Het installeren van zonnepanelen is een goede manier om duurzame energie op te wekken en te besparen op je energierekening. Maar wat kun je verwachten van de opbrengst van zonnepanelen per maand? In dit artikel leggen we uit hoe de opbrengst van zonnepanelen wordt berekend, welke factoren van invloed zijn en hoe je de maximale opbrengst kunt realiseren.

Opbrengst zonnepanelen per maand berekenen
De opbrengst van zonnepanelen wordt berekend in kilowattuur (kWh), terwijl het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). De werkelijke opbrengst is afhankelijk van de instralingsfactor, die in Nederland ongeveer 85% bedraagt. Dit houdt in dat zonnepanelen ongeveer 0,85 kWh elektriciteit opwekken per 1 Wp aan vermogen.
De formule voor de jaarlijkse en maandelijkse opbrengst is:
- Jaaropbrengst (kWh) = Totaal vermogen (Wp) x 0,85
- Maandelijkse opbrengst = Jaaropbrengst : 12
Factoren die de opbrengst van zonnepanelen beïnvloeden
De gemiddelde opbrengst van pv-panelen per maand wordt beïnvloed door diverse factoren, zoals:
- Ligging en oriëntatie van het dak: Zonnepanelen gericht op het zuiden ontvangen de meeste zonnestraling en leveren de meeste stroom op. Panelen die op het oosten of westen gericht zijn, presteren iets minder. Hoewel hun opbrengst lager is, wekken ze nog voldoende energie op om rendabel te zijn.
- Hellingshoek: De optimale hellingshoek voor zonnepanelen in Nederland is 36 graden.
- Schaduw: De hoeveelheid schaduw speelt ook een belangrijke rol. Obstakels zoals bomen of schoorstenen kunnen de prestaties van zonnepanelen verminderen.
- Type zonnepanelen: Het type zonnepanelen beïnvloedt ook de totale opbrengst. Hoogwaardige panelen hebben doorgaans een beter rendement.
- Seizoensinvloeden: Tot slot presteren zonnepanelen beter op heldere dagen met voldoende zonlicht. Zo presteren zonnepanelen beter in de zomermaanden door de langere dagen, hogere zonintensiteit en meer directe zonnestraling. In de wintermaanden is de hoeveelheid opgewekte stroom lager.
- Locatie: In Nederland zijn regionale verschillen in de hoeveelheid stroom die panelen opwekken. Zo zijn in het westen meer zonuren dan in het oosten, wat resulteert in een iets hogere opbrengst.
De maximale opbrengst uit je zonnepanelen halen
Het behalen van de maximale opbrengst hangt af van een aantal verschillende factoren. Door onderstaande tips te volgen kun je de maximale opbrengst realiseren:
- Plaats de zonnepanelen op het zuiden met een hellingshoek van 36 graden.
- Probeer zoveel mogelijk schaduw te voorkomen.
- Onderhoud de zonnepanelen en maak deze regelmatig schoon.
- Kies voor een betrouwbaar merk.
De hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt
Hoeveel pv-panelen je nodig hebt, hangt af van je energieverbruik en het totale vermogen van de panelen. Als je bijvoorbeeld jaarlijks 3.000 kWh gebruikt en zonnepanelen kiest van 400 Wp, dan heb je ongeveer 9 zonnepanelen nodig. De formule waarmee je het aantal zonnepanelen kunt berekenen, is:
Aantal zonnepanelen = Jaarlijks stroomverbruik x 1,1 : Vermogen per paneel (Wattpiek)
Benieuwd naar meer informatie? Ga dan naar onze pagina hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Wat doen zonnepanelen in euro’s?
De verwachte opbrengst van zonnepanelen per maand en de terugverdientijd van zonnepanelen kunnen eenvoudig in euro’s worden berekend. Vermenigvuldig de opgewekte stroom (kWh) met het tarief van je huidige energieleverancier. Dit geeft je een duidelijk inzicht in je maandelijkse besparing en hoe snel je investering zich terugverdient.
Veelgestelde vragen over de opbrengst zonnepanelen per maand
De maand juni levert vaak de hoogste opbrengst van zonnepanelen, dankzij de lange dagen en sterke directe zonnestraling. In juni leveren de panelen daarom de meeste groene stroom. Dit komt omdat de zon op haar hoogste punt staat en de meeste directe zonnestralen opvangt.
In de winter wordt minder energie opgewekt. Dit komt vanwege de kortere dagen en de lagere zonstand. Toch blijven zonnepanelen zelfs op bewolkte dagen groene stroom produceren dankzij diffuse zonnestraling. Hoewel de opbrengst lager is dan in de zomermaanden, blijven zonnepanelen een bijdrage leveren aan een duurzame energievoorziening.
Zonnepanelen wekken ’s avonds geen stroom op. Dit komt omdat er geen directe zonnestraling beschikbaar is om elektriciteit op te wekken. Je kunt dan eerder opgewekte energie die je overdag hebt verzameld inzetten, vooral als je gebruikmaakt van een batterijopslagsysteem. Daarnaast blijft de totale opbrengst van zonnepanelen financieel aantrekkelijk dankzij de salderingsregeling. Hierdoor haal je ook op donkere dagen het maximale uit de opbrengst van zonnepanelen.
Zonnepanelen kunnen niet goed tegen extreme weersomstandigheden, zoals hagel, zware stormen en langdurige hitte. Dit kan de werkelijke opbrengst van zonnepanelen verminderen of de panelen beschadigen. Daarnaast kan vuil zoals stof, bladeren en vogelpoep de directe zonnestraling blokkeren, wat de opgewekte stroom en de totale opbrengst van zonnepanelen aanzienlijk verlaagt. Tot slot kan een schaduwval, een verkeerde hellingshoek of slecht onderhoud ervoor zorgen dat zonnepanelen minder goed presteren.
Een pv-paneel is hetzelfde als een zonnepaneel. Het is slechts een andere benaming voor zonnepanelen. Pv-zonnepanelen is afkomstig uit de Engelse taal, waarbij PV een afkorting is voor ‘Photo Voltaic’.
De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen maximaliseren
Zonnepanelen zijn een slimme investering voor wie duurzame energie wil opwekken en besparen op de energierekening. De gemiddelde opbrengst per maand verschilt. Dit hangt af van het seizoen, de ligging van je dak en andere factoren, zoals schaduw en typen panelen. Door middel van goede installatie en regelmatig onderhoud haal je de hoogste opbrengst uit je zonnepanelen.