale stand. Het tegenovergestelde is echter waar: met een korter programma moet de machine meer moeite doen en meer water gebruiken om in kortere tijd een schone vaat te krijgen. Gebruik dus wel de eco-stand als je hier de tijd voor hebt. Zet daarbij ook alleen de vaatwasser aan als deze écht vol zit.
Tip 15: Stop met gloeien
Stap over op ledverlichting. Led verbruikt slechts 10% van de energie van een gloei-/halogeenlamp. Per gloeilamp van 40 Watt bespaar je meerdere euro’s per jaar.
Tip 16: Was op 30 of 40 graden
Bij een lagere temperatuur of eco-stand verbruikt de wasmachine minder stroom om het water te verwarmen. Dat bespaart 36 kWh per jaar.
Tip 17: Isoleer CV-leidingen
CV-leidingen die door onverwarmde ruimtes lopen (zoals kruipruimten en de zolder), verliezen warmte. Door deze te isoleren, kun je je gasverbruik reduceren.
Al deze tips kunnen al veel impact hebben op je energieverbruik in de winter. Wil je daarnaast ook eenvoudig je energieverbruik 100% verduurzamen? Stap dan over naar om | nieuwe energie: een non-profit energiecollectief dat het écht anders doet. Hoe meer mensen meedoen, hoe duurzamer en goedkoper onze groene energie wordt. Meer weten? Kijk dan eens op onze pagina samenom.nl/hierom.