Ga naar de hoofdinhoud

Energielabel berekenen en verbeteren: alles wat je moet weten

Een energielabel geeft inzicht in de energieprestatie van een woning. Het loopt van energielabel A tot energielabel G. Zo is energielabel A goed geïsoleerd en energiezuinig, terwijl energielabel G juist een hoog energieverbruik heeft. Het is verplicht om bij de verkoop of verhuur van je woning een definitief energielabel aan te vragen. Verder helpt een energielabel om verbeterpunten van je woning te ontdekken. Denk hierbij aan het nemen van energiebesparende maatregelen zoals isolatie, zonnepanelen en een hybride warmtepomp.

energielabel berekenen en verbeteren

Hoe wordt een energielabel berekend?

Het energielabel wordt berekend door een gecertificeerde energieadviseur. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een officiële rekenmethodiek om de energie-efficiëntie van je woning vast te stellen. Ook wordt er gekeken naar factoren zoals de gevel-, vloer- en dakisolatie. Verder wordt het type glas (HR-glas, dubbel glas of triple glas) en de manier van verwarmen gecontroleerd. Tot slot worden het bouwjaar, de woninggrootte en het type woning meegenomen in de berekening.

Waarom kun je een energielabel niet zelf berekenen?

Al sinds 2015 is het niet meer mogelijk om zelf een energielabel te berekenen. De overheid heeft ervoor gekozen dat alleen een erkend energieadviseur een officieel energielabel mag afgeven. Dit zorgt voor een betrouwbaar energielabel dat gebaseerd is op objectieve metingen.

Online tools

Ben je benieuwd welk indicatief energielabel jouw woning zou kunnen hebben? Er zijn online tools beschikbaar die je een gratis indicatie kunnen geven. Houd in gedachten dat dit slechts een geschat energielabel is.

Factoren die het energielabel beïnvloeden

Het energielabel wordt beïnvloed door diverse factoren, bijvoorbeeld:

  • Isolatie: dak-, spouwmuur- en vloerisolatie verbeteren het energielabel aanzienlijk.
  • Type glas: enkel glas verlaagt het energielabel, terwijl HR++ glas of triple glas voor een hoger energielabel zorgt.
  • Verwarmingssysteem: een moderne HR-ketel of een hybride warmtepomp verbeteren het energielabel.
  • Zonnepanelen: door de installatie van zonnepanelen wordt duurzame energie opgewekt en het energielabel verhoogd.

Je energielabel verbeteren

Er zijn verschillende manieren om je energielabel te verbeteren. Hieronder staan vijf effectieve maatregelen om je huidige energielabel te verhogen.

  1. Isolatie verbeteren

Het verbeteren van de isolatie is een van de belangrijkste stappen om een beter energielabel te krijgen. Denk hierbij aan dak-, spouwmuur- en vloerisolatie. Hiermee beperk je warmteverlies, waardoor er minder energie wordt verbruikt om je woning te verwarmen.

  1. Ramen en kozijnen vervangen

Je kunt enkel glas vervangen door HR++ glas of triple glas. Hierdoor wordt je woning nog beter geïsoleerd. Oude kozijnen kun je vervangen door hoogrendementsglas.

  1. Ventilatie optimaliseren

Goede ventilatie is van belang. Kies voor een mechanische ventilatie of warmteterugwinningssysteem (WTW).

  1. Efficiënter verwarmingssysteem

Vervang je oude cv-ketel door een HR-ketel, een hybride warmtepomp of een volledig elektrische warmtepomp.

  1. Zonnepanelen installeren

Door het plaatsen van zonnepanelen wordt duurzame energie opgewekt.

Energielabel aanvragen

Je kunt een energielabel aanvragen door een afspraak te maken met een erkend energieadviseur, die jouw woning gaat inspecteren. Binnen vijf werkdagen ontvang je een officieel energielabel. Dit is tien jaar geldig.

Veelgestelde vragen over energielabel berekenen en verbeteren

 

Belangrijke punten bij het berekenen van een energielabel zijn de mate van isolatie, het type glas en de efficiëntie van de cv-ketel of warmtepomp. Tot slot speelt de aanwezigheid van energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen, een zonneboiler en een goed ventilatiesysteem een belangrijke rol bij het vaststellen van een definitief energielabel.

De kosten van een energielabel in 2025 variëren afhankelijk van de woninggrootte en het type woning. Momenteel liggen de kosten voor een definitief energielabel gemiddeld tussen de 200 en 400 euro. Ondanks de kosten is het aanvragen van een geregistreerde energielabel een waardevolle investering, omdat een beter energielabel zorgt voor lagere energiekosten en een hogere woningwaarde.

Om energielabel A te behalen, moet een woning voldoen aan de strenge eisen op het gebied van isolatie, ventilatie en duurzame energiebronnen. De woning moet voorzien zijn van uitstekende isolatie en dubbel glas. Ook wordt het gebruik van een hybride warmtepomp, zonnepanelen en een warmteterugwinningsventilatiesysteem vaak vereist om een hoog energielabel te bereiken.

Duurzaam wonen begint met een verbeterd energielabel

Het energielabel berekenen en verbeteren is een slimme investering. Door duurzame maatregelen in te zetten, kun je een woning energiezuiniger maken. Dit leidt tot lagere energiekosten, een hoger wooncomfort en een stijging van de woningwaarde. Laat door een gecertificeerde energieadviseur je energielabel vaststellen en verbeter vandaag nog je energieprestatie. Hierdoor draag je bij aan een duurzame toekomst, profiteer je van lagere energiekosten en zorg je voor een comfortabele woning met een beter energielabel.