Ga naar de hoofdinhoud

Energie uit gas

gas

Haal jij energie uit gas? Wanneer je nog steeds gas gebruikt, dan heb je daarin een duurzamere keuze. Toch is het gebruik van gas in principe niet duurzaam, want er wordt altijd CO2 uitgestoten. Het is daarom beter om geen gas te gebruiken. Waarom bestaat er dan toch zoiets als een duurzame keuze?

Kan gas afnemen duurzamer?

Omtrent het verbruik van gas kleven een aantal interessante details. Zo zijn er verschillen in het type gas dat je gebruikt en zie je dat ook al terug in de duurzaamheid. Twee soorten zijn een meer duurzame optie dan andere types gas:

  • Biogas
  • Gas met CO2-compensatie

Het is goed om onderscheid te maken tussen deze twee. Want beide soorten worden aangeduid als een duurzamere keuze en het is verstandig om te weten om wat voor soort gas het gaat.

Biogas wordt gemaakt uit biomassa; rioolslib, mest, tuinafval, of resten groenten en fruit. Doordat er vergisting plaatsvindt, wordt het organische materiaal omgezet in biogas. Op deze manier wordt er energie uit gas gehaald. Daarna wordt de kooldioxide verwijderd en zo ontstaat er een gas dat duurzamer is. Omdat er biomassa wordt gebruikt voor biogas, is het gas hernieuwbaar een duurzaam. Aardgas daarentegen wordt gemaakt door middel van fossiele grondstoffen. Deze raken op en dragen bij aan de vervuiling van het milieu.

Gas met CO2-compensatie is aardgas waarvan de CO2-uitstoot wordt gecompenseerd door tegenhangende projecten, zoals het planten van bossen of investeren in milieuvriendelijke en duurzame energieopwekking. Op deze manier willen ze deze vorm van gas duurzamer maken, al blijft het gas dat CO2 uitstoot.

Hier lees je hoe om | nieuwe energie het gas compenseert.

Hoe duurzaam is mijn energie uit gas?

Omdat alle vormen van gasgebruik minder milieuvriendelijk zijn dan het gebruik van groene stroom is het altijd verstandig om na te gaan hoe “duurzaam” het gas daadwerkelijk is. Zo kun je je afvragen om wat voor soort biomassa het gaat. En of er een streng keurmerk voor klimaatcompensatie is gegeven bij gas met een CO2-vereffening. Op deze manier weet je hoe duurzaam jouw energie uit gas daadwerkelijk is. Bij groene stroom wordt een Garantie van Oorsprong (GvO) afgegeven. Dit is te vinden op het stroometiket van iedere energieleverancier. Op dit etiket staat hoe de elektriciteit is opgewekt en waar het vandaan komt.

groen gas