2de fase dak Marcantilaan: 127 nieuwe zonnepanelen gelegd!

Geschreven door control

23 september 2020 2 min. leestijd

Amsterdam Energie | om bereikte deze zomer een mijlpaal in haar project ZonStation 3, om de daken van de Marcantilaan in Amsterdam West vol te leggen met zonnepanelen. 

Veel Amsterdammers kennen de appartementengebouwen van het wijkje aan de Kostverlorenvaart, dat tegenover de ingang van het Foodcenter ligt en aan de voet van de Piramides. Bewoners waren al langer op zoek naar mogelijkheden om zelf zonne-energie op te wekken; zij vonden een partner in Amsterdam Energie | om.

De in totaal 750 panelen worden in etappes te koop aangeboden en op vijf grote daken aangelegd. Zodra een dak is verkocht, kan met de aanleg worden gestart. Begin 2020 gingen de eerste 124 panelen het dak op. Het tweede dak is nu ook belegd, op 31 juli, en de 127 nieuwe panelen leveren inmiddels schone energie aan bewoners en aan het Amsterdamse elektriciteitsnet. Amsterdam Energie | om gaat nu binnenkort verder met 140 panelen op de helft van het derde dak. Deze worden in november of december gelegd. 

De Amsterdamse energiecoöperatie werkt samen met de VvE’s, de huurders en woningbouwcorporatie Ymere. “De coöperatie mag vanaf een gemeenschappelijk zonnedak terug leveren aan het net. Bewoners kunnen panelen kopen en hebben recht op de opbrengsten van hun paneel, plus een korting op hun energiebelasting”, legt de directeur van Amsterdam Energie | om, Rolf Steenwinkel, uit. “We maken gebruik van de zogenaamde postcoderoosregeling. Daardoor kunnen ook bewoners uit de omliggende postcodegebieden participeren.”

Amsterdam Energie zoekt nu nog kopers voor circa 360 panelen voor de rest van de daken. De bewoners kunnen ze zelf als eerste afnemen. Bewoners van de omliggende buurten met de postcodes 1013, 1014, 1051, 1052, 1055 en 1056 kunnen ook meedoen, via de postcoderoosregeling. Een zonnepaneel kost per stuk € 410,- en jaarlijks € 8,- aan onderhoud. De investering is na ruim negen jaar terugverdiend. De panelen blijven 25 jaar werkzaam en wekken jaarlijks per paneel 394kWh op. Amsterdam Energie | om neemt de bewoners alle zorg voor onderhoud van de panelen uit handen. 

Interesse om mee te doen? Alle informatie is te vinden op de site van Amsterdam Energie | om. Amsterdam Energie | om is hiernaast altijd op zoek naar geschikte daken voor nieuwe projecten.

Meer weten over het aanmelden van zonnepanelen? Bekijk dan zonnepanelen aanmelden.

Dronefoto: Gerard van Dam