Gemeente Leudal stapt over op duurzame stroom van Leudal Energie | om

Geschreven door control

2 april 2019 2 min. leestijd
Gemeente Leudal is OM

De gemeente Leudal stapt voor haar energievoorziening gedeeltelijk over op duurzame stroom via de lokale coöperatie Leudal Energie | om. Het gemeentehuis en 8 sportaccommodaties krijgen sinds de start van 2019 duurzame stroom geleverd via deze energiecoöperatie. Leudal Energie | om streeft ernaar om in 2020 20% van alle huishoudens in de gemeente Leudal te kunnen voorzien van lokaal geproduceerde, duurzame energie. Dankzij deze nieuwe samenwerking zetten beide partijen weer een stap vooruit binnen hun energiedoelstellingen voor de gemeente.

De gemeente Leudal heeft de ambitie om in 2020 de duurzaamste gemeente van Midden-Limburg te zijn. Daarom ondersteunt zij lokale projecten die stroom opwekken door middel van windenergie, zonne-energie, waterkracht en biomassa. De gemeente werkt al meerdere jaren samen met Leudal Energie | om. Zo organiseerden zij vorig jaar het duurzaamheidsfestival en wordt het voor inwoners mogelijk om via de postcoderoosregeling eigenaar te worden van zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis. De keuze voor de afname van lokaal opgewekte energie is daarom een logische volgende stap: “Als gemeente Leudal investeren wij flink in verduurzaming. Met de keuze voor duurzaam opgewekte, lokale energie willen we niet alleen onze eigen energievoorziening verduurzamen, maar ook een signaal afgeven aan onze inwoners. Want door te kiezen voor lokale energie van Leudal Energie | om, stimuleren we onze regionale economie. Het verschil met andere leveranciers is dat Leudal Energie | om hun winst weer in onze eigen gemeente herinvesteert, door bijvoorbeeld nieuwe zonne- en windenergie projecten te ontwikkelen. Daarom hopen we dat alle inwoners en bedrijven samen met ons om gaan en ook voor lokale energie gaan kiezen. Het zou toch geweldig zijn als heel Leudal straks zelfvoorzienend is?”, aldus woordvoerder Robert Wilms van de Gemeente.

Leudal Energie | om zal de stroom lokaal gaan leveren aan de gemeente. Deze wordt opgewekt via projecten in de eigen buurt. Een daarvan is het toekomstige windpark De Kookepan, waarbij inwoners van Leudal de mogelijkheid hebben om zelf te kunnen investeren. Met een grootte van 3 windmolens kan dit park straks energie produceren voor 8.000 huishoudens.

Door stroom af te nemen bij Leudal Energie | om, hoort Leudal bij een van de eerste gemeentes in Nederland die zich hard maken voor lokaal opgewekte stroom. Ook de gemeentes Den Haag, Vlieland en Peel en Maas zijn dit jaar overgegaan op lokaal opgewekte duurzame stroom van het om | nieuwe energie collectief.