Hierom, waar duurzaamheid echt om gaat

Geschreven door control

29 juni 2020 4 min. leestijd
Baby Blue Eyes

Misschien heb je hierom weleens voorbij zien komen op onze social media, in de krant of op de radio. Hierom staat voor:

  • hierom: onze (klein)kinderen, de belangrijkste reden waarom we overstappen op 100% duurzaam.
  • hierom: simpel en zonder gedoe overstappen, je kunt hier nu gemakkelijk om.
  • hierom: dat overstappen doe je gewoon hier, in jouw eigen buurt.

Met hierom laten we zien dat er een belangrijke noodzaak is om te verduurzamen, dat het eenvoudig kan en dat je klant kunt worden bij je eigen lokale energiecoöperatie.

Wij bepalen de toekomst

Een groot deel van de Nederlanders is actief bezig om te verduurzamen of wil hier iets mee gaan doen. De drijfveren? Kostenbesparing, groene uitstraling, regelgeving, een beter klimaat in je woning of het tegengaan van klimaatverandering. Voor ons staat echter één reden voorop: Wij willen Nederland namelijk met elkaar betaalbaar verduurzamen, omdat we een toekomstbestendige aarde willen voor onze kinderen, kleinkinderen en de generaties die daarop volgen.

We beginnen nu langzaamaan zelf al de gevolgen te merken van klimaatverandering: veel warmterecords, hevigere buien, een veranderend bloei- en broedseizoen en het is nog maar de vraag of er ooit nog een Elfstedentocht zal plaatsvinden. Voor een groot deel het gevolg van het vele gebruik van fossiele brandstoffen sinds de industriële revolutie. Omdat we dit nu al merken, wordt voor veel mensen de urgentie duidelijker. Want wanneer we nu niet verduurzamen dan krijgen toekomstige generaties te maken met allerlei nieuwe uitdagingen, zoals het uitsterven van gewassen en diersoorten, nog extremer weer, overstromingen, voedselschaarste en het onbewoonbaar raken van bepaalde delen van de aarde.

Daarom willen wij één van de belangrijkste oorzaken van het klimaatprobleem, fossiele brandstoffen, vervangen door 100% groene energie. Het kan, het moet én het kan goedkoop, want wij vinden dat iedereen mee moet kunnen doen. Hoe wij nu omgaan met energie en verduurzaming, bepaalt hoe de wereld er voor toekomstige generaties uit zal zien.

Hoe pakken wij dit aan?

Om echt grote stappen te kunnen zetten, moet iedereen kunnen meedoen, meeprofiteren en actief mee kunnen denken over de manier waarop we verduurzamen.

Wij zijn dan ook geen traditionele leverancier met aandeelhouders of commerciële belangen, maar we zijn een collectief gevormd door tientallen lokale energiecoöperaties. Samen wekken we op lokaal niveau 100% duurzame energie op voor onze klanten. Dit model onderscheidt ons van de rest, doordat we hiermee als enige landelijke leverancier geen winstoogmerk hebben. We hoeven slechts onze operationele kosten te dekken.

We investeren onze opbrengst enerzijds in de lokale coöperaties en anderzijds in onze klanten. Op die manier kunnen de coöperaties weer nieuwe duurzame projecten ontwikkelen. Dat betekent meer lokale verduurzaming, meer lokale werkgelegenheid en meer energie-afname dicht bij de bron, waardoor de gehele gemeenschap kan meeprofiteren. Daarnaast komt onze opbrengst direct ten goede aan het verlagen van de energietarieven, waardoor onze klanten bij groei steeds meer zullen profiteren van een lagere rekening.

Een praktisch voorbeeld

Voor iedere klant die zich bij het collectief aansluit, gaat de opbrengst gedeeltelijk naar de lokale coöperaties en gedeeltelijk naar tariefverlaging. Met elkaar hebben we dus een grote impact op de snelheid waarmee we Nederland kunnen verduurzamen.

In Hilversum is onze energiecoöperatie HilverZon | om hard op weg om de hele stad van eigen opgewekte energie te kunnen voorzien. Wanneer een groot deel van Hilversum besluit om over te stappen op de energie van HilverZon | om, dan betekent dit dat de energierekening van al onze klanten in Nederland met €50 per jaar naar beneden gaat! Worden wij net zo groot als de traditionele leveranciers, dan worden wij zelfs de goedkoopste energieleverancier in de markt! En dat ook nog eens structureel, waardoor niemand meer hoeft over te stappen voor een betere prijs.

Hoe meer mensen meedoen, hoe meer duurzame projecten we kunnen ontwikkelen en hoe goedkoper we worden. En jij kunt ook deel uitmaken van deze beweging. Door simpelweg klant te worden. Zo kunnen wij later tegen onze achterkleinkinderen zeggen dat we samen aan de wieg hebben gestaan van een nieuwe energierevolutie in Nederland!