Een radiator ontluchten is een belangrijk onderdeel van het onderhouden van het verwarmingssysteem. Er kunnen luchtbellen vastzitten in het verwarmingssysteem, waardoor de radiator niet volledig warm kan worden. De verwarming ontluchten kan bijdragen aan een betere stroming van warm water door de radiator, waardoor het weer optimaal functioneert.
Werking van een verwarmingssysteem
Een verwarmingssysteem verwarmt water in de cv-ketel. Vervolgens wordt het warme water door leidingen naar radiatoren in het huis gepompt. De radiatoren geven de warmte af aan de lucht, met als gevolg dat de kamers worden verwarmd. Het afgekoelde water stroomt terug naar de cv-installatie, waar het opnieuw verwarmd wordt.
Lucht in de radiator herkennen
Lucht in de radiator herken je door een borrelend geluid terwijl de verwarming aanstaat. Ook kan het voorkomen dat de radiator gedeeltelijk koud blijft. Dit is meestal de bovenkant van de radiator. De onderkant voelt dan wel warm aan.
Gevolgen van lucht in de radiator
Lucht in de radiator kan verschillende gevolgen met zich meebrengen.
Ongelijke verwarming
Zoals eerder vermeld, kan lucht in de radiator zorgen voor een ongelijke verwarming. De onderkant blijft vaak warm, terwijl de bovenkant koud is. Dit leidt tot een inefficiënte verwarming.
Hogere energiekosten
Doordat de efficiëntie van de radiator vermindert, moet het verwarmingssysteem harder werken om de gewenste temperatuur te bereiken. Dit leidt tot hogere energiekosten.
Benodigdheden voor een verwarming ontluchten
Voor het ontluchten van een radiator heb je een aantal dingen nodig. Hieronder een lijst daarvan.
- Ontluchtingssleutel: dit is een sleutel die je gebruikt om het ontluchtingsventiel van de radiator te openen.
- Emmer: bij het ontluchten kan er eventueel lekkend water vrijkomen, wat met de emmer opgevangen kan worden.
Maatregelen
Er zijn een aantal belangrijke maatregelen bij het ontluchten van de radiatoren.
Koel verwarmingssysteem
Voordat je de radiatoren ontlucht, is het belangrijk om het verwarmingssysteem volledig te laten afkoelen. Hiermee voorkom je dat je je verbrandt aan heet water of stoom.
Juiste gereedschappen
Maak gebruik van de juiste gereedschappen, zodat je de radiatoren niet beschadigt.
Bescherm de vloer
Plaats een emmer of handdoek onder het ontluchtingsventiel om waterdruppels op te vangen en de vloer te beschermen tegen waterschade.
Controleer de waterdruk in de cv-installatie
Controleer de waterdruk in de cv-ketel om te zorgen dat deze binnen de aanbevolen waarden blijft.
Uitleg radiatoren ontluchten
Hieronder zullen we het ontluchten van de radiatoren in een aantal stappen omschrijven.
Radiatoren ontluchten
Draai alle radiatorkranen open. Hierbij wordt geadviseerd om te beginnen bij de laagst geplaatste radiator. Vervolgens werk je per verdieping omhoog. Om de verwarming te ontluchten, draai je met de ontluchtingssleutel de ontluchtingskraan open. Als het goed is, hoor je op dat moment een sissend geluid. Dit is de lucht die ontsnapt. Zodra er water uit loopt, draai je het ventiel weer dicht.
Expansievat ontluchten
Naast het ontluchten van de radiatoren is het ook van belang om het expansievat te ontluchten. Hiervoor draai je de ontluchtingskraan van het expansievat open met de ontluchtingssleutel, zodat de lucht kan ontsnappen. Zodra er water uitloopt, moet de ontluchtingskraan weer dicht worden gedraaid.
Waterdruk cv-ketel controleren
Na het ontluchten van de verwarming moet de waterdruk van de cv-ketel gecontroleerd worden. Dit kun je aflezen van de digitale display. De waterdruk moet tussen de 1,5 en 2,0 bar liggen. Hoe je dit zelfstandig kunt doen, leggen wij uit in een apart artikel over cv-ketel bijvullen.
Verwarming aanzetten
Nu de radiatoren zijn ontlucht en de waterdruk goed staat, kun je de thermostaat weer op de gewenste temperatuur zetten. Controleer na een aantal minuten of de radiatoren helemaal verwarmen.
Veelgemaakte fouten
Bij het ontluchten van de radiatoren kunnen er een aantal fouten worden gemaakt. Hieronder een lijst van veelgemaakte fouten, waarmee je rekening kan houden.
- Ontluchten terwijl het verwarmingssysteem nog warm is: wacht totdat het systeem volledig is afgekoeld, zodat je jezelf niet brandt aan warm water of stoom.
- De waterdruk niet controleren: na het ontluchten van de radiatoren kan de waterdruk in de cv-ketel dalen. Vergeet niet om dit te controleren, zodat er geen problemen ontstaan in het verwarmingssysteem.
- Het ventiel te ver opendraaien: sommigen draaien het ventiel te ver open, wat kan leiden tot een lekkage of het niet volledig verwijderen van lucht. Draai het ventiel een kwartslag open.
Veelgestelde vragen over een radiator ontluchten
Draai het ventiel van de radiator open met een ontluchtingssleutel totdat je een tikkend geluid hoort. Laat de lucht ontsnappen, totdat er een stroom van water uitkomt. Draai hierna het ventiel weer dicht.
Wanneer je borrelende geluiden hoort of de verwarming gedeeltelijk koud blijft, moet de radiator ontlucht worden.
Je wordt geadviseerd om bij de laagst geplaatste radiator te beginnen. Werk vervolgens per verdieping omhoog.
Nee, je laat niet al het water weglopen. Het ventiel moet voor een kwartslag open worden gedraaid zodat alleen lucht ontsnapt. Hierbij kunnen alleen enkele druppels water vrijkomen.
Optimaliseren van het verwarmingssysteem
Het ontluchten van de verwarming is essentieel voor het onderhouden van het verwarmingssysteem. Door luchtbellen uit de radiatoren te verwijderen, wordt ervoor gezorgd dat het warme water gelijkmatig door het systeem loopt. Dit leidt tot lagere energiekosten en een comfortabele, verwarmde woonomgeving. Vergeet niet om na het ontluchten van de radiator de waterdruk van de cv-ketel te controleren en indien nodig bij te vullen.