Hoe klimaatbewust eet jij?

Eet jij geen of minder vlees? Dan ben je ontzettend goed bezig voor een diervriendelijke en duurzame wereld! Dierlijke producten dragen namelijk voor meer dan 12,5% bij aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Bekijk hieronder onze tips om te minderen met vlees.

klimaatbewust eten

Maar wist je dat door je energieleverancier eens onder de loep te nemen, je ook gemakkelijk de stap zet naar duurzamer wonen?

Uit onderzoek van de Consumentenbond, WISE en Natuur&Milieu blijkt namelijk dat groene energie niet altijd op een duurzame wijze wordt opgewekt. En dat, terwijl dit juist nu zo belangrijk is om klimaatverandering tegen te gaan.

Het klimaatprobleem aanpakken, hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Ook Suus draagt haar steentje bij.

Tips om duurzamer te eten!

Duurzamer eten kan op veel verschillende manieren, zo is te lezen in ons artikel. Hieronder hebben wij meerdere snelle tips gegeven om een makkelijke duurzame maaltijd op tafel te zetten.

Het assortiment aan vleesvervangers in de supermarkt wordt steeds groter. Zowel voor vegetariërs als veganisten. Probeer er verschillende uit en er zitten er vast enkele tussen die jij ook lekker vindt. Let er wel op dat je niet te veel zout en verzadigde vetten binnen krijgt.

In de westerse keuken is vlees haast een vast onderdeel van de maaltijd, maar dat geldt niet voor andere keukens. Ben je niet zo van de vleesvervangers, ga dan op zoek naar gerechten die dit sowieso al niet bevatten, zoals een Indiase curry of een Oosterse shakshuka. Door de rijke smaken van deze gerechten heb je helemaal geen vlees nodig.

Zorg ervoor dat je favoriete gerechten goed smaken zonder vlees. Deze zal je vaak eten en als je een manier vindt om het vlees weg te laten dan wordt dit een makkelijke gewoonte. Bij veel gerechten is het de combinatie van andere ingrediënten die zorgen voor de smaakbeleving, zoals bij een spaghettisaus of een hamburger. Een broodje met daarop sla, tomaat en een sausje smaakt net zo lekker met een vleesvervangende burger.

Maak je groenten een belangrijker onderdeel van je maaltijd door ze anders te bereiden. Dus niet alleen koken, maar ga ze ook eens bakken, stomen of grillen. En vergeet ook niet om ze bijvoorbeeld eens te marineren of gratineren. Je zult je vlees niet eens meer missen!

Wil je helemaal afstappen van dierlijke producten? Lees je dan goed in, zodat je weet welke ingrediënten je moet vermijden. Het internet staat vol met tips en lekkere recepten om gevarieerd en gezond te eten. Daarnaast vind je in de supermarkt veel veganistische alternatieven voor bijvoorbeeld melk, kaas en yoghurt.

Wil je minderen met vlees, maar vind je het toch best moeilijk? Probeer het dan stap voor stap te doen. Kies bijvoorbeeld vaste dagen in de week om geen vlees te eten en maak gerechten met peulvruchten (zoals hummus), ei of noten. Ieder stap die je zet is waardevol. Wanneer je dit vaker gaat doen, zal je er steeds meer aan wennen en wordt het steeds makkelijker.

Voor onze toekomst

Wanneer we geen maatregelen nemen om klimaatverandering tegen te gaan, zal het leven op aarde een stuk minder aangenaam worden. Denk bijvoorbeeld aan extremer weer, luchtvervuiling, drinkwater- en voedseltekorten en het uitsterven van vele plant- en diersoorten.

Gelukkig heeft de mens als veroorzaker van de problemen ook de oplossing in handen! De CO2 die vrijkomt bij het verbranden van fossiele brandstoffen om energie op te wekken, is namelijk de grootste boosdoener binnen klimaatverandering. Dat is dan ook het probleem dat wij direct aanpakken.

koala uitsterven diersoorten klimaatverandering

Kom ook in actie en kies voor écht groen

  • 100% duurzame energie, lokaal opgewekt
  • Coöperatief, dus geen winstoogmerk
  • Samen stimuleren we de lokale economie
  • Winst gaat naar nieuwe projecten en structurele tariefverlaging
  • Sinds 2015 een rapportcijfer 10 van de Consumentenbond
  • Best beoordeelde energieleverancier op Trustpilot
onze klanten houden van ons

Wat doen wij anders?

Wij vinden dat energie écht anders kan en daarom pakken we het ook zo aan!

om | nieuwe energie is een energieleverancier die bestaat uit meer dan 60 lokale energiecoöperaties. Zo kunnen we 100% duurzame energie opwekken in jouw eigen buurt. En omdat we dit coöperatief doen, zijn we de enige landelijke energieleverancier zonder winstoogmerk.

Het is ons doel om de energievoorziening in Nederland zo snel mogelijk te verduurzamen. Doordat we geen winstoogmerk hebben, kunnen we daar ook daadwerkelijk iets aan doen. Onze winst komt namelijk rechtstreeks ten goede aan de ontwikkeling van nieuwe duurzame projecten én structurele tariefverlaging. Dat is dus dubbel zo goed!

groenste stroom 10

Klanten beoordelen ons gemiddeld met een 4,4 uit 5

Altijd snel en persoonlijk geholpen, ze geven goeie tips en maken zich echt hard voor groene energie.

Joske Koning

Wij willen steeds 'groener' leven. En groene energie is niet eens duurder! Ooit was Greenchoice de meest groene keuze, maar…

Yvonne Slotboom van Vroonhoven