Ga naar de hoofdinhoud

Groene stroom

Groene stroom is gewoon elektriciteit, maar dan op een milieuvriendelijke manier opgewekt. Deze groene stroom draagt minder bij aan de klimaatverandering.

om foto 49

Er zijn verschillende manieren om elektriciteit op te wekken, zowel groen als grijs. Daar waar grijze energie wordt opgewekt middels meer milieuonvriendelijke grondstoffen, focust groene energie opwek zich op ecologisch verantwoorde bronnen.

kernenergie
Kernenergie

Groene of grijze stroom?

Nadat de groene stroom is opgewekt, wordt deze samen met grijze stroom verspreid via het elektriciteitsnet. Zo komt het bij de huishoudens terecht. Groene stroom heeft altijd voorrang op grijs opgewekte stroom.

Dus hoe meer er wordt opgewekt, hoe groener het net en dus de stroom uit het stopcontact. Daarom is het voor om | nieuwe energie belangrijk dat zoveel mogelijk stroom groen wordt opgewekt.

elektriciteitsnetwerk

Wat is het verschil?

Het verschil tussen groene stroom en grijze stroom zit in de opwekmethode. Groene stroom wordt opgewekt uit de eerder genoemde methodes.

Deze manieren hebben minder of geen CO2 uitstoot. Daarnaast is dit een onuitputtelijke bron. Voor grijze stroom wordt fossiele grondstof gebruikt.

De fossiele grondstoffen raken langzaam op en deze methode van opwekken heeft een hogere CO2 uitstoot; dit heeft zware gevolgen voor het milieu. Dit zijn de fossiele grondstoffen die gebruikt worden:

  • Aardolie
  • Aardgas
  • Steenkool

De groenste leverancier

om | nieuwe energie staat al zeven jaar bovenaan in het jaarlijkse Onderzoek Duurzaamheid Energieleveranciers, opgesteld door drie maatschappelijke organisaties – Natuur & Milieu, WISE en de Consumentenbond.

Hierin staat welke stroomleveranciers op welke manier een bijdrage leveren aan de omslag naar schone stroomvoorziening.

Lees hier meer over onze groene stroom! Het doel is om Nederland steeds verder te verduurzamen. Doe dus ook mee met onze beweging en zorg voor impact!

Hulp nodig bij het vergelijken van tarieven? Kijk dan hier!

groen gas