Ga naar de hoofdinhoud

Fossiele brandstoffen

Fossiele brandstoffen zijn niet-hernieuwbare energiebronnen die ontstaan uit de vertering van planten en dieren die miljoenen jaren geleden leefden. Het wordt gewonnen uit de aardkorst.

Soorten fossiele brandstoffen

Er zijn verschillende soorten fossiele brandstoffen. Hieronder een overzicht daarvan.

  • Koolwaterstoffen: organische verbindingen die koolstof en waterstof bevatten. Dit zijn de belangrijkste bestandsonderelen van fossiele brandstoffen.
  • Aardolie: mix van koolwaterstoffen die in ondergrondse reservoirs zitten. Het wordt gebruikt voor onder andere brandstoffen, chemische grondstoffen en andere olieproducten.
  • Aardgas: mengsel van methaan met kleinere hoeveelheden ethaan, propaan en butaan. Het wordt gebruikt voor de verwarming, koken en het opwekken van elektriciteit.
  • Steenkool: bestaat voornamelijk uit koolstof. Het wordt ingezet voor het opwekken van elektriciteit en is veel nodig in de industrie.

Geschiedenis van de fossiele brandstof

Fossiele brandstoffen ontstaan door de afbraak van organisch materiaal. Het is een langdurig proces dat miljoenen jaren vereist. Het resulteert in het ontstaan van steenkool, aardolie en aardgas.

Industriële revolutie

Het gebruik van fossiele brandstoffen zorgde voor een keerpunt bij de industriële revolutie. Zo werd steenkool essentieel voor de ontwikkeling van stoommachines.

Wereldwijde economie

Fossiele brandstoffen hebben een enorme invloed op de wereldwijde economie.

Bruto Binnenlands Product (BBP)

Ten eerste verhogen de fossiele brandstoffen het Bruto Binnenlands Product (BBP). Het is een betrouwbare energievoorziening die de productiviteit versterkt en hiermee de economische groei bevordert.

Subsidies

Om het BBP laag te houden, bieden veel ontwikkelingslanden subsidies aan. Hiermee hopen zij de economie in het land te bevorderen en armoede onder de burgers te verminderen.

Machtspolitiek

Landen die grote voorraden aan fossiele brandstoffen ter beschikking hebben, kunnen dit inzetten om hun macht te vergroten. Zo bepalen de landen in hoeverre ze andere landen helpen met het leveren van energie en wat de kosten hiervan zijn. Een voorbeeld van een invloedrijk land is Rusland, een van de grootste exporteurs van olie en gas.

Milieu

Fossiele brandstoffen hebben veel invloed op het milieu, zoals de lucht, het klimaat en de biodiversiteit. Dit is ook de reden waarom het verbruik van fossiele brandstoffen wordt verminderd.

Vervuiling van de lucht

Bij de verbranding van fossiele brandstoffen worden vervuilende stoffen uitgestoten. Deze stoffen zijn erg schadelijk voor de gezondheid van mensen, vooral mensen met ademhalingsproblemen. Daarnaast ontstaat er zure regen bij de verbranding ervan. Dit kan ertoe leiden dat bodems worden uitgeput en beschadigt de gezondheid van planten en dieren.

Klimaatverandering

Ook wordt er bij de verbranding van een fossiele brandstof veel CO2 uitgestoten, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Dit veroorzaakt veranderingen in het klimaat, zoals extreem weer, stijgende zeespiegels en smeltende ijskappen.

Beschadiging van de biodiversiteit

De winning van fossiele brandstoffen leidt tot de vernietiging van de leefomgeving van dieren. Zo worden er bomen gekapt en bodems verwijderd. Dit kan ervoor zorgen dat sommige dieren zelfs uitsterven.

Energietransitie

Tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van hernieuwbare energiebronnen in plaats van fossiele energiebronnen, zodat de negatieve invloeden van fossiele brandstoffen op het milieu wordt verminderd.

Hernieuwbare energie

Hernieuwbare energie is een manier om groene stroom op te wekken. Denk hierbij aan natuurlijke bronnen zoals zonlicht, water, wind, warmte en biomassa. Helaas is het nog niet mogelijk om volledig over te stappen op hernieuwbare energiebronnen, omdat we hiermee afhankelijk zijn van de weersomstandigheden en er nog niet genoeg geschikte energieopslagmogelijkheden beschikbaar zijn.

Beleidsmaatregelen

In Nederland zijn er beleidsmaatregelen genomen om de energietransitie te stimuleren. Voorbeelden hiervan zijn het klimaatakkoord, subsidies voor het opwekken van hernieuwbare energie en een CO2-heffing.

Klimaatakkoord

Het klimaatakkoord is de belangrijkste maatregel voor de energietransitie in Nederland. Het doel hiervan is om de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 tegen 2030 met 49% te verminderen ten opzichte van 1990.

Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)

De Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) is een subsidieregeling die het opwekken van duurzame energie stimuleert door financiële ondersteuning te bieden bij het opwekken hiervan.

CO2-heffing

In Nederland geldt vanaf 2021 een CO2-heffing voor grote industriële bedrijven. De bedrijven worden financieel belast voor de CO2-uitstoot die ze boven een bepaalde drempel produceren.

Veelgestelde vragen over fossiele brandstoffen

De 4 belangrijkste fossiele brandstoffen koolwaterstoffen, aardolie, aardgas en steenkool.

Ja, benzine is een fossiele brandstof. Het wordt geproduceerd uit aardolie, een van de meest gebruikte fossiele brandstoffen.

Fossiele brandstoffen kunnen alleen ontstaan door de afbraak van organisch materiaal over miljoenen jaren. Voorbeelden van niet-fossiele brandstoffen zijn zonne-energie, windenergie en hydro-energie.

Fossiele brandstoffen is een soort energie die diep in de aardkorst zit. Ze zijn ontstaan uit resten van dieren en planten die miljoenen jaren geleden leefden. Deze resten worden uit de grond gehaald en zorgen ervoor dat sommige apparaten kunnen werken, zoals auto’s. Nadelen van deze versteende resten zijn dat ze op ten duur op raken en ze vervuilend zijn voor het milieu.

De meest vervuilende fossiele brandstof is steenkool. De verbranding hiervan produceert de meeste schadelijke stoffen, zoals CO2. Dit draagt bij aan milieuvervuiling.

Hout is geen fossiele brandstof, omdat het simpelweg niet in miljoenen jaren is omgevormd tot een energierijke brandstof.

Een groene toekomst

Het gebruik van fossiele energie neemt wereldwijd af, wat voordelen met zich meebrengt. De energietransitie wordt steeds meer gestimuleerd en we stappen langzaam over op hernieuwbare energiebronnen. De CO2-uitstoot bij de verbranding van fossiele brandstoffen wordt verminderd, waardoor milieuvervuiling afneemt en gezondheidsproblemen worden beperkt.