Grootste collectieve zonnedak van Arnhem

Geschreven door control

15 november 2021 2 min. leestijd
Klimaatakkoord, de katalysator van de energietransitie

In de Arnhemse buurt Molenbeke hebben enthousiaste bewoners hun oog laten vallen op het dak van de tennishal Molenbeke om daar ruim 1400 zonnepanelen op te leggen en groene stroom te gaan produceren. Nadat overeenstemming is bereikt met Stichting Sportpark Molenbeke over het gebruik van het dak, is er een buurtcoöperatie opgericht. Deze coöperatie gaat leden werven om de installatie te financieren, te realiseren en te exploiteren. Het rendement voor de deelnemers is 4,5% op jaarbasis.

Wat wordt er gedaan? Er worden 1416 zonnepanelen gelegd op de tennishal van Stichting Sportpark Molenbeke. Het doel is de installatie operationeel te hebben eind 2022. Om dit mogelijk te maken zoeken ze investeerders voor dit project. De eerste stap om mee te doen is een voorinschrijving via de website www.zonopmolenbeke.nl. Inschrijven is per direct mogelijk.

Heb je al zonnepanelen en wil je die aanmelden? Bekijk dan zonnepanelen aanmelden.

Voor wie is dit project? Voor alle Arnhemmers in de postcodegebieden 6815, 6816, 6821, 6822, 6823, 6824 en 6828.Het is een zogenaamd SCE-project. SCE staat voor Subsidie Coöperatieve Energieopwekking.Via de SCE-subsidie staat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland 15 jaar garant voor het uitkeren van een vergoeding waardoor de deelnemers verzekerd zijn van een vooraf vastgesteld rendement.

Wie doen dit? De Coöperatie Energie Molenbeke U.A. is ontstaan uit de energiecommissie die in Molenbeke actief is sinds 2019. Die commissie bestaat uit: Leon van Ginneken, Arjen Coster, Ruben Driessen, David Willemsen, Mathijs Philips en Mark Kok. Mathijs Philips, David Willemsen en Mark Kok vormen het bestuur van de coöperatie.

Waarom doen zij dit? Omdat zij het belangrijk vinden lokaal groene stroom op te wekken. En omdat zij het belangrijk vinden dat de opbrengsten ook lokaal terugvloeien. De installatie gaat net zoveel groene stroom produceren als circa 150 huishoudens verbruiken. Dat is zo’n beetje 1/3 van de wijk. Daarnaast levert het een mooi rendement op voor de deelnemers.

Hoe kan je meedoen? Men is al welkom met 1 zonneparticipatie (van ongeveer 260 euro). Het maximaal aantal participaties per deelnemer is 75. Er zijn in ieder geval 100 deelnemers nodig om voor de benodigde subsidies in aanmerking te komen. Voorinschrijven kan via www.zonopmolenbeke.nl en de aanvragen worden in volgorde van binnenkomst in behandeling genomen. Na sluiting van de inschrijving zullen de participaties worden verdeeld over de inschrijvers. Op 25 november wordt een informatieavond georganiseerd in de Wasserij te Molenbeke. Vooraf aanmelden is verplicht en kan op info@zonopmolenbeke.nl.