Maak de feestdagen een stukje duurzamer met deze 8 tips

Geschreven door control

4 december 2020 5 min. leestijd

December is misschien wel de leukste feestmaand van het jaar, maar niet altijd de meest duurzame. Daarom hebben we een aantal tips voor je om ook tijdens de feestdagen wat extra aandacht te schenken aan het milieu.

Tip 1: cadeautjes duurzaam en toch leuk inpakken

Het meeste cadeaupapier is niet duurzaam. En er gaat heel wat cadeaupapier doorheen in december. Gelukkig zijn hier genoeg duurzame alternatieven voor. Zo kun je bijvoorbeeld kartonnen cadeaudozen gebruiken, cadeaupapier recyclen en hergebruiken of (gebruikte) enveloppen versieren. Dingen die je al in huis hebt liggen, zoals folders of kranten, een schoenendoos of een stuk stof (zoals een oude theedoek of t-shirt) kunnen handig en leuk zijn om een cadeau mee in te pakken. Tip: maak je eigen herbruikbare cadeautassen!

Tip 2: duurzame cadeaus

We zijn met de feestdagen gewend om meestal nieuwe cadeaus te krijgen. Dit is helemaal niet nodig. Een cadeau wordt het meest gewaardeerd als er over na is gedacht en als het bij de persoon past. En daarvoor hoeft een cadeau niet nieuw te zijn. Kijk bijvoorbeeld eens in kringloopwinkels, die vaak vol liggen met leuke producten. Een tweedehands cadeau is een stuk duurzamer en beter voor je portemonnee. Als je toch graag een nieuw cadeau wil geven, koop dan een inspirerend cadeau die ook bij kan dragen aan duurzamer leven, zoals lokaal geteelde voedingsmiddelen, een Dopper of een duurzame smartphone. Er is tal van keuze dus voor iedereen is wel iets leuks te vinden.

Tip 3: duurzame versiering

Tijdens de kerstdagen vind iedereen het leuk en gezellig om het huis mooi te versieren. Helaas komen hier vaak veel plastic en nieuwe spullen aan te pas. Als je bewuster om wil gaan met de versiering, bewaar de versiering dan voor volgende jaren zodat je geen nieuwe spullen hoeft te kopen. Als je toch wilt winkelen voor kerstversiering, kijk dan eens in een kringloopwinkel. Duurzaam en voordelig. Natuurlijk kun je ook genoeg versiering zelf maken.

Tip 4: kies een duurzame kerstboom

Veel mensen willen het liefst een echte kerstboom in huis. De keuze bestaat dan uit met of zonder kluit. Een duurzame keuze hierin is om voor de kerstboom met kluit te gaan, zodat je deze vervolgens in je tuin kunt planten. Als je de boom goed onderhoudt, kun je er lang van genieten. Let op: kies voor een boom met een volle en vochtige kluit. Deze geeft een grotere kans om het in de tuin ook goed te doen.

Andere mensen willen liever een kunstboom. De productie van een kunstboom is niet bepaald duurzaam, maar als je elk jaar dezelfde boom gebruikt, is dit natuurlijk wel een goed en duurzaam alternatief voor een echte boom. Let er hier wel bij op dat de boom van goede kwaliteit is, zodat de boom ook echt meerdere jaren mee gaat. Ook een kunstboom kan tweedehands worden gekocht in kringloopwinkels.

Toch is de echte kerstboom vaak het meest geliefd. Hier is nog een ander duurzaam alternatief voor. Bijvoorbeeld “Adopteer een Kerstboom.” Met dit initiatief kun je een kerstboom huren, die de rest van het jaar op een kwekerij goed wordt verzorgd. Je haalt de boom voor de kerst op en brengt hem weer terug na de feestdagen, zodat hij weer terug de grond in kan. Dit soort kwekerijen zijn over het hele land te vinden.

Tip 5: duurzamer kerstdiner

Met kerst houden we er van om uitgebreid te koken en te eten. Een traditioneel gerecht is natuurlijk kalkoen. Ook zijn Nederlanders gek op gourmetten. Al deze vleesconsumptie is natuurlijk niet duurzaam. Maar ook dit kan anders. Leg de focus eens wat meer op groenten. De verschillende kleuren en vormen van groenten staan mooi op tafel en smaken ook nog eens heerlijk. Is vlees nog steeds populair in jouw familie? Wissel dan bijvoorbeeld eens af met vleesvervangers. Supermarkten hebben tegenwoordig een uitgebreide keuze, zelfs speciaal gericht op vegetarische/veganistische feestdagen.

Tip 6: duurzame feestoutfit

Natuurlijk is het leuk om er goed uit te zien tijdens de feestdagen. We kopen vaak elk jaar wel een leuke nieuwe kerstoutfit. Als duurzaam alternatief is het leuk om eens te kijken in een kringloopwinkel voor een nieuwe outfit. Ook kun je kleding kopen op Marktplaats of andere online platformen zoals Vinted. Deze kleding is soms zelfs nog ongebruikt. Genoeg keuze voor tweedehands winkelen dus!

Tip 7: energie besparen met verlichting

Alle kerstlampjes zijn natuurlijk hartstikke gezellig en sfeervol, maar ze kosten helaas ook veel energie. Zet de verlichting daarom alleen aan als het donker is en laat het niet aan staan als je niet thuis bent. Zo kun je bijvoorbeeld de kerstverlichting aan laten gaan op een bepaald tijdstip met een tijdschakelaar. Ook is het een stuk duurzamer om oude kerstverlichting te vervangen met led-lichtjes.

Tip 8: eind van het jaar, moment om over te stappen

En natuurlijk, goede voornemens voor het volgende jaar! Tijd om eens na te denken over je energieverbruik, duurzame energie te gaan gebruiken en dus over te stappen naar een duurzame energieleverancier.