Ga naar de hoofdinhoud

FAQ vaste terugleveringskosten

Op deze pagina vind je een overzicht van de meest voorkomende vragen met betrekking tot de nieuwe kostencomponent vaste terugleveringskosten.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Voor contact zijn wij op werkdagen van 9:00 uur tot 17:00 uur bereikbaar op 0222-760 044 of stuur een bericht naar info@samenom.nl.

For an English explanation click here.

Vaste terugleveringskosten

Vaste leveringskosten

Jouw overeenkomst

Netto terugleververgoeding

Waarom doen wij het anders?

Oplossingen

Energiemarkt

Zonnepanelen

Energiemeter

Slim Laden auto

Wij zijn inderdaad een van de weinige leveranciers die dit zo open presenteren. Veel partijen doen iets binnen de overige tarieven en dus meer op een verborgen manier. Wij houden van het eerlijke verhaal, want dat past bij ons als burgerbeweging. Leveranciers die nu nog niks doen qua extra kosten, zullen echt snel gaan volgen. Daarnaast doen wij het niet om aandeelhouders gelukkig te maken, want die hebben wij niet! Alles stroomt uiteindelijk weer terug naar de maatschappij bij ons.

Nee. om | nieuwe energie is een energiecollectief zonder winstoogmerk. Dat betekent dat we binnen onze hele bedrijfsvoering geen winst maken. Ons doel is om de energievoorziening in Nederland te verduurzamen middels de ontwikkeling van duurzame energieprojecten én om de tarieven van energie structureel te verlagen.

De nieuwe kostencomponent vaste terugleveringskosten is ingevoerd, omdat we vanuit de markt voor iedere klant met zonnepanelen te maken krijgen met extra kosten wanneer zij energie terugleveren. Deze kosten zijn dit jaar hard gestegen en het is niet eerlijk en houdbaar om deze kosten te verdelen onder alle klanten.

om | nieuwe energie is een collectief van zo’n 80 lokale energiecoöperaties. Zelf zijn we ook een coöperatie.

Wat dit betekent is dat de leden zeggenschap hebben over onze werkwijze. Bij ons zijn de lokale energiecoöperaties de leden. Tweemaal per jaar krijgen zij de mogelijkheid om tijdens onze Algemene Leden Vergadering mee te beslissen over de stappen die wij zetten.

De lokale energiecoöperaties behartigen weer de belangen van hun leden en klanten. Ook de lokale energiecoöperaties houden tweemaal per jaar een Algemene Leden Vergadering waar jij als lid jouw stem kunt uitoefenen.

om | nieuwe energie behartigt dus de belangen van de lokale coöperaties en zij behartigen weer de belangen van jou. Op die manier heeft iedereen zeggenschap in de manier waarop wij Nederland verduurzamen.

Deze informatie is met al onze leden (de lokale energiecoöperaties) gedeeld. En het gaat wel degelijk om het verdelen van de kosten op een eerlijke manier en niet het ene huishouden te laten betalen voor de andere.

Veel leveranciers brengen de kosten voor teruglevering op dit moment in rekening door de welkomstbonus te schrappen of door de tarieven/vaste leveringskosten te verhogen. Daarom is het niet altijd eenvoudig om te zien hoe de kosten in rekening worden gebracht. Kijk daarom goed, ook in de kleine lettertjes van de overeenkomst.

Bij om | nieuwe energie willen we hier transparant over zijn. Daarom vormen de vaste terugleveringskosten een separate component op je energierekening, zodat je precies weet wat je betaalt en waarvoor dat is.

Wanneer je de prijzen van verschillende leveranciers vergelijkt, is het dus belangrijk om goed op te letten op verborgen kosten. Een tip hiervoor is om de rekentool op de website van de leverancier in te vullen mét en zónder zonnepanelen. Zo kun je erachter komen of je als klant met zonnepanelen hogere tarieven ontvangt of bijvoorbeeld een welkomstbonus misloopt.

Op jaarbasis kost dit om | nieuw energie per klant met zonnepanelen enkele tientallen, honderden of soms zelfs ruim duizend euro, afhankelijk van de hoeveelheid energie die iemand teruglevert. En ook al hebben wij geen winstoogmerk, het is voor ons wel belangrijk om de energietransitie te blijven stimuleren en dat dit op een coöperatieve manier gedaan kan blijven worden.

Wij staan er zeker niet slecht voor, maar wij vinden het niet kloppen om de gestegen kosten van de huishoudens met zonnepanelen neer te leggen in hogere tarieven voor huishoudens zonder zonnepanelen.

Wij zijn de meest groene leverancier van Nederland en daarmee hebben wij inderdaad verhoudingsgewijs meer huishoudens met zonnepanelen als klant dan andere leveranciers.

De zonne- en windparken ontvangen al de actuele marktprijzen op het moment dat zij produceren. Als wij dat ook mogen doen bij particulieren dan zouden deze vaste terugleveringskosten er niet zijn.

Deze problematiek is zeker een verantwoordelijkheid voor de overheid. Er is door de overheid een regeling bedacht die de energieleveranciers moeten uitvoeren en die zitten nu met een verdelingsvraagstuk qua kosten.

Hiervoor kun je het beste even contact opnemen met de lokale coöperatie in jouw omgeving. Zij weten welke projecten er op dit moment en in de toekomst gaan spelen op het gebied van warmte.