Ga naar de hoofdinhoud

Energiebesparing in de keuken

In de keuken valt veel te besparen daarom hebben we hier wat tips voor je op een rijtje gezet om energie te besparen in je keuken!

De keuken is misschien wel dé ruimte in huis waar je de meeste energie verbruikt. Denk alleen maar al aan de hoeveelheid apparatuur die je hier hebt staan, zoals een ijskast, vriezer, magnetron, oven of de vaatwasser. Ben je een echte keukenprins of -prinses? Dan heb je waarschijnlijk ook nog apparaten als een mixer, blender, keukenmachine, broodrooster, koffiezetapparaat, etc.

Weet dat veel van deze apparatuur ook nooit écht uit staat, wat resulteert in zogenaamd sluipverbruik. Tel daarbij het gebruik van warm water, je gasfornuis of kookplaat op en je hebt genoeg redenen om het energieverbruik in je keuken eens goed onder de loep te nemen!

De vaatwasser

Wacht met het aanzetten van de vaatwasser tot hij helemaal vol zit. Zo hoef je hem minder vaak te gebruiken. Omdat de vaatwasser het meeste energie verbruikt in de keuken, behaal je hier het meeste resultaat uit. Zet hem ook niet op een te hoge temperatuur. De meeste (nieuwe) vaatwassers hebben een eco-stand, waarmee je op een lagere temperatuur kunt afwassen.

De koelkast

Je bespaart de meeste energie door ervoor te zorgen dat het zo koud mogelijk blijft in de ijskast. Hoe je dat doet? Door de koelkast nooit te lang open te laten staan, goed de rubbers te controleren, de koelkast waterpas te zetten, het eten eerst te laten afkoelen en producten uit de vriezer te laten ontdooien in de ijskast.

De vriezer

Voor de vriezer gelden dezelfde regels als voor de ijskast. Zeker bij oude vriezers kan het gebeuren dat er snel een ijslaag vormt. Dit extra laagje ijs, en al is het maar heel klein, draagt al flink bij aan een stijgend energieverbruik. Controleer daarom regelmatig en ontdooi op tijd. Er zitten dan wel standen op een vriezer, toch kun je er beter voor kiezen om niet voor de koudste stand te gaan. Dit is namelijk niet nodig en zorgt alleen maar voor extra energieverbruik. De vriezer hoeft nooit kouder dan -18 graden te staan.

Waterkraan

Het duurt altijd even voordat er warm water uit je kraan komt. Dat komt omdat het water eerst moet worden verwarmd. Ben je dus niet geduldig genoeg om te wachten op warm water? Zet hem dan ook niet aan, anders laat je de cv ketel onnodig verwarmen. Was je nog met de hand af? Gebruik dan een teiltje met sop. Wanneer je afwast met de warme kraan lopend, verbruik je namelijk al snel meer warm water dan nodig is. Gebruik tot slot een perlator op je kraan. Deze zorgt voor minder water- en energieverbruik met behoudt van dezelfde krachtige waterstraal.

Koken

Kook je op elektriciteit? Dan ben je sowieso al goed bezig voor het milieu! Wil je hierbij extra energie besparen, zorg er dan voor dat je kookt met een pan die een vlakke onderkant heeft. Zo kan de warmteoverdracht optimaal plaatsvinden. Omdat de plaat nog lang heet blijft, kun je deze al uitzetten voordat het koken is afgerond. En gebruik je inductie? Dan zijn er speciale inductiepannen die beter geleiden via de zijkant en de kooktijd verkorten. Je kunt dit testen met een magneetje. Dat moet hechten aan de bodem en zijkant. Moet je water koken? Gebruik dan niet meer water dan nodig is en hou, wanneer dat mogelijk is, de deksel op de pan. Let er ook op dat je de juiste maat pan gebruikt; het bakken van een eitje in een te grote pan is zonde, omdat de hele pan alsnog verhit moet worden.

Overige apparatuur 

Gebruik je veel extra apparatuur, zoals een blender, koffiezetapparaat of broodrooster, dan kun je het makkelijkste hierop besparen door deze apparaten niet in het stopcontact te laten zitten. Op dat moment gebruiken ze namelijk nog steeds energie: sluipverbruik. Trek daarom de stekker eruit of zet een drukschakelaar tussen apparaat en stopcontact. En let erop dat je de afzuigkap niet langer aan laat staan dan nodig is. Deze zuigt namelijk niet alleen geurtjes op, maar ook warmte.

Algemeen

Heb je een piek- en daltarief? Gebruik je apparatuur dan zoveel mogelijk in de daluren, wanneer de energieprijs voor jou het meest goedkoop is. Zet je vaatwasser daarom bij voorkeur pas later op de avond aan.