om | nieuwe energie beloont groener rijden

Geschreven door control

8 november 2018 3 min. leestijd
Laadpaal

Elektrisch rijden voor particulieren is exponentieel gegroeid (sinds 2015 met meer dan 50%¹) en zal dit naar verwachting nog blijven doen. Het is dus belangrijk om bewust om te gaan met het laden van deze auto’s. Elektrische auto’s, goed voor het milieu. Uit eigen onderzoek blijkt dat veel mensen niet weten dat het opladen van je auto niet altijd duurzaam is én dat je een financiële beloning kan ontvangen als je wel duurzaam laadt. Samen met Jedlix slaan wij de handen ineen om elektrisch rijden nog aantrekkelijker te maken: nog duurzamer en met een financiële beloning. Kortom, “Slim laden”.

De transitie naar duurzame energie gaat stap voor stap en hierin speelt het individu een steeds belangrijkere rol. Jedlix en om | nieuwe energie laten burgers op een eenvoudige manier bijdragen aan een groenere toekomst. Door lokaal opgewekte duurzame elektriciteit te gebruiken voor het opladen van een auto is de eerste stap gezet. André Dippell, directeur om | nieuwe energie: “Wij zijn al jaren de groenste leverancier van Nederland, omdat wij de enige leverancier zijn die onze energie uitsluitend laten produceren door tientallen lokale burgerinitiatieven bij coöperaties. Zij investeren in zonne- en windenergie in hun eigen buurt. Duurzamer opladen kan niet!”

Balanceren en beloning

De beschikbare hoeveelheid duurzame energie op het netwerk verandert gedurende de hele dag. Op het moment dat er niet genoeg wind- of zonne-energie beschikbaar is, moeten gas- en kolencentrales extra bijstoken om de balans op het netwerk te behouden. “Maar, eigenlijk zijn deze fossiele centrales op termijn overbodig. Dankzij de ‘over-the-air’ laadoplossing zorgt Jedlix er automatisch voor dat elektrische auto’s worden geladen op momenten dat er voldoende duurzame energie beschikbaar is en stoppen met laden indien er een tekort aan energie dreigt te zijn op het net. Zo balanceren we samen het elektriciteitsnet op een verantwoorde manier, waarvoor de gebruiker een financiële beloning ontvangt.” aldus Ruben Benders, CEO Jedlix.

Hoe werkt het?

Om de juiste data te verkrijgen voor een slimme laadsessie, communiceert de app direct met de auto. Voor nu is dit mogelijk met de merken Renault, BMW en Tesla. Daarnaast vormen de algoritmes het intelligente brein van de app, die op basis van de data en gewenste vertrektijd een optimaal laadplan samenstelt op de meest duurzame en goedkope momenten van de dag. Deze manier van laden wordt beloond en via de energierekening van om | nieuwe energie aan de gebruiker uitbetaald.

Zo kan iedereen die elektrisch rijdt eenvoudig een nog grotere bijdrage leveren aan het energieneutraal maken van Nederland en hier nog wat aan verdienen ook. Bezoek de pagina Slim Laden voor nog meer informatie.