Ga naar de hoofdinhoud

Hoe wordt een energielabel bepaald?

Het energielabel van een woning wordt bepaald door een erkend energieadviseur, die de energieprestatie van de woning beoordeelt. Dit label geeft inzicht in hoe energiezuinig een woning is. Dit kan A++++ (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig) zijn. Hierbij worden verschillende factoren zoals isolatie, installaties en het aandeel in hernieuwbare energie onderzocht. In dit artikel bespreken we de specifieke eigenschappen van elk energielabel en welke maatregelen je kunt nemen om je energielabel te verbeteren.

hoe wordt een energielabel bepaald

Wanneer energielabel A?

Een woning met energielabel A is zeer energiezuinig. Deze woningen hebben goede isolatie, HR++ of driedubbel glas, zonnepanelen en een warmtepomp. Dit leidt tot een laag fossiel energiegebruik. Dit label wordt vaak bereikt door modernisering, zoals het installeren van zonneboilers en het verbeteren van de isolatie in muren en daken.

Wanneer energielabel B?

Een woning met energielabel B is energiezuinig, maar mist toch enkele geavanceerde technologieën die een label A kenmerken. Deze woningen hebben goede isolatie, HR++ glas en vaak zonnepanelen. Om naar label A te gaan, kun je een warmtepomp installeren en extra isolatie toevoegen.

Wanneer energielabel C?

Energielabel C staat voor een woning met redelijke energiezuinigheid. De woning gebruikt in dit geval nog relatief veel fossiele energie. Ze hebben vaak gemiddelde isolatie en dubbel glas. Je kunt de energiezuinigheid verbeteren door het vervangen van ramen en het verbeteren van dak- en vloerisolatie.

Wanneer energielabel D?

Huizen met energielabel D hebben een gemiddeld energieverbruik en basale isolatie. Dit label wordt vaak vastgesteld bij woningen die niet volledig zijn gerenoveerd. Om het energielabel te verbeteren, kun je bijvoorbeeld muurisolatie aanbrengen en het verwarmingssysteem vervangen door een duurzamer alternatief, zoals een hybride warmtepomp.

Wanneer energielabel E?

Energielabel E wijst op een huis met een hoog energieverbruik en weinig isolatie. Het is verstandig om oude ramen door HR++ glas te vervangen en de muren, daken en vloeren te isoleren. Het overstappen op een energiezuinig verwarmingssysteem, zoals een zonneboiler, draagt bij aan een verlaging van het verbruik van fossiele energie.

Wanneer energielabel F?

Een woning met energielabel F levert erg slechte energieprestaties en heeft een hoge warmtebehoefte. Dit komt meestal door dunne muren, enkel glas en verouderde verwarmingssystemen. Je kunt het label verbeteren door alles te isoleren. Daarnaast kun je de oude cv-ketel vervangen door een warmtepomp. Dit is een effectieve manier om het fossiele energieverbruik te verminderen.

Wanneer energielabel G?

Energielabel G duidt op een huis met een hoog fossiel energieverbruik. De woningen zijn vaak oud en hebben geen vorm van isolatie. Er is sprake van enkel glas en een verouderd verwarmingssysteem. Om naar een beter label te gaan, zijn ingrijpende maatregelen nodig. Denk hierbij aan het volledig isoleren van de woning, het installeren van zonnepanelen en het vervangen van fossiele verwarmingssystemen.

Energielabel bepalen

De energieadviseur bepaalt het energielabel aan de hand van een woningopname. Hierbij wordt gekeken naar isolatie, installaties voor verwarming en warm water, en de aanwezigheid van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen. Het aantal kilowattuur aan energieverbruik en de hoeveelheid fossiele energie die de woning gebruikt, zijn belangrijke factoren in de berekening.

Benieuwd naar meer informatie over zowel het berekenen als verbeteren van je energielabel? Ga dan naar onze pagina over energielabel berekenen

Veelgestelde vragen over het bepalen van een energielabel

Het energielabel wordt bepaald op basis van verschillende factoren. Denk hierbij aan isolatie, installaties voor verwarming en warm water, ventilatiesystemen en het gebruik van hernieuwbare energie. De energieadviseur kijkt naar de energieprestatie van de woning door de hoeveelheid fossiele energie die de woning gebruikt te berekenen. Sinds 2021 moeten factoren zoals warmtebehoefte in de winter en risico op hoge binnentemperaturen in de zomer worden meegenomen.

Om energielabel A te behalen, moet je jouw woning verduurzamen. Dit kun je doen door energiebesparende maatregelen te nemen, zoals het isoleren van muren, daken en vloeren, en het vervangen van enkel glas door bijvoorbeeld HR++ glas. Daarnaast verlaagt het installeren van zonnepanelen, een warmtepomp en een zonneboiler het fossiele energieverbruik. Verder kan het verbeteren van ventilatiesystemen en het verwijderen van een aardgasaansluiting helpen om de energiezuinigheid van je huis te verhogen.

Sinds 2021 is het verplicht om bij de verkoop van een woning een definitief energielabel te overleggen. Zonder een geldig energielabel kun je je woning niet officieel verkopen en riskeer je een boete van de overheid. Een energieadviseur moet een woningopname doen om het energielabel te berekenen.

Een energielabel mag maximaal tien jaar oud zijn vanaf de datum waarop het definitieve energielabel is geregistreerd. Als je nog een oud energielabel hebt dat voor 2021 is afgegeven, dan kan het verstandig zijn om een nieuwe woningopname te laten doen. De berekening is namelijk sinds 2021 aangepast met een nieuwe rekenmethode die factoren zoals ventilatie en warmtevraag meeneemt.

Een beter energielabel: de sleutel tot waarde, comfort en duurzaamheid

Een energielabel geeft niet alleen inzicht in de energiezuinigheid van een woning, maar heeft ook invloed op de waarde en verkoop van het huis. Zo profiteer je met een beter energielabel van een lagere energierekening en kun je in sommige gevallen een hogere hypotheek krijgen. Door gericht te investeren in energiebesparende maatregelen, kun je jouw woning verduurzamen en een beter energielabel krijgen.

Door te investeren in energiebesparende maatregelen kun je jouw woning verduurzamen en een beter energielabel krijgen. Dit is goed voor het milieu, verhoogt het wooncomfort en brengt financiële voordelen met zich mee op lange termijn.