om | nieuwe energie collectief schrijft ‘groene cijfers’

Geschreven door control

12 november 2020 2 min. leestijd

om | nieuwe energie, al jaren met een 10 voor de duurzaamste energieleverancier, schreef dit jaar groene cijfers en verwelkomt de 50e lokale duurzame energiecoöperatie Reindonk Energie | om. Zij treden toe tot het enige landelijke non-profit energiecollectief om | nieuwe energie. Reindonk Energie | om uit Horst aan de Maas heeft grote ambities en wil net als de overige coöperaties razendsnel groeien.

De lokale coöperaties wekken samen duurzame stroom op binnen om | nieuwe energie, het snelst groeiende energiecollectief qua lokale duurzame opwek en aangesloten coöperaties. Daardoor wordt er inmiddels al voor honderdduizenden huishoudens 100% duurzame stroom in hun eigen buurt opgewekt.

Bij het collectief vloeien alle winsten terug naar de deelnemende coöperaties en niet naar aandeelhouders of grootverdienende directeuren. Op deze manier wordt het geld bij de inwoners in eigen streek gehouden. Daarvan worden nieuwe lokale duurzame projecten ontwikkeld en worden de tarieven van de klanten verlaagd.

In deze tijd zie je dat mensen lokale gezamenlijke acties nog belangrijker vinden dan voorheen.

Zo toont de Lokale Energie Monitor 2019 dat er in 2019 70% meer duurzame stroom is opgewekt door burgercollectieven dan in 2018 en dat er inmiddels zo’n 85.000 Nederlanders meedoen. Het aantal coöperaties bij het grootste collectief van Nederland blijft toenemen en de klantaantallen groeien als nooit tevoren. Er lijkt eindelijk een omslagpunt te zijn bereikt.

Nu we met zijn allen inzien wat we voor elkaar kunnen krijgen en dat we ook met elkaar kunnen profiteren, zal dit alleen maar toenemen. Zo hebben de coöperaties binnen om | nieuwe energie al meer dan 100 lokale projecten kunnen ontwikkelen met een opwek voor honderdduizenden huishoudens.

Aansluiten bij een lokale energiecoöperatie ligt dan voor de hand. De overheid verwacht dat uiteindelijk 50% van alle energie lokaal duurzaam opgewekt zal gaan worden via coöperaties. Als het collectief om | nieuwe energie dit tempo doorgroeit, dan is daar grote kans op en worden de prijzen steeds lager!