Wist je dat zo'n 8 miljoen auto's in Nederland gemiddeld 23 uur per dag stil staan?
Autodelen is de toekomst

Het aantal auto's in Nederland groeit

Op 1 januari 2022 werden er in Nederland 8,9 miljoen personenauto’s geteld. Dit is ruim 13% meer dan 10 jaar geleden. En naar verwachting zal dit aantal doorstijgen naar 9,4 miljoen in 2030.

We zullen dus steeds meer auto’s gaan zien op onze wegen en in de openbare omgeving. Maar is dat eigenlijk wel nodig?

De meeste auto’s staan namelijk het grootste gedeelte van de dag stil. En dat is zonde, want wanneer anderen jouw auto zouden kunnen gebruiken op het moment dat jij deze niet nodig hebt, kunnen we uit de voeten met heel wat minder auto’s. En zo is autodelen ontstaan.

Op deze pagina vertellen we je hoe het werkt en wat de voordelen zijn.

Minder auto's betekent dat we veel meer ruimte op straat hebben voor andere dingen
Voordelen van deelauto's

Goed voor milieu en portemonnee!

  • Autodelen levert een enorme milieuwinst op. Zo’n 4 autobezitters kunnen uit de voeten met 1 deelauto, waardoor 75% van de auto’s niet eens gebouwd hoeft te worden.
  • Mensen die gebruik maken van autodelen, blijken in de praktijk efficiënter en daardoor minder te rijden. Hierdoor neemt het aantal files af en is er minder luchtvervuiling door fossiele brandstoffen.
  • Omdat er minder auto’s nodig zijn, heb je ook minder parkeerplekken nodig. Hierdoor kunnen we de openbare ruimte verbeteren met bijvoorbeeld speelplekken of meer groen.
  • Je hebt geen verzekering nodig, hoeft geen onderhoud te laten plegen bij een garage en betaalt niet langer wegenbelasting.
  • Per moment bepaal je de ideale auto. De ene dag heb je misschien behoefte aan een grote auto voor een verhuizing, de andere dag aan een kleine om makkelijker te parkeren in een grote stad.
Nederland telde in het voorjaar van 2021 87.000 deelauto's en ruim 970.000 gebruikers
Hoe werkt het?

Een deelauto huren

Het huren van een deelauto is eigenlijk heel simpel. Via een app zoek je naar een deelauto die zich bij jou in de buurt bevindt. Dit kan een auto van een particulier zijn die zijn auto deelt (via bijvoorbeeld Snappcar) of van een bedrijf die deelauto’s aanbiedt, zoals Greenwheels. Voor kleine ritjes is het vaak goedkoper om een deelauto van een bedrijf te huren.

Via de app reserveer je jouw auto voor een bepaald moment. Je kunt de auto dan openen met de app, krijgt toegang tot een kastje met een sleutel of hebt een sleuteloverdracht met de eigenaar. In de meeste gevallen ben je all-risk verzekerd, maar check dit goed van tevoren!

Wat en waarvoor je betaalt, hangt af van de aanbieder. Meestal betaal je voor de huur van de auto, het aantal kilometers dat je hebt gereden, de hoeveel brandstof die je hebt verbruikt en een eigen risico. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je een borg moet betalen. Bij sommige aanbieders betaal je via een maandelijks abonnement en bij anderen alleen wanneer je de auto gebruikt.

Door je auto te delen, verdien je wat extra bij en ben je ook nog eens goed bezig voor het milieu!
Hoe werkt het

Je eigen auto delen

Lijkt het je interessant om je eigen auto te delen met anderen? Dan kun je dit zelf doen of via een externe partij, zoals WeGo of Snappcar.

Wil je de verhuur helemaal zelf regelen dan is het wel belangrijk dat je hiervoor een contract opstelt en een autodeelverzekering hebt. Meer informatie hierover kun je hier vinden bij de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik. Daarnaast moet je eigen verzekering toestaan dat je jouw auto deelt met anderen, ook wanneer je jouw auto deelt via een externe partij.

Ontstaat er schade aan je auto? Geen nood, de huurder betaalt namelijk een eigen risico. Begaat de huurder een overtreding in het verkeer? Dan is de huurder verantwoordelijk voor het betalen van deze boete.

Als je de verhuur zelf regelt dan kun je natuurlijk je eigen prijs bepalen. Doe je dit via een externe partij dan betaal je aan hen o.a. transactie- of administratiekosten, servicekosten en de autodeelverzekering,

Houd er rekening mee dat de belasting jouw verdiensten mogelijk als inkomsten kan zien. Bekijk daarom goed welke regels hiervoor gelden.

Rijd je minder dan 1.000 km per maand? Dan kan autodelen een stuk voordeliger voor je zijn
Bekijk welke coöperatie in jouw buurt een deelauto aanbiedt

Elektrische deelauto, dubbel zo goed!

Van alle deelauto’s in Nederland rijdt ongeveer 8% elektrisch. En daarmee zet je twee goede stappen voor een gezond milieu. Een elektrische auto die rijdt op 100% groene energie stoot namelijk helemaal geen CO2 uit.

Steeds meer coöperaties binnen het om | nieuwe energie collectief bieden daarom de mogelijkheid aan om een deelauto te huren. Bekijk via onderstaande knop of een coöperatie in jouw buurt deelauto’s aanbiedt en neem vervolgens contact met hen op.