Ga naar de hoofdinhoud

Isolatiewaarde: wat je moet weten bij het isoleren van je woning

Een isolatiewaarde geeft aan hoe goed een bepaald isolatiemateriaal warmte binnenhoudt of juist buiten houdt. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe beter het materiaal isoleert. Dit zorgt niet alleen voor een comfortabele temperatuur in je woning, maar leidt ook tot lagere energiekosten.

isolatiewaarde

Manieren van isoleren

Er zijn verschillende manieren om je woning te isoleren. Denk aan spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. Het is belangrijk om te kiezen voor het juiste isolatiemateriaal. Later in dit artikel gaan we dieper in op de isolatiematerialen en de isolatiewaarden.

Definitie van verschillende soorten isolatiewaarden

Rd-waarde

De Rd-waarde geeft de warmteweerstand van een bepaald isolatiemateriaal aan. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter het isolatiemateriaal de warmte vasthoudt.

Rc-waarde

De Rc-waarde is de totale isolatiewaarde van een constructiedeel, zoals een dak, vloer of muur. Deze waarde houdt rekening met verschillende materiaallagen. Het is voornamelijk belangrijk bij het berekenen van de optimale isolatiewaarde van een gebouw. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe minder warmte verloren gaat.

Gemiddelde Rc-waarde per isolatieniveau

  • Matige isolatie: 1,3 m²K/W
  • Goede isolatie: 2,5 m²K/W
  • Zeer goede isolatie: 4,0 m²K/W
  • Energieneutrale woning: 6,0 – 10,0 m²K/W

Lambda-waarde (λ)

De lambda-waarde geeft aan hoe goed een bepaald isolatiemateriaal warmte geleidt. Een lage lambda-waarde houdt in dat het materiaal warmte slecht doorlaat en dus beter isoleert.

  • Kooltherm: 0,018 – 0,022
  • PIR: 0,019 – 0,027
  • Glaswol: 0,032 – 0,040
  • Steenwol: 0,033 – 0,040
  • EPS (geëxpandeerd polystyreen): 0,032 – 0,036

U-waarde

De U-waarde geeft aan hoeveel warmte een constructie per vierkante meter doorlaat. Een lage U-waarde betekent een hoge isolatiewaarde.

K-waarde

De K-waarde is de globale isolatiewaarde voor de hele woning. Hiermee wordt bepaald hoe goed buitenmuren, vloeren en daken samen warmte vasthouden. Een lagere K-waarde betekent een beter geïsoleerd gebouw. Het gebouw komt dan vaak in een hoger energielabel terecht.

Isolatiematerialen en hun isolatiewaarde

Niet elk isolatiemateriaal heeft dezelfde isolatiewaarde. Hieronder een overzicht van verschillende materialen en hun waarde.

Isolatiemateriaal Lambda-waarde Dikte voor 3,5 m²K/W
Kooltherm 0,018 – 0,022 74 mm
PIR 0,019 – 0,027 80 mm
Glaswol 0,032 – 0,040 140 mm
Steenwol 0,033 – 0,040 140 mm
EPS 100 0,032 – 0,036 140 mm
XPS 0,034 – 0,036 140 mm
Houtvezel 0,040 – 0,050 160 mm

Veelgestelde vragen over de isolatiewaarde

Een goede isolatiewaarde houdt in dat het isolatiemateriaal warmte goed vasthoudt. De optimale isolatiewaarde is afhankelijk van de constructie en wordt bepaald door de Rd-waarde, Rc-waarde en de lambda-waarde van het materiaal. Volgens het Bouwbesluit geformuleerde standaardwaarden geldt een minimale isolatiewaarde van 3,5 m²K/W voor dakisolatie, vloerisolatie en gevelisolatie, en 1,1 m²K/W voor spouwmuurisolatie.

De eenheid m²K/W (vierkante meter kelvin per watt) geeft de warmteweerstand van een isolatielaag aan, oftewel hoe goed een constructie isoleert.

De beste keuze voor isolatie tegen kou is een materiaal met een hoge isolatiewaarde en een lage lambda-waarde, zoals Kooltherm, PIR of geëxpandeerd polystyreen (EPS).

Een energiezuinige woning door optimale isolatie

Bij het kiezen van isolatiematerialen moet je rekening houden met de isolatiewaarde. Hierbij geldt: hoe hoger de Rc-waarde en lager de lambda-waarde, hoe beter je woning isoleert en hoe minder warmte verloren gaat. Door het maken van de juiste keuzes kun je genieten van een energiezuinige woning en een comfortabel binnenklimaat.

Benieuwd naar meer informatie over isolatie? Ga dan naar onze pagina ‘Alles wat je moet weten over huis isoleren’.