Windenergie
Wat is windenergie? Hoe werkt het? En hoe duurzaam is het? In Nederland waait het veel en hard. Voor Nederland is wind daarom de meest efficiënte en goedkoopste vorm van duurzame stroom.
Windparken met windmolens op land en zee produceren op grote schaal groene stroom. Duurzame lokaal opgewekte windenergie is nodig om klimaatverandering tegen te gaan en minder afhankelijk te worden van het importeren van stroom en gas.
Wat is windenergie?
Als lucht zich van het hogedrukgebied naar het lagedrukgebied verplaatst, ontstaat er wind. In een windturbine wordt die wind omgezet naar energie.
De kop van de windmolen heet de gondel, de wind zorgt ervoor dat de bladen van de rotor in beweging komen. De gondel is draaibaar, waardoor een windmolen altijd met de neus in de wind kan staan.
In de gondel zit een dynamo die de energie opwekt en vervolgens via de toren naar het stroomnet vervoerd wordt. Zo ontstaat windenergie!
Hoe komt windenergie uit het stopcontact?
Alle windenergie die wordt opgewekt, wordt direct op het energienet gezet. Hoe harder het waait, hoe meer energie er wordt geproduceerd door de windmolens.
Dit kan niet worden opgeslagen, maar duurzame stroom heeft wel voorrang omdat het goedkoper en schoner is. Op het net wordt als volgt prioriteit gegeven aan verschillende energiebronnen: water, wind, zon, kern, gas en als laatste kolen.
Dus we hebben wel degelijk invloed op de energiemix. Als je je bij ons aansluit wordt er door jouw bijdrage meer duurzaam lokaal stroom opgewekt, want onze winst investeren we in nieuwe lokale duurzame opwek projecten.
Hoe meer mensen kiezen voor onze groene stroom, hoe groener de mix uit je stopcontact zal zijn!
Hoe efficiënt is een windmolen?
Het lijkt soms alsof de windmolens vaak stil staan, maar een windturbine start al met draaien bij windkracht 2. Bij windkracht 10 wordt de windmolen stilgezet, in verband met veiligheid.
Een windmolen van 3 MW in Nederland wekt jaarlijks voldoende stroom op voor 2000 huishoudens. Dat is ruim 6.000.000 kWh aan elektriciteit.
Hoe duurzaam is een windmolen?
Over het algemeen levert een windmolen in de eerste 3 tot 6 maanden al evenveel energie op als de productie en bouw heeft gekost aan stroom.
Een windmolen gaat gemiddeld tot 20 tot 30 jaar mee. Daarna wordt de windmolen gesloopt. Moderne windmolens kunnen goed gerecycled worden en leveren daarom nauwelijks afval op. Veel materialen kunnen zelfs hergebruikt worden voor nieuwe windmolens.
Ten opzichte van andere energiebronnen maakt een windmolen gebruik van een onuitputbare bron en stoot bij het opwekken geen CO2 uit. Daarnaast is er niet direct een probleem als er één windmolen uitvalt. Dit heeft geen grote gevolgen voor de gehele productiecapaciteit van een windpark.
Wat zijn de voordelen van windenergie?
Wij vinden het belangrijk dat Nederland gebruik maakt van windenergie. Waarom? Omdat windenergie een geweldige manier is om groene stroom te produceren. Dit zijn de voordelen van windenergie:
- Groene energiebron: het waait vrijwel altijd in Nederland, dus windenergie raakt nooit op en is écht groen.
- Duurzaamheid: windenergie is een vorm van duurzame stroom en waarbij geen CO2 vrijkomt tijdens de opwek.
- Locatie: veel locaties in Nederland zijn geschikt voor het plaatsen van windmolens.
- Energie onafhankelijk: windmolens maken ons energie onafhankelijk. Nu en in de toekomst.
Windprojecten
Om zoveel mogelijk mensen van windenergie te voorzien zijn wij altijd bezig met het opzetten van mooie lokale windprojecten. Dit zijn bijna altijd burgerparticipaties waar je als inwoner van het gebied aan mee kan investeren.
Wil je liever lokale windenergie afnemen? Dat kan ook! Wij zorgen ervoor dat je lokale duurzame stroom verbruikt en dan draag je ook meteen bij aan de nieuwe projecten en het verlagen van de energietarieven! Hier is een overzicht van alle (windenergie)
projecten bij jou in de buurt.
FAQ
Hierboven hebben wij aangegeven waarom windenergie een goede stap is richting een duurzaam Nederland. Toch zijn er ook tegenstanders van windenergie, zij vinden dat dit de nadelen zijn:
- De energieopbrengst van windmolens op het land is niet altijd constant. Indien het niet hard genoeg waait, leveren windmolens weinig energie op
- Bij de opbouw en afbouw van windmolens komt er wel CO2 vrij, dit is schadelijk voor het milieu
- Windmolens zijn voor sommige mensen een doorn in het oog, zij vinden het geen aantrekkelijk gezicht aan de horizon. Daarnaast kunnen ze geluidsoverlast geven
- Windmolens kunnen gevaarlijk zijn voor vogels die er tegenaan vliegen
Toch wordt er gewerkt aan deze nadelen. Er zitten strenge regels verbonden aan het plaatsen van windmolens. De nieuwe stillere windturbines moeten minimaal 300 meter afstand hebben van woningen. Zo is er minder overlast.
Daarnaast leveren windmolens meer duurzame stroom op, dan dat ze uitstoten bij de op en afbouw. Dat windmolens zijn wel gevaarlijk voor vogels.
Zoals eerder aangegeven vinden wij het toch belangrijk dat windenergie gebruik wordt. Het is een goede en makkelijke manier om duurzame stroom op te wekken. Dit zijn de voordelen van windenergie:
- Groene energiebron: vanwege de constante wind in Nederland is windenergie een onuitputtelijke en duurzame energiebron
- Duurzaamheid: bij het opwekken van windenergie komt geen CO2 vrij. Alleen bij de opbouw en afbouw
- Locaties: Nederland heeft heel veel locaties waar windmolens gebruikt kunnen worden
- Energie onafhankelijk: windmolens maken ons energie onafhankelijk. Nu en in de toekomst
Het rendement van moderne windturbines bedraagt ongeveer 70-80%. Dit is het maximale percentage aan energie wat aan een luchtstroom kan worden onttrokken.
Daarnaast wordt het totale rendement van een windturbine ook beïnvloed door het rendement van de generator, de tandwielkast en de transformator.
Vanwege de steeds veranderende wind, kan een windmolen niet altijd zijn maximale vermogen leveren. Toch wekt een windmolen van 3 MW in Nederland jaarlijks voldoende stroom op voor 2000 huishoudens. Dat is ruim 6.000.000 kWh aan elektriciteit!
Zoals eerder aangegeven komt er geen CO2, fijnstof of stikstofdioxide vrij bij het opwekken van windenergie. Er komt wel CO2 vrij bij de opbouw, het onderhoud en de afbouw van een windmolen.
Maar over de hele levensduur van een windmolen is de CO2-uitstoot zeer laag. Een windmolen heeft een levensduur van ongeveer 20 jaar, tijdens deze levensduur produceert een windmolen tot 80% meer windenergie als er nodig is om er een te bouwen.