Wij zitten bijna altijd in de top 3 van laagste energietarieven.
Bij overstappen is prijs een belangrijk onderdeel

Vergelijken van energieprijzen

Wanneer iemand wil overstappen naar een andere energieleverancier wordt er vaak eerst gekeken welke leverancier de meest voordelig tarieven heeft. Ook al heeft een leverancier maar invloed op een klein deel van de prijs, toch zijn de energietarieven vaak verschillend. Dit kan komen door de manier van inkopen, het aantal klanten, door een strategische keuze om klanten te werven, etc.

Het aanbod op de markt heeft er zelfs voor gezorgd dat er bedrijven zijn die alleen maar bestaan door het vergelijken van prijzen. Zij doen niets anders dan bedrijven tonen op prijs en laten daar de energieleveranciers voor betalen.

Maar waar moet je nu eigenlijk precies op letten? En hoe vergelijk je het beste?

Oude en nieuwe tarieven

Vergelijken op basis van het juiste moment

Het komt vaak voor dat mensen hun huidige contract er bij pakken om daar de tarieven mee te vergelijken. Dit is alleen niet helemaal een eerlijke vergelijking. De markt is continu in beweging en zal daarom bijna nooit gelijk zijn aan een tarief in een contract dat 3, 2 of 1 jaar geleden gesloten is.

Wanneer je tarieven vergelijkt om een nieuw contract te sluiten (ook al is dat bij je huidige leverancier) dan is het belangrijk dat je de huidige tarieven met elkaar vergelijkt. Deze zijn bijna altijd te vinden op de website van de energieleverancier. Vul hierbij je gegevens in en bekijk dan welke prijs het beste bij je past.

 

Pas op dat je niet je tarieven van je huidige contract vergelijkt met de nieuwe tarieven.
Pas op wanneer je je verbruik niet precies weet.
Leveranciers gebruiken verschillende hoeveelheden

Vergelijken op basis van het juiste verbruik

Wanneer je niet precies weet wat je verbruik is geweest het afgelopen jaar, kan je bij het opvragen van de prijs vaak op de website van de leveranciers een inschatting laten maken door in te vullen uit hoeveel personen het huishouden bestaat, wat voor woning het is, etc.

Iedere leverancier kan dan zelf bepalen welke getallen aan deze inschatting worden gehangen. De een zou dan een lager aantal kWh elektriciteit en m3 gas kunnen hanteren dan de andere. Hiermee ben je dus niet eerlijk aan het vergelijken.

Je zou dus eigenlijk moeten kijken naar het tarief per kWh en m3 dat de energieleverancier hanteert. Anders kom je er bij je jaarafrekening achter dat de inschatting niet klopt en loop je het risico dat je veel bij moet betalen en dus niet de juiste keuze hebt gemaakt op basis van de beste tarieven.

Wij gebruiken de gemiddelden die door het NIBUD zijn opgesteld. Die geven het meest realistische beeld van de gemiddelde gebruiken en geven geen onrealistisch jaar gemiddelde om alleen maar een klant te werven die vervolgens na een jaar veel moet bij betalen.

Niet alleen de op dat moment geldende prijs is belangrijk

Vergelijken op meer dan alleen prijs

Het is belangrijk om niet alleen de op dat moment geldende prijs te bekijken. Zoek ook uit wat er daarna gebeurd. Schieten de prijzen omhoog wanneer je ergens blijft? Wat gebeurt er eigenlijk met de winst? Hoe duurzaam is de leverancier?

Ieder jaar wordt door de Consumentenbond, Greenpeace en Wise een onderzoek gedaan waaruit blijkt welke energieleveranciers duurzame energie leveren, maar ook hoe zij dit opwekken of inkopen en hoe duurzaam zij vervolgens het geld investeren.

om | nieuwe energie komt hierbij altijd als beste uit de test met een 10. Daarnaast onderscheidt om | nieuwe energie zich ook doordat de klanten eigenaar zijn van hun leverancier en alle winst naar hen terugvloeit door het opzetten van nieuwe lokale duurzame projecten en het verlagen van de energietarieven.

Hierdoor zullen, bij toename van het aantal klanten, de tarieven steeds blijven dalen, waardoor switchen niet meer nodig is. Het collectief van lokale energiecoöperaties zal uiteindelijk niet alleen de duurzaamste zijn, maar ook structureel de goedkoopste.

Knipsel9
Kijk verder dan alleen de kosten op korte termijn.