Groene stroom niet echt groen???

3m

Op zondag 4 februari besteedde Arjen Lubach in zijn programma Zondag met Lubach aandacht aan de feiten en fabels rondom groene stroom. Bekijk de aflevering hier.

Als groenste energieleverancier van Nederland, weten wij natuurlijk maar al te goed hoe krom de wereld van energie soms in elkaar zit. Zo wordt er groene stroom verkocht die eigenlijk grijs is, en krijg je de groene energie die je koopt helemaal niet direct uit je stopcontact. Veel Nederlanders weten dit misschien al, maar voor een grote groep zal het toch een verrassing zijn geweest. Daarom zijn we zo blij dat Arjen Lubach met zijn duidelijke en accurate analyse Nederland nog eens even goed wakker maakt. Zijn en onze boodschap moet algemene kennis worden, zodat men een bewuste keuze kan maken voor echt groene energielevering. Om het overzicht te behouden zetten we alle punten nog even op een rijtje:

Groene stroom uit je stopcontact is geen groene stroom

Dit klopt inderdaad. Iedere Nederlander krijgt dezelfde stroom-mix uit zijn of haar stopcontact. Alle opgewekte stroom komt terecht in hetzelfde (stroom)net. Deze bevat dus een aandeel groene energie en een aandeel grijze energie. Het is wel zo dat groene energie voorrang heeft op grijze energie. Wordt er op een bepaalde dag dus meer groene energie opgewekt, dan zal de stroom die dag dus groener zijn dan op andere dagen. Bovendien is het zo dat de hoeveelheid groene energie uit Nederland die jij afneemt, wel degelijk in dezelfde hoeveelheid op het stroomnet komt. Als jij dus 1.000 kWh groene energie afneemt per jaar dan vergroot je het aandeel groene stroom op het net. Feit blijft wel dat we allemaal dezelfde stroom uit het stopcontact krijgen, een mix van grijs en groen. Het is dus noodzaak om deze stroom-mix uiteindelijk 100% duurzaam te krijgen. Dit bereiken we indien iedereen bewust voor Nederlandse duurzame energie kiest, van organisaties die dit niet aanvullen met buitenlandse stroomcertificaten en daarnaast niet investeren in grijze stroom. Op deze manier zal het aandeel groene energie het aandeel grijs langzamerhand volledig verdringen en zal er daadwerkelijk 100% groene energie uit je stopcontact komen.

Groene stroom is meestal nep

Helaas wel! Het grootste deel van leveranciers dat zegt groene stroom te leveren, koopt slechts groencertificaten uit het buitenland. Een soort groen geverfde kolencentrale dus! Zij kopen deze certificaten o.a. in Noorwegen. Daar wordt namelijk veel meer groene energie opgewekt, via waterkrachtcentrales, dan dat er wordt verbruikt. Aangezien de groencertificaten worden uitgegeven per hoeveelheid opgewekte energie, heeft Noorwegen een overschot aan deze certificaten. Deze verkopen ze daarom door aan buitenlandse leveranciers, zo ook aan Nederlandse. Zij kopen vervolgens binnen- en buitenlandse grijze energie in en hangen hun gekochte groencertificaten daar vervolgens aan vast. Te gek voor woorden natuurlijk! Als consument kun je hier maar een ding tegen doen; kiezen voor een energieleverancier die echt groene stroom opwekt in Nederland. En er daarnaast ook voor zorgt dat er steeds meer groene stroom wordt opgewekt middels investeringen in nieuwe opwek installaties voor zon- en windenergie. Op die manier weet je zeker dat de groene stroom die jij koopt bijvoorbeeld niet stiekem uit het buitenland komt. om is natuurlijk zo’n leverancier die uitsluitend 100% duurzame stroom opwekt in Nederland. Welke leveranciers dat nog meer doen, check je hier.

Niet alle energie is elektriciteit

Energie is inderdaad ook afkomstig uit bijvoorbeeld aardgas en autobrandstoffen. Door alleen onze stroom te vergroenen, zijn we er dus nog niet. Om écht te verduurzamen moet er daarom geïnvesteerd worden in bijvoorbeeld elektrisch vervoer en moeten we langzamerhand afstappen van gas als energiebron. Veel lokale energiecoöperaties zijn al actief bezig om dit gefaseerd te doen. Zo stimuleert ZutphenEnergie bijvoorbeeld rijden op elektriciteit door het aanbieden van hun eigen elektrische deelauto. Daarnaast zijn verschillende coöperaties bezig met projecten rondom de aanleg van hele wijken zonder gasaansluiting. Het is heel makkelijk om zelf mee te doen met deze coöperaties. Samen maken we onze energievoorziening echt helemaal duurzaam, en niet alleen op papier! Kijk hier welke energie coöperatie bij jou in de buurt zit.

Groene energie komt meestal niet van zon en wind

Meestal niet nee. Meer dan de helft van de groene energie die in Nederland wordt aangeboden, is afkomstig uit biomassa. Biomassa is een verzamelnaam voor verschillende soorten organisch materiaal zoals groente-, fruit- en tuinafval, mest en hout. Dat laatste is geen goede zaak aangezien er bomen worden geïmporteerd en verbrand om maar aan de energievraag te kunnen voldoen. Bij het om | collectief wordt 100% van onze stroom opgewekt uit zonne- en windenergie. Samen met onze coöperaties investeren wij door heel Nederland in windparken en zonnecentrales om de productie van zonne- en windenergie nog verder te vergroten.

Biomassa is helemaal niet zo duurzaam

Het overgrote deel van de groene energie die wordt opgewekt uit biomassa, is inderdaad helemaal niet zo duurzaam. Om een substantieel aandeel biomassastroom te kunnen leveren, moet we veel te veel organisch materiaal verbranden. Wanneer je daar als leverancier bomen voor gebruikt, ben je dus allesbehalve duurzaam bezig.

Zoals je ziet, is groene stroom heel wat complexer dan je in eerste instantie misschien denkt. Veel energiebedrijven verkondigen groots groene energie te verkopen terwijl ze deze in feite helemaal niet aanbieden. Gelukkig hebben we daarom onafhankelijke organisaties die energieleveranciers onder de loep nemen. Zo onderzoeken WISE, Greenpeace, Natuur&Milieu, en de Consumentenbond ieder jaar de herkomst van stroom per leverancier. Bekijk hun onderzoek hier. Wij staan al 5 jaar op de eerste plek, als groenste energieleverancier!

En gelukkig hebben we nu ook Lubach aan onze kant!