om | nieuwe energie is een ander soort energiecollectief. Het enige doel wat nagestreefd wordt is het bereikbaar maken van duurzame energie voor iedereen. Op een structurele manier.
Samen energie: ons energiecollectief gaat verder dan alleen kosten
Wanneer je zoekt op energiecollectief komen er tal van mogelijkheden naar boven om samen energie in te kopen. Hierbij draait het met name om zo goedkoop mogelijk energie te krijgen, door de krachten te bundelen en met elkaar over te stappen naar een op dat moment zo goedkoop mogelijke aanbieder.
Energieleveranciers bieden met de laagste prijs en daar gaat de groep klanten naar toe. Maar ons energiecollectief gaat verder. Het draait niet alleen om op korte termijn zo goedkoop mogelijk energie te krijgen, maar ook om het verduurzamen van onze samenleving in Nederland en daar vooral met elkaar blijvend van te profiteren.
Zowel financieel als op gebied van vergroenen. Hoe werkt dat? En waarom is dat zo anders?
Duurzaam bereikbaar voor iedereen
Het collectief bestaat uit lokale coöperaties in Nederland die door heel het land verspreid duurzame energie opwekken. Dit gebeurt zonder winstoogmerk, waarbij het geld weer terugstroomt naar het verlagen van de energietarieven van klanten en duurzame projecten.
Op deze manier wordt de energie steeds goedkoper en Nederland steeds duurzamer. Er komt zo genoeg duurzame stroom voor iedereen en hoe meer mensen meedoen, hoe goedkoper de energie wordt.
Dat is een energiecollectief wat verder gaat en samen meer wil bereiken.
“Race to the bottom”
De focus op een zo laag mogelijke prijs is een vorm van “race to the bottom” waar de energiebranche en daarmee de klanten niet bij gebaat zijn.
Voor het om | collectief geldt dat de marges sowieso terugvloeien naar al die lokale coöperaties die daar duurzame energie projecten en besparingsprojecten mee organiseren en/of financieren, zoals het structureel verlagen van de energietarieven.
Dus daar hoeven vooraf geen lage tarieven of grote cashbacks weggegeven te worden. Wanneer de klanten blijven en er meer bij komen worden zij vanzelf beloond en zal het energiecollectief de allergoedkoopste zijn, zonder dat switchen nodig is.
Commerciële bedrijven met een traditioneel collectief zijn prijsvechters waarbij de klanten niet lang blijven. Dit kost geld, want de klant blijft te kort om genoeg geld op te leveren.
Dit resulteert in het omvallen en daarna opkopen van energiebedrijven door andere (buitenlandse) partijen. De klanten die wel blijven krijgen vaak hogere tarieven en betalen zo hun startbonus of cash back vanzelf terug.
Heb je hulp nodig bij het vergelijken van energietarieven? Kijk dan hier!
De toekomst van het om | collectief in Nederland
EZK en de duurzame energie beweging van de coöperaties in Nederland, verwachten dat in de komende tientallen jaren uiteindelijk de helft van de energie lokaal opgewekt gaat worden door coöperaties.
Dit betekent dat de nu al niet hogere energietarieven van het om | collectief zover zullen dalen dat het een zogenaamde ‘no brainer’ wordt om voor dit collectief te kiezen en niet meer tussen geld en duurzaamheid. Het kan dus gewoon, want nu al zijn de tarieven altijd wel in de top 3 laagste energietarieven en dit wordt alleen maar beter.
Kortom, zo’n traditioneel energiecollectief klinkt wel sympathiek, maar op een andere manier staan prijs en duurzaamheid beiden centraal. Energievoorziening wordt dan een echte beweging waar iedereen samen van profiteert.