Tips om duurzamer te eten!

Geschreven door control

7 maart 2022 3 min. leestijd

Ben je van plan om minder vlees te gaan eten? Dan ben je ontzettend goed bezig voor een diervriendelijke en duurzame wereld! Dierlijke producten dragen namelijk voor meer dan 12,5% bij aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. En om je een eindje op weg te helpen, hebben we hieronder enkele tips voor je op een rijtje gezet.

Vleesvervangers

Het assortiment aan vleesvervangers in de supermarkt wordt steeds groter. Zowel voor vegetariërs als veganisten. Probeer er verschillende uit en er zitten er vast enkele tussen die jij ook lekker vindt. Let er wel op dat je niet te veel zout en verzadigde vetten binnen krijgt.

Andere keukens

In de westerse keuken is vlees haast een vast onderdeel van de maaltijd, maar dat geldt niet voor andere keukens. Ben je niet zo van de vleesvervangers, ga dan op zoek naar gerechten die dit sowieso al niet bevatten, zoals een Indiase curry of een Oosterse shakshuka. Door de rijke smaken van deze gerechten heb je helemaal geen vlees nodig.

Favoriete gerechten

Zorg ervoor dat je favoriete gerechten goed smaken zonder vlees. Deze zal je vaak eten en als je een manier vindt om het vlees weg te laten dan wordt dit een makkelijke gewoonte. Bij veel gerechten is het de combinatie van andere ingrediënten die zorgen voor de smaakbeleving, zoals bij een spaghettisaus of een hamburger. Een broodje met daarop sla, tomaat en een sausje smaakt net zo lekker met een vleesvervangende burger.

Bereid je groenten op een andere manier

Maak je groenten een belangrijker onderdeel van je maaltijd door ze anders te bereiden. Dus niet alleen koken, maar ga ze ook eens bakken, stomen of grillen. En vergeet ook niet om ze bijvoorbeeld eens te marineren of gratineren. Je zult je vlees niet eens meer missen!

Ga op onderzoek uit

Wil je helemaal afstappen van dierlijke producten? Lees je dan goed in, zodat je weet welke ingrediënten je moet vermijden. Het internet staat vol met tips en lekkere recepten om gevarieerd en gezond te eten. Daarnaast vind je in de supermarkt veel veganistische alternatieven voor bijvoorbeeld melk, kaas en yoghurt.

Stap voor stap

Wil je minderen met vlees, maar vind je het toch best moeilijk? Probeer het dan stap voor stap te doen. Kies bijvoorbeeld vaste dagen in de week om geen vlees te eten en maak gerechten met peulvruchten (zoals hummus), ei of noten. Ieder stap die je zet is waardevol. Wanneer je dit vaker gaat doen, zal je er steeds meer aan wennen en wordt het steeds makkelijker.