Na gemeentes Den Haag en Peel en Maas nu ook gemeente Vlieland om

1m

De gemeente Vlieland stapt voor haar energievoorziening vanaf de start van 2019 volledig over op lokaal opgewekte stroom via om | nieuwe energie. Daarmee voegt Vlieland zich bij de vooroplopende gemeenten in Nederland die zelf het goede voorbeeld geven aan inwoners om te kiezen voor 100% duurzame energie welke ook nog eens lokaal wordt opgewekt in de eigen regio.

De gemeente Vlieland streeft er samen met inwoners en het bedrijfsleven naar om in 2020 CO2-vrij te zijn binnen de bebouwde omgeving. Uit onderzoek blijkt dat we dit in Nederland alleen kunnen bereiken door decentrale opwekking van schone energie1. Daarom heeft zij een bewuste keuze gemaakt voor de afname van lokaal opgewekte energie uit de eigen regio via Energie Coöperatie Vlieland | om, een van de bijna 40 energiecoöperaties die zich hebben verenigd in het om | nieuwe energie collectief. Wethouder Duurzaamheid Elsje de Ruijter: “We vragen onze inwoners en bedrijven te kiezen voor de meest lokale en groenste energie van Nederland via Energie Coöperatie Vlieland | om (ECV). De ECV wekt op Vlieland eigen energie op en heeft plannen voor nieuwe duurzame projecten. Iedereen die stroom afneemt via de ECV, maakt het mogelijk dat de coöperatie weer investeringen kan doen. Vooral de (grotere) stroomafnemers moeten ‘om’. Als gemeente kunnen we dan natuurlijk niet achterblijven!”

Energie Coöperatie Vlieland | om zal de stroom lokaal gaan leveren aan de gemeente. Dit doen zij via de in juli in gebruik genomen Zonneakker, een idee van de gemeente Vlieland zelf, die de coöperatie ondersteunt bij het verduurzamen van het hele eiland. Binnen dit project wekken 3.680 zonnepanelen voldoende stroom op voor zo’n 300 huishoudens. In totaal worden 27 stroomaansluitingen van de gemeente plus de straatverlichting van Nederlandse energie voorzien.

om | nieuwe energie is trots om opnieuw een gemeente te mogen verwelkomen: “Samen met onze bijna 40 lokale energiecoöperaties timmeren we hard aan de weg om zoveel mogelijk mensen over te laten stappen op nieuwe energie: dat is energie die lokaal is opwekt in de eigen buurt door middel van duurzame energie projecten, zoals zonne- en windenergie. Het is fantastisch om te zien dat steeds meer gemeentes zich bij ons willen aansluiten, omdat zij bewust op zoek gaan naar een energieleverancier die niet alleen 100% duurzaam opgewekte energie levert, maar dat ook nog eens in hun eigen regio doet waarmee de lokale economie wordt gestimuleerd. Daarmee komen de gemeentes een stap dichterbij een duurzame regio en stimuleren ze ook de inwoners om de energiedoelstellingen te halen.”