Opgewekt Rijssen | om realiseert grootste zonnedak als postcoderooscoöperatie

Geschreven door control

23 oktober 2019 2 min. leestijd
Opgewekt Rijssen

In de gemeente Rijssen-Holten is coöperatie Opgewekt Rijssen | om in het voorjaar begonnen met het werven van leden. Op 9 oktober is de stekker in het stopcontact gegaan en produceren de door HG Zonnepanelen BV gemonteerde 3.000 panelen op het dak van Voortman Steel Group stroom voor ruim 250 huishoudens.

In Rijssen maakt men gebruik van het door CORF bedachte ‘Op Rozen’ model. Leden leggen slechts eenmalig 1 cent in voor elk kWh die zij jaarlijks willen afnemen van het zonnedak. Dankzij toepassing van de Regeling verlaagd tarief bij collectieve opwek (postcoderoosregeling) krijgen de leden elk jaar tenminste 3 cent korting per kWh. Nemen zij stroom af van Opgewekt Rijssen | om, dan is die korting 5 cent. Nemen zij stroom en gas af, dan is de korting zelfs 6 cent per kWh. Dat levert leden jaarlijks gauw enkele honderden euro’s voordeel per jaar op. Bovendien hebben 45 leden met elkaar voor € 130.000 geparticipeerd in een 15-jarige achtergestelde geldlening. Deze geeft een rente van 5%. De coöperatie financiert de overige 80% van haar investering met een lening van het Energiefonds Overijssel (EFO).

In Rijssen hebben ze de smaak te pakken gekregen. De focus op het benutten van de overvloedig aanwezige industriedaken heeft veel lokale sympathie. Inmiddels heeft de coöperatie 300 leden, zijn de bestellingen bij Enexis voor aansluiting van de volgende daken al geplaatst en staat een volgende ledenwerfcampagne gepland.

Voor meer informatie zie https://www.opgewektrijssen.nl/

Optimale benutting van het dakoppervlak met oost-west geplaatste panelen