Zorgboerderij wordt energieneutraal dankzij buurtbewoners

Geschreven door control

8 oktober 2020 3 min. leestijd

Iedereen kan verduurzamen. Dat is het motto waarmee Zorgboerderij de Badhoeve in de Haarlemmermeer wordt verduurzaamd. Net zoals veel andere organisaties in Nederland willen zij graag verduurzamen, maar hebben daar zelf de middelen niet voor. Daarom schiet de buurt nu te hulp.

Niemand kan meer om verduurzaming heen. Maar veel mensen en organisaties maken zich zorgen om de kosten hiervan. Dat kan anders! Daarom werken Tegenstroom | om, Solar Totaal Advies en ThermIQ samen om duurzaamheid voor iedereen mogelijk te maken.

Om dat te doen, hebben deze partijen de handen ineengeslagen, te beginnen bij Zorgboerderij de Badhoeve. Deze instelling richt zich op dagopvang voor mensen met speciale behoeften, zoals ouderen met dementie en kinderen met autisme, maar is in de loop der tijd een belangrijke ontmoetingsplek geworden voor de lokale gemeenschap. Het is daarom nu het moment om de plek toekomstbesteding te maken. Andrea van de Graaf: “Wanneer we grote stappen willen zetten op het gebied van duurzaamheid, dan moet ook iedereen daaraan mee kunnen doen. Ongeacht hoeveel je te besteden hebt. Daar willen we natuurlijk graag bij helpen. Tegenstroom | om is Haarlemmermeers lokale duurzame energieleverancier. De stroom die wij leveren, komt van daken van bedrijven ín Haarlemmermeer. Stap je naar ons over, dan gebruik je thuis 100% lokaal opgewekte zonnestroom. En voor elke klant die overstapt, doneren we 25 euro aan de Badhoeve. Een win-win situatie lijkt mij!”

Daarom roepen bovenstaande partijen de lokale gemeenschap op om mee te doen en zelf eenvoudig de stap te zetten naar een duurzamere woning. Want wanneer zij besluiten om 100% groene energie af te nemen via Tegenstroom | om (een ontzettend makkelijke stap die je kunt zetten zonder extra kosten), zonnepanelen aanschaffen via Solar Totaal Advies of overstappen op duurzame verwarming via ThermIQ, dan doneren zij hun opbrengst rechtstreeks aan de boerderij. Zo doneren Tegenstroom | om en Solar Totaal Advies respectievelijk €25 en €75 per klant en doneert ThermIQ voor ieder verkocht infrafroodpaneel €45.

Op die manier draagt de buurt bij aan het verduurzamen en toekomstbestendig maken van hun geliefde zorgboerderij en verduurzamen ze ook nog eens hun eigen woning. Bij voldoende deelnemers kan de boerderij nieuwe stappen zetten om toekomstbestendiger te worden, zoals CO2 neutraal worden door over te stappen op 100% duurzame energie uit de eigen regio en energieneutraal door zonnepanelen te plaatsen en van het gas af te stappen.

Ronald de Vre, voorzittervan Zorgboerderij de Badhoeve: “We vinden het fantastisch dat deze partijen ons op deze manier willen helpen bij het verduurzamen van onze locatie. Dankzij hun hulp en de buurtbewoners die aan deze actie meedoen, kunnen we de volgende stap gaan zetten naar een nog duurzame zorgboerderij en actief bijdragen aan een leefbare en sociale wereld voor onze kinderen en kleinkinderen.”

Meer informatie over de actie en deelname is te vinden op www.samenom.nl/debadhoeve.