Slimme meter

De slimme meter zorgt ervoor dat je nooit meer meterstanden hoeft door te geven. Maar het doet veel meer dan dat. Een slimme meter bespaart namelijk ook energie.

Met een slimme meter is je energieverbruik doorgeven een fluitje van een cent. De slimme meter meet namelijk elke maand automatisch door en geeft je meterstanden door aan je netbeheerder. Vervolgens krijgt je energieleverancier elke maand de meterstanden vanzelf binnen om naar jou te communiceren. Op die manier kunnen we een maandelijkse kosten overzicht voor je maken.

De meterstanden worden ook automatisch doorgegeven voor de jaarafrekening of wanneer je overstapt naar een andere leverancier. Met een slimme meter hoef je zelf helemaal niets te doen.

Hoewel veel zaken tegenwoordig via het internet lopen, werkt de slimme meter niet via je internetverbinding. Slimme meters geven de meterstanden namelijk door via het mobiele telefoonnetwerk. Dat betekent dat het ongeveer op dezelfde manier gaat als een sms’je versturen. De netbeheerder ontvangt je meterstanden van de slimme meter op afstand en stuurt deze daarna door naar je leverancier.

Nee, maar het is wel aan te raden een slimme meter aan te schaffen. Ben je aangesloten op een warmtenet? Dan is een slimme warmtemeter verplicht. In andere gevallen is dit niet het geval. Maar het is wel verstandig om een slimme meter aan te schaffen. Als je namelijk de slimme meter geweigerd hebt, maar hem later toch nodig blijkt te hebben zul je hier bij sommige netbeheerders voor moeten betalen.

Heb je de slimme meter geweigerd? Een slimme meter is niet verplicht en je kunt de installatie dus weigeren. Dit moet via je netbeheerder en is gratis, op deze manier kun je je huidige meter behouden. Let er wel op dat de netbeheerder een digitale meter kan verplichten. De digitale meter is niet op afstand uit te meten.

Via de slimme meter kan ook het gasverbruik worden uitgelezen. Je moet dan wel je oude gasmeter vervangen. Deze kan namelijk niet communiceren met een slimme meter. Een moderne gasmeter kan je vervolgens aan je slimme meter koppelen.

Als je alleen kookt op gas, is het misschien zelfs beter helemaal van het gas af te gaan. Dat is een duurzame keuze voor je huis.

Meer hulp nodig bij het verminderen van je gasverbruik? Bekijk dan onze gas besparen pagina.

Je kunt je slimme meter eenvoudig aan- en uitzetten. Als de meter aan staat, lees je STD (standaard) af. Als de meter uit staat lees je AU (administratie uit) af, dan verzendt je meter geen gegevens naar je netbeheerder. De slimme meter kun je zelfs op afstand aan en uit laten zetten.

Als je de slimme meter op ‘administratie uit’ zet moet je wel zelf de meterstanden doorgeven en krijg je geen maandelijkse overzichten meer van je energieleverancier. Als je toch voorkeur geeft aan de automatische doorvoering van je verbruik kun je ook op afstand de slimme meter weer op ‘administratie aan’ zetten.

De netbeheerder kan contact opnemen voor onderhoud en beheer van de meter. Op de display van de slimme meter kun je aflezen wanneer dit voor het laatst is gebeurd en met welke reden.

Wat zijn de voordelen van een slimme meter?

Een slimme meter bespaart veel tijd. Je hoeft behalve bij een verhuizing nooit meer je meterstanden door te geven aan je energieleverancier. Als de slimme meter wordt geplaatst door de netbeheerder, betaal je bovendien niets voor de installatie. Meestal worden er standaard slimme meters aangeboden in nieuwbouwhuizen of als je wijk aan de beurt is voor een renovatie.

Inzicht in verbruik

Het voordeel van de slimme meter is niet alleen het gemak van de meterstanden doorgeven. Een ander voordeel is het inzicht in je eigen verbruik. Van je leverancier krijg je maandelijks een verbruiksoverzicht wanneer je een slimme meter hebt. Zo kun je eenvoudig in de gaten houden of je energieverbruik past bij je termijnbedrag.

En sluit je een energieverbruiksmanager aan op je slimme meter? Dan kun je in bepaalde gevallen zelfs aflezen welke activiteit veel energie verbruikte. Keek je vaak tv of is het de oven of het elektrische fornuis dat veel verbruikt? Met dat inzicht wordt gericht besparen een stuk eenvoudiger.

Goedkoper netbeheer

Slimme meters besparen bovendien op kosten voor het netbeheer zelf. De netbeheerder hoeft namelijk geen meteropnemers meer langs je woning te sturen om de slimme meters af te lezen. Daarnaast zal de netbeheerder het meteen kunnen zien wanneer de stroom uitvalt in een wijk. Dit geeft de slimme meter namelijk direct door.

Denken aan de toekomst

Een slimme meter is een belangrijk instrument voor energiegebruik in de toekomst. Omdat het aanbod van elektriciteit meer zal gaan schommelen met de komst van zonne- en windenergie, is het belangrijk om ons energieverbruik aan te passen op vraag en aanbod. De slimme elektriciteitsmeter meet dit voor ons en kan ons op deze manier helpen.

Sinds eind 2022 wordt de slimme meter aan zo goed als alle huishoudens aangeboden. Omdat de overheid en netbeheerders willen dat de slimme meter aan iedereen wordt aangeboden zijn er geen kosten van de installatie.

Het kan in theorie gebeuren dat je slimme meter verkeerd geschatte meterstanden afleest en doorgeeft. Toch is de kans daarop nihil. Uit praktijkonderzoek van Netbeheer Nederland blijkt tot nu toe nog geen geval te zijn voorgekomen bij huishoudens. Gelukkig kun je handmatig de meterstand uitlezen op een slimme meter.

Heb je een afwijkend verbruik en kun je dit niet verklaren door bijvoorbeeld een veranderde gezinssamenstelling of nieuwe apparatuur? Neem dan contact op met je leverancier om dit te bespreken.

Wanneer je het vermoeden hebt dat er mogelijk toch een probleem is met je slimme meter, kun je contact opnemen met je netbeheerder voor een specialistische doormeting. In het geval er inderdaad een fout in de slimme meter zit, vergoedt de netbeheerder de kosten van de meting.

Ja! Een slimme meter kent zelfs de teruglevering van afgenomen stroom omdat hij gescheiden telwerken heeft. Hierdoor kan je energie salderen. Lees op onze pagina over de salderingsregeling meer hier over en de eventuele vergoeding die je hiervoor zou kunnen ontvangen.

Let wel op! De hoeveelheid teruggeleverde stroom is lager dan de hoeveelheid stroom die de zonnepanelen daadwerkelijk hebben opgewekt. Dit komt omdat een deel van de stroom direct gebruikt wordt niet via de energiemeter op het netwerk komt. Bijvoorbeeld door het aanstaan van je wasmachine. Via het systeem van jouw zonnepanelen kun je zien wat de zonnepanelen hebben in totaal opgewekt.

Gebrek aan privacy is bij consumenten een veelgehoorde zorg over de slimme meter. Met een slimme meter krijgt je energieleverancier en netbeheerder namelijk inzicht in wat je verbruikt en wanneer. Om te voorkomen dat deze privacygevoelige gegevens op straat komen te liggen, moeten alle leveranciers zich aan strenge regels houden. Zo mogen ze niet op elk moment de gegevens aflezen en moeten de gegevens die wel zijn afgelezen en opgeslagen, goed beveiligd zijn tegen hacken.

Het kan ook zijn dat je de slimme meter kunt uitlezen via een derde partij. Hier geef je dan toestemming aan via een ODA (onafhankelijke dienstenaanbieder) om jouw slimme meter uit te lezen. Je verbruik volg je dan via een app of website. De netbeheerders controleren of de aanbieders van de diensten de identiteit van de aanvragers checken, om misbruik van identiteit te voorkomen. Op dit moment gelden er nog verschillende gedragscodes voor verschillende partijen maar er wordt door organisaties zoals de Consumentenbond gepleit voor één heldere gedragscode voor netbeheerders, energieleveranciers én ODA’s.

Ondanks dit is de dataverbinding van de slimme meter goed beveiligd. Uit onderzoek van de Radboud Universiteit blijkt ook dat de verbinding goed beveiligd is tegen eventuele hack pogingen.

Door de verschillende voordelen van de slimme meter vinden wij het erg verstandig om deze te laten plaatsen.

De voordelen:

  • De slimme meter geeft meer inzicht in uw energieverbruik
  • De slimme meter is goed beveiligd
  • De slimme meter kan ons helpen met de energietransitie

Zelfs met zonnepanelen is het aan te raden om de slimme meter te plaatsen!

Duurzame energie met een duurzame slimme meter

De toekomst van duurzame energie ligt niet alleen in handen van zonne- en windenergie. Ook het besparen van energie leidt tot een duurzamere wereld. om | nieuwe energie vindt een slimme meter daarom belangrijk in de energietransitie. Het geeft jou als consument de kans om je energieverbruik in te zien en hierop te besparen.

Als energieleverancier zonder winstoogmerk, worden onze winsten direct weer geïnvesteerd in nieuwe duurzame projecten én het verlagen van de tarieven. Wanneer we met zijn allen ook gaan letten op het zoveel mogelijk verlagen van ons energieverbruik, kunnen we in Nederland sneller stappen zetten richting een volledig duurzame energievoorziening.

We hopen dat hiermee alles duidelijk is over de slimme meter. Heb je toch nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.