Zelf meehelpen met het versnellen van de energietransitie hoeft niet moeilijk te zijn. Een makkelijke maar impactvolle manier om dit te doen, is aansluiten bij een groene energieleverancier. Leveranciers zijn namelijk grote bedrijven waar je als consument veel invloed op hebt. Het kan echter een hele klus zijn om erachter te komen hoe duurzaam je energieleverancier is. Daarom hebben we bij om | nieuwe energie een handige checklist opgesteld om makkelijk de duurzaamheid van energieleveranciers te controleren.
Wat betekent het nou eigenlijk om een echte groene leverancier te hebben?
Het woord “duurzaamheid” wordt soms onterecht gebruikt en kan leiden tot sjoemelstroom: stroom die als groen wordt aangeduid door certificaten, maar niet van een hernieuwbare bron afkomstig is. Wanneer je kiest voor een Nederlandse en groene energieleverancier, kies je voor stroom die lokaal is opgewekt. Hiermee investeer je dus direct in opwekprojecten in Nederland, en dus de vergroening van je omgeving.
Stap 1: check het stroometiket
Elke energieleverancier is verplicht een stroometiket te hebben. Een stroometiket is een certificaat waar opstaat uit welke bronnen de energie van de leverancier wordt opgewekt. Deze gegevens worden door de ACM gecontroleerd. Energie opgewekt uit hernieuwbare bronnen is duurzaam, omdat hier geen CO2-uitstoot bij komt kijken om het op te wekken. Daarnaast zijn zon en wind in principe altijd beschikbaar, dus er komen geen kosten kijken bij de opwek daarvan. Bij niet-hernieuwbare bronnen, zoals gas- of kolencentrales, komt er wel veel uitstoot vrij; het kost namelijk een hoop energie om een centrale te laten werken.
Een stroometiket kun je in de meeste gevallen simpel online vinden. Hieronder ons voorbeeld:
Stap 2: Controleer onafhankelijke onderzoeken
Door onafhankelijke onderzoeken te bekijken, kun je ook veel te weten komen over de duurzaamheid van een leverancier. Zo kun je bijvoorbeeld op de website van HIER de Groene Stroom Checker invullen. Je kunt dan zien of je leverancier ook écht groene stroom levert. Sommige leveranciers “vergroenen” namelijk hun stroom met certificaten, terwijl de stroom niet uit Nederland komt. Stroom die wordt ingekocht in het buitenland kan niet letterlijk naar Nederland worden gebracht. Dus alleen wanneer je klant bent van een Nederlandse groene energieleverancier, ben je ervan verzekerd dat je stroom ook echt lokaal wordt opgewekt. https://www.hier.nu/groene-stroom-checker
Ook kun je kijken naar onderzoeken van bijvoorbeeld de Consumentenbond. Hier is een aantal jaren onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van leveranciers, waarbij er een ranking aanwezig is. Dit kun je tegenwoordig ook vinden op Energievergelijk.nl, die dit jaar uitgebreid onderzoek hebben gedaan: https://www.energievergelijk.nl/nieuws/dit-zijn-de-meest-duurzame-energieleveranciers-van-nederland
Stap 3: Controleer vergelijkingssites
Om makkelijk leveranciers met elkaar te vergelijken, kun je gebruikmaken van vergelijkingssites. Je kunt hiernaast filteren op kosten, ook filteren op duurzaamheid. Zo kun je bijvoorbeeld bij Energievergelijk.nl filteren op 100% duurzame stroom uit Nederland.
Stap 4: Zoek op de website van jouw energieleverancier naar projecten
Mocht je zelf wat meer onderzoek willen doen, dan kun je op de website van energieleveranciers zoeken in welke projecten wordt geïnvesteerd. Maar wat maakt een project duurzaam? Hiervoor kun je rekening houden met een aantal dingen:
- Allereerst check je of investeringen gaan naar projecten met duurzame opwekbronnen, zoals zon of wind.
- Daarnaast kun je kijken of deze opwekbronnen zich in Nederland bevinden, want hoe dichter bij huis, hoe korter de weg naar je stopcontact. Zo is er minder CO2-uitstoot.
Stap 5: Kijk naar eigenaarschap en aandeelhouders
Is jouw leverancier onderdeel van een ander bedrijf, kijk dan ook hoe duurzaam dat bedrijf is. Een energieleverancier kan zeggen dat ze duurzaam te werk gaan, maar dat hoeft niet altijd het geval ze zijn voor hun aandeelhouders. Veel energieleveranciers zijn namelijk onderdeel van grotere leveranciers. Een goede manier om dit te onderzoeken is om te kijken naar de eigenaren en aandeelhouders van het bedrijf. Investeren de aandeelhouders ook hun geld op een duurzame manier? Beter is nog als het bedrijf geen aandeelhouders heeft, want dan hoeft er geen winst uitgekeerd te worden aan derden.
Wat doet om | nieuwe energie anders?
om | nieuwe energie is een energiecollectief, bestaande uit ruim 80 lokale energiecoöperaties. De coöperaties wekken 100% duurzame stroom op met hun zon- en windprojecten. Doordat deze projecten in handen zijn van de coöperaties, ontstaat een lokaal energienetwerk waar we samen eigenaar van zijn. Als collectief zorgen we ervoor dat de opgewekte stroom wordt geleverd bij de klanten: en dat allemaal zonder winstoogmerk. Tevens kent het collectief geen aandeelhouders, waardoor eventuele winst ten goede komt aan lokale wind- en zonprojecten en structurele tariefverlaging. Wanneer dus meer mensen meedoen, kunnen er ook weer nieuwe projecten worden ontwikkeld.
Wil je ook 100% lokale stroom? Kijk dan op www.samenom.nl/aanmelden