Ga naar de hoofdinhoud

Stadsdeelkantoren in Den Haag over op lokale stroom van | om

Geschreven door Patrick Gouw

10 januari 2018 2 min. leestijd
nieuws - den haag gemeente klant

De gemeente Den Haag gaat vanaf 2019 als eerste grote gemeente in Nederland lokaal groen opgewekte stroom gebruiken voor haar kantoren, openbare verlichting, verkeersregelinstallaties, gemalen, sporthallen en zwembaden. De gemeente tekende daartoe samen met | om gisteren een samenwerkingscontract. | om zal alle stadsdeelkantoren van Haagse stroom voorzien die de inwoners van Den Haag – via het collectief van | om, zelf gaan opwekken. Eneco, lid van het om | collectief, zal ook substantieel bijdragen door stroom te leveren voor de overige gemeentelijke onderdelen.

De totale energiebehoefte van 57 GWh wordt de komende jaren duurzaam opgewekt uit verschillende duurzame bronnen als windparken, zonnedaken, zonneweides en andere duurzame initiatieven. Eind 2023 zal door om 10% van de duurzame stroom opgewekt worden binnen de gemeentegrenzen van Den Haag en de overige 90% in de regio door Eneco. De contracten dragen in belangrijke mate bij aan het streven van de gemeente om haar hele bedrijfsvoering CO2-neutraal te maken.

om, het grootste energiecollectief van Nederland, met 35 lokale energie coöperaties in het hele land, bundelt bewonersinitiatieven in Den Haag om collectieve zonnedaken en andere duurzame energieprojecten te realiseren. “Op die manier gaat om de Haagse Kracht gebruiken en door bewoners geproduceerde stroom aan de stadsdeelkantoren leveren”, zegt André Dippell, directeur van om. “Dat is ongeveer 10% van het elektriciteitsverbruik van de gemeentelijke organisatie.” om is heel trots op deze bijzondere en vooruitstrevende samenwerking.

Gemeente Den Haag zet een stevig signaal neer in de energietransitie. Als eerste grote gemeente klimaatneutraal per 2019 is een belangrijke stap naar een schonere toekomst. De gemeente geeft hiermee een blauwdruk aan andere gemeenten hoe dit te realiseren. Dankzij het betrekken van de eigen inwoners van de gemeente, wordt een groot draagvlak gecreëerd. In de tijd van twijfel en onzekerheid bewijst de gemeente Den Haag dat een klimaat-neutrale omgeving wel degelijk mogelijk is.