Klimaatstichting HIER kwalificeert groene stroom van om | nieuwe energie als écht groen

Geschreven door control

9 juni 2022 2 min. leestijd

De groene stroom van om | nieuwe energie wordt voor 100% in Nederland opgewekt en voldoet daarmee aan de eisen die de klimaatstichting HIER stelt aan echt groene stroom. Om mensen te helpen voor echt groene stroom te kiezen, onderzocht HIER voor de tiende keer de herkomst van stroomproducten die in Nederland als groen worden verkocht. De resultaten zijn verwerkt in de Groene stroom checker. Met de Groene stroom checker controleer je snel en makkelijk welk product wel écht groen is.

Wanneer is groene stroom echt groen? 
In Nederland weet je alleen zeker dat je echte groene stroom hebt, als deze stroom in Nederland wordt opgewekt. Dan weet je immers zeker dat er ergens in Nederland bijvoorbeeld een windmolen of zonnepaneel jouw stroom aan het opwekken is.

Energieleveranciers die zelf niet voldoende groene stroom produceren, kopen voor een zacht prijsje groene stroomcertificaten uit het buitenland om hun grijze Nederlandse stroom te ‘vergroenen’. Deze stroom is alleen op papier groen, maar draagt niet bij aan de uitbreiding van duurzame energieopwekking in Nederland. Sjoemelstroom dus.

Over de Groene stroom checker
De informatie in de Groene stroom checker is gebaseerd op een jaarlijkse uitvraag door HIER bij de energieleveranciers over de herkomst van hun stroomproducten. Wanneer een energieleverancier niet aan het onderzoek meewerkt, baseert HIER zich op de stroometiketten die energieleveranciers jaarlijks in mei moeten publiceren, aangevuld met informatie die zij zelf delen via hun website. De checker is in mei 2022 geactualiseerd.

Over HIER
HIER helpt je slimme keuzes maken die ook goed zijn voor het klimaat. Of je nu in huis aan de slag wil, met de buurt zelf energie gaat opwekken of de CO₂-uitstoot op het werk wil verminderen. HIER is initiatiefnemer van onder andere HIER opgewekt, SlimmeBuur.nl, de CO₂-Prestatieladder en de Climate Comedy Night. Kijk voor meer informatie op hier.nu.