Lokale energie is energie die wordt verbruikt in de buurt van de locatie waar deze wordt opgewekt. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om zelf energie op te wekken. Zij kunnen dan energie afnemen bij een lokale energiecoöperatie. 

Zonnepanelen
In Nederland zijn meer dan 500 lokale energiecoöperaties actief.
Lokale energie wek je zelf of samen op

Wat is lokale energie?

Lokale energie is energie die wordt verbruikt in de buurt van de locatie waar deze wordt opgewekt.

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om zelf energie op te wekken. Zij kunnen dan energie afnemen bij een lokale energiecoöperatie. Deze coöperatie wekt duurzame energie op in de eigen buurt, bijvoorbeeld met een zonnepark of een windmolen, zodat huishoudens of bedrijven deze lokaal opgewekte energie zelf kunnen afnemen.

Wanneer je zonnepanelen op je eigen dak hebt liggen en deze energie gebruikt voor je woning, dan produceer en verbruik je ook lokale energie.

 

om | nieuwe energie levert lokaal opgewekte energie

Coöperaties zijn lokale energieproducenten

De lokale energiecoöperaties bestaan uit actieve burgers die een gezamenlijk doel hebben om de energievoorziening in hun eigen regio te verduurzamen.

Zij vergroten de duurzaamheid van hun regio door te helpen bij energiebesparing en de ontwikkeling van energieprojecten, zodat er meer duurzame energie in Nederland wordt opgewekt.

Om deze energie ook daadwerkelijk aan mensen in de omgeving te kunnen leveren, is een leveranciersvergunning nodig.

Tientallen van deze coöperaties hebben zich daarom verenigd in het om | nieuwe energie collectief. Op deze manier kunnen zij de energie die ze zelf opwekken, leveren aan klanten in hun eigen buurt.

om | nieuwe energie is de enige échte lokale leverancier
Benieuwd welke energiecoöperatie lokale energie opwekt in jouw buurt?
Waarom lokale energie?
"Het is dichtbij, dus ik kan gemakkelijk even op de fiets stappen, gaan kijken en zelf meedoen."
Decentrale opwek is noodzakelijk voor de energietransitie

Waarom lokale energie?

Veel energieleveranciers zeggen groene energie te leveren, terwijl deze energie eigenlijk grijs is. Dat noemen we sjoemelstroom. Wanneer je lokaal je energie afneemt via een coöperatie, kun je even op de fiets langsgaan en met eigen ogen zien waar jouw stroom wordt opgewekt.

Daarnaast is decentrale opwek noodzakelijk voor een succesvolle energietransitie. Enerzijds omdat de grote partijen niet snel genoeg gaan en anderzijds om logistieke problemen te voorkomen.

Decentrale opwek ontlast namelijk het energienet en vermindert het energieverlies tijdens transport.

Dankzij lokale energie-opwek krijgen we weer zeggenschap over onze energie, worden we onafhankelijk van de grote leveranciers en profiteert men direct via lokale, economische groei en werkgelegenheid.

Je kunt lid en/of klant worden bij de coöperatie

Stimuleer lokale energie

Als consument kun je op twee manieren lokale energie stimuleren.

Dat kan door klant te worden bij een lokale coöperatie van het om | nieuwe energie collectief, waarmee je tegelijkertijd lokale opwek stimuleert.

Het collectief en de lokale coöperaties hebben geen winstoogmerk, waardoor de opbrengsten worden gebruikt voor het verlagen van de tarieven en het ontwikkelen van nieuwe lokale opwekprojecten.

Wil of kun je niet direct klant worden? Dan kun je ook lid worden van een lokale energiecoöperatie in jouw eigen buurt. Als lid draag je bij aan groei van de coöperatie en kun je investeren of meedoen met lokale projecten.

 

Je kunt lid en/of klant worden bij de coöperatie
Lokale energie in Nederland
Bekijk welke projecten we hebben gerealiseerd of nog aan het bouwen zijn!
Lokale energie in Nederland

Waar vind je lokale energie?

Met onze lokale energiecoöperaties hebben we inmiddels tal van lokale opwekprojecten gerealiseerd. Daarmee kunnen we tot 300.000 Nederlandse huishoudens van lokale energie voorzien!

Ieder jaar publiceert HIER opgewekt de Lokale Energie Monitor, een rapportage en analyse van de ontwikkelingen van burgerenergie-initiatieven in Nederland. Dus die website kan je bezoeken als je meer wil weten over lokale energie.