Ga naar de hoofdinhoud

Slimme meter

De slimme meter zorgt ervoor dat je nooit meer meterstanden hoeft door te geven, maar het doet veel meer dan dat. Een slimme meter bespaart namelijk ook energie.

cv-ketel installatie

Met een slimme meter is je energieverbruik doorgeven een fluitje van een cent. Een slimme meter houdt automatisch je energieverbruik bij en geeft de meterstanden door aan je netbeheerder.

Meterstanden doorgeven

Je energieleverancier ontvangt maandelijks de meterstanden automatisch om naar jou te communiceren. Op die manier wordt een maandelijks overzicht voor de kosten gemaakt. De meterstanden worden ook automatisch doorgegeven voor de jaarafrekening of wanneer je overstapt naar een andere leverancier.

Slimme meter uitlezen

Hoewel veel zaken tegenwoordig via het internet lopen, werkt de slimme meter niet via je internetverbinding. De meterstanden worden namelijk automatisch doorgestuurd via het mobiele telefoonnetwerk. Dat betekent dat het ongeveer op dezelfde manier gaat als een sms’je versturen. De netbeheerder ontvangt je meterstanden van de slimme meter op afstand en stuurt deze daarna door naar je leverancier.

Verplichting slimme meter

De plaatsing van een slimme meter is niet verplicht. Als je bent aangesloten op een warmtenet, is een slimme warmtemeter wel verplicht. In andere gevallen is dit niet het geval. Ondanks dat het niet verplicht is, wordt het aangeraden om een nieuwe meter aan te schaffen. Als je namelijk de slimme meter geweigerd hebt, maar hem later toch nodig blijkt te hebben, zal je hier bij sommige netbeheerders voor moeten betalen.

Oude meter behouden

Een slimme meter is niet verplicht en je kunt de installatie dus weigeren. Op deze manier kun je je oude meter behouden. Let er wel op dat de netbeheerder een digitale meter kan verplichten. De digitale meter is niet op afstand uit te meten.

Slimme meter en gasverbruik

Via de slimme meter kan ook het gasverbruik worden uitgelezen. Je moet dan wel je oude gasmeter vervangen. Deze kan namelijk niet communiceren met een slimme meter. Een moderne gasmeter kan je vervolgens aan je slimme meter koppelen.

Verminderen gasgebruik

Als je alleen kookt op gas, is het misschien zelfs beter helemaal van het gas af te gaan. Dat is een duurzame keuze voor je huis.

Meer hulp nodig bij het verminderen van je gasverbruik? Bekijk dan onze gas besparen pagina.

gas

Slimme meter aan- en uitzetten

Je kunt je slimme meter eenvoudig aan- en uitzetten. Als de meter aan staat, lees je STD (standaard) af. Als de meter uit staat, lees je AU (administratie uit) af. Op dat moment verzendt de meter geen gegevens naar je netbeheerder. De slimme meter kun je op afstand aan en uit laten zetten.

Administratie uit

Als je de slimme meter op ‘administratie uit’ zet, moet je zelf de meterstanden doorgeven en krijg je geen maandelijkse overzichten meer van je energieleverancier. Als je toch voorkeur geeft aan de automatische doorvoering van je verbruik, kun je ook op afstand via de mobiele telefoon de slimme meter weer op ‘administratie aan’ zetten.

Onderhoud en beheer

De netbeheerder kan contact opnemen voor onderhoud en beheer van de meter. Op de display van de slimme meter kun je aflezen wanneer dit voor het laatst is gebeurd en met welke reden.

Wat zijn de voordelen van een slimme meter?

Een slimme meter bespaart veel tijd. Je hoeft, behalve bij een verhuizing, nooit meer je meterstanden door te geven aan je energieleverancier. Daarnaast betaal je niets voor de installatie hiervan. Meestal worden er standaard slimme meters aangeboden in nieuwbouwhuizen of als je wijk aan de beurt is voor een renovatie.

Inzicht in uw energieverbruik

Het voordeel van de slimme meter is niet alleen het gemak van de meterstanden doorgeven, maar ook het inzicht in uw energieverbruik. In dit geval krijg je maandelijks een verbruiksoverzicht van uw energieleverancier en kun je in de gaten houden of je energieverbruik past bij je termijnbedrag.

Wanneer je een energieverbruiksmanager afsluit, kun je in bepaalde gevallen zelfs aflezen welke activiteit veel energieverbruik veroorzaakt. Keek je vaak tv of is het de oven of het elektrische fornuis dat veel verbruikt? Met dat inzicht in uw energieverbruik vanuit een energieverbruiksmanager wordt gericht besparen een stuk eenvoudiger.

Goedkoper netbeheer

Slimme meters besparen bovendien op kosten voor het netbeheer zelf. De netbeheerder hoeft namelijk geen meteropnemers meer langs je woning te sturen om de slimme meters af te lezen. Daarnaast zal de netbeheerder het meteen kunnen zien wanneer de stroom uitvalt in een wijk. Dit geeft de slimme meter namelijk direct door.

Denken aan de toekomst

Een slimme meter is een belangrijk instrument voor energiegebruik in de toekomst. Omdat het aanbod van elektriciteit meer zal gaan schommelen met de komst van zonne- en windenergie, is het belangrijk om ons energieverbruik aan te passen op vraag en aanbod. De slimme elektriciteitsmeter meet dit voor ons en kan ons op deze manier helpen.

Gratis installatie

Sinds eind 2022 wordt de slimme meter aangeboden aan alle huishoudens. Omdat de overheid en netbeheerders willen dat de slimme meter aan iedereen wordt aangeboden zijn er geen kosten van de installatie.

De betrouwbaarheid van een slimme meter

Het kan in theorie gebeuren dat de slimme meter verkeerd geschatte meterstanden automatisch afleest en doorgeeft. Toch is de kans daarop nihil. Uit praktijkonderzoek van Netbeheer Nederland blijkt tot nu toe nog geen geval te zijn voorgekomen bij huishoudens. Gelukkig kun je handmatig de meterstand uitlezen op een slimme meter.

Afwijkend verbruik

Heb je een afwijkend verbruik en kun je dit niet verklaren, door bijvoorbeeld een veranderde gezinssamenstelling of nieuwe apparatuur? Neem dan contact op met je leverancier om dit te bespreken.

Specialistische doormeting

Wanneer je het vermoeden hebt dat er mogelijk toch een probleem is met je slimme meter, kun je contact opnemen met je netbeheerder voor een specialistische doormeting. In het geval er een fout in de slimme meter zit, vergoedt de netbeheerder de kosten van de meting.

Slimme meter en zonnepanelen

Ja. Een slimme meter kent zelfs de teruglevering van afgenomen stroom, omdat hij gescheiden telwerken heeft. Hierdoor kan je energie salderen. Lees op onze pagina over de salderingsregeling meer hier over en de eventuele vergoeding die je hiervoor zou kunnen ontvangen.

Let op!

De hoeveelheid teruggeleverde stroom is lager dan de hoeveelheid stroom die de zonnepanelen daadwerkelijk hebben opgewekt. Dit komt omdat een deel van de stroom direct gebruikt wordt, niet via energiemeters op het netwerk komt, bijvoorbeeld door het aanstaan van je wasmachine. Via het systeem van jouw zonnepanelen kun je zien wat de zonnepanelen hebben in totaal opgewekt.

zonnepanelen

Maatregelen rondom privacy

Met een slimme meter krijgt je energieleverancier en netbeheerder inzicht in wat je verbruikt en wanneer. Om te voorkomen dat deze privacygevoelige gegevens op straat komen te liggen, moeten alle leveranciers zich aan strenge regels houden. Zo mogen ze niet op elk moment de gegevens aflezen en moeten de gegevens die wel zijn afgelezen en opgeslagen, goed beveiligd zijn tegen hackers.

Slimme meter uitlezen via derde partij

Het kan ook zijn dat je de slimme meter kunt uitlezen via een derde partij. Hier geef je dan toestemming aan via een ODA (onafhankelijke dienstenaanbieder). Je verbruik volg je dan via een app of website. De netbeheerders controleren of de aanbieders van de diensten de identiteit van de aanvragers checken, om misbruik van identiteit te voorkomen.

Gedragscode

Op dit moment gelden er nog verschillende gedragscodes voor verschillende partijen, maar er wordt door organisaties zoals de Consumentenbond gepleit voor één heldere gedragscode voor netbeheerders, energieleveranciers én ODA’s.

Slimme meter plaatsen

Door de verschillende voordelen van de slimme meter, raden wij je aan om er een te laten plaatsen. Hieronder nog de voordelen op een rijtje:

  • De slimme meter geeft meer inzicht in uw energieverbruik
  • De slimme meter is goed beveiligd
  • De slimme meter kan ons helpen met de energietransitie

Zelfs met zonnepanelen is het aan te raden om de slimme meter te plaatsen!

Veelgestelde vragen

Ja, de slimme meter wordt in Nederland nog steeds gratis aangeboden. Je betaalt wel meettarief.

Het grootste verschil tussen een slimme meter en een digitale meter, is dat een digitale meter alleen het energieverbruik meet, terwijl een slimme meter de gegevens automatisch doorstuurt naar de netbeheerder.

Ja, je kunt de slimme meter zelf uitlezen. Een slimme meter bevat een display waarop je het energieverbruik gemakkelijk kunt aflezen.

Een slimme meter brengt veel voordelen met zich mee, zoals inzicht in uw energieverbruik en het automatisch doorgeven van meterstanden. Nadelen van een slimme meter zijn zorgen over de privacy, storingen of onnauwkeurige metingen.

Duurzame energie met een duurzame slimme meter

De toekomst van duurzame energie ligt niet alleen in handen van zonne- en windenergie. Ook het energie besparen leidt tot een duurzamere wereld. om | nieuwe energie vindt een slimme meter daarom belangrijk in de energietransitie. Hierdoor krijgt de consument de kans om hun energieverbruik in te zien en hierop te besparen.

Investeringen in nieuwe duurzame projecten

Als energieleverancier zonder winstoogmerk, worden onze winsten direct geïnvesteerd in nieuwe duurzame projecten én het verlagen van de tarieven. Wanneer we met zijn allen ook gaan letten op het zoveel mogelijk verlagen van ons energieverbruik, kunnen we in Nederland sneller stappen zetten richting een volledig duurzame energievoorziening.

We hopen dat hiermee alles duidelijk is over de slimme meter. Neem contact met ons op indien je meer vragen hebt over een slimme meter.

zelflevering+ voor gemeenten