Je energierekening bestaat uit overheidsheffingen, netbeheerkosten en energieleveringskosten. De energieleveringskosten kunnen onderverdeeld worden in vaste leveringskosten en het levertarief.

Op maar 25% van je energierekening heeft je leverancier invloed

De onderdelen van de energierekening

Je energierekening bestaat uit overheidsheffingen, netbeheerkosten en energieleveringskosten. De energieleveringskosten kunnen onderverdeeld worden in vaste energiebelasting voor stroom is en het levertarief.

Dus maar een gedeelte van de kosten zijn voor de energie die je daadwerkelijk gebruikt.

Diagram Energierekening
De totstandkoming van de energieprijs is complex en van vele factoren afhankelijk
Wist je dat de inkoopprijs van energie iedere dag verandert?
De totstandkoming van de energieprijs is complex en van vele factoren afhankelijk

Hoe worden de leveringstarieven bepaald?

De hoogte van de energietarieven komt tot stand dankzij vraag en aanbod en wordt beïnvloed door onder andere het weer, de economie, de geldkoers en het politieke klimaat. Is de vraag groot en het aanbod klein, dan lopen de prijzen op.

De prijs van elektriciteit hangt samen met de gas, olie- en kolenprijs. Dat komt, omdat een groot deel van de elektriciteitsproductie helaas nog steeds middels kolen- en gascentrales plaatsvindt.

Ieder jaar na de winterperiode worden de aardgas voorraden in Europa aangevuld, zodat deze voor de volgende winterperiode weer voldoende op peil zijn.

Is het bijvoorbeeld een koude winter geweest, dan is er veel gas verbruikt en loopt de prijs op. Dat resulteert dan ook weer in hogere elektriciteitstarieven. En dus een hogere energierekening.

Hoe meer duurzame opwek, hoe onafhankelijker we worden van de prijs van fossiele brandstoffen

De invloed van grijze op groene energie

De prijs van elektriciteit wordt dus voornamelijk bepaald door de prijzen van fossiele brandstoffen. Ook voor écht Nederlandse 100% duurzame wind- en zonnestroom is dit van toepassing. Dat zit zo:

De stroom uit je stopcontact is een mix van grijze en groene energie. Omdat we groene energie nog niet voldoende kunnen opslaan, springt grijze opwek bij, wanneer er te weinig groene energie wordt geproduceerd.

Omdat het aandeel wind- en zonnestroom binnen de Nederlandse energiemarkt helaas nog steeds beperkt is, wordt de elektriciteitsprijs voornamelijk bepaald door de kostprijs van energie afkomstig van kolen- en gascentrales.

Hierdoor hebben we dus nog steeds te maken met een koppeling met de ‘grijze’ stroomprijs. Willen we deze koppeling minder sterk maken, dan is er veel meer duurzame opwek in Nederland nodig.

Hoe meer duurzame opwek, hoe onafhankelijker we worden van de prijs van fossiele brandstoffen
Leveranciers van Nederlandse stroom maken extra kosten voor het inkopen van GVO's. 
Uiteindelijk draait de consument zelf op voor de korting
Let er bij het vergelijken op wat er gebeurt na het contract en waar de leverancier verder nog voor staat.
Uiteindelijk draait de consument zelf op voor de korting

Wie betaalt de cashbacks?

Met cashback-acties proberen energieleveranciers consumenten te verleiden. Wie bij hen energie afneemt, kan onder voorwaarden een bepaald bedrag terugkrijgen.

Een slimme truc waar de consument zelf voor betaalt; de kosten van de leverancier moeten immers worden betaald en de winstdoelstellingen behaald.

Je zou denken dat je met een cashback-actie altijd goedkoper uit bent als klant, maar dit blijkt in de praktijk niet altijd zo te zijn. Er zijn energieleveranciers die een lagere prijs per kWh kunnen berekenen, doordat ze niet aan cashback-acties doen.

Wil je prijzen en leveranciers vergelijken zonder dat jij je door een cashback laat verleiden, dan is het verstandig om eerst prijzen op te vragen. Geef daarbij je daadwerkelijke verbruik op en vergelijk het voor eenzelfde periode en type contract.

Vergelijk dan de huidige prijzen tussen de leveranciers en niet de oude prijzen van je huidige contract.

Je kunt kiezen tussen vaste of variabele tarieven

Verschillende contracten

Je hebt bij je energieleverancier meestal de keuze uit een vast of een variabel contract. Bij een vast contract zet je de op dat moment geldende tarieven vast voor een periode van 1, 2 of 3 jaar. Omdat de vaste tarieven iedere maand wijzigen, is het moment waarop je overstapt of verlengt, bepalend voor je prijs.

Bij een variabel contract wisselen de tarieven ieder half jaar. Je zit niet vast aan een periode en kunt maandelijks je contract opzeggen. Wel heb je minder zekerheid bij een variabel contract, doordat de tarieven sowieso na een half jaar wijzigen. Dat kan in je voordeel of je nadeel werken.

om | nieuwe energie onderscheidt zich van andere leveranciers dankzij het coöperatieve karakter zonder winstoogmerk. Als leverancier dienen wij onze vaste kosten voor de operatie te kunnen dekken en alles wat overblijft, staat ter beschikking van het collectief en de coöperaties.

Effectief betekent dit dat hoe meer klanten besluiten hun energie af te nemen van om | nieuwe energie, hoe lager de leveringstarieven zullen worden. Dit is de kracht van het collectief.

Je kunt kiezen tussen vaste of variabele tarieven
om | nieuwe energie is écht anders; hoe meer mensen zich aansluiten, hoe goedkoper we worden.
De overheid ziet een deel van het energieverbruik als basisbehoefte
De overheid ziet een deel van het energieverbruik als basisbehoefte

Vermindering energiebelasting

De vermindering energiebelasting is een vast bedrag dat ieder huishouden met een elektriciteitsaansluiting terugkrijgt van de belastingdienst. Het bedrag staat vast en zal niet veranderen aan de hand van uw gebruik.

Op de energierekening wordt het meestal afgetrokken van de variabele leveringskosten voor stroom (het verbruik). Als je heel weinig stroom en gas verbruikt, krijg je meer energiebelasting terug dan je betaalt. Kijk hier hoe je gas kan besparen.

De overheid ziet een deel van het energieverbruik als basisbehoefte. Over dat deel betaal je dus geen belasting, daarom is het en vast bedrag.

Veelgestelde vragen over de energierekening

FAQ - energierekening

Veelgestelde vragen over de energierekening
Hier vindt u de meest gestelde vragen over de energierekening!